jeugd 4-5 jaar

Ton Koene

Het geheim van Biem
Ton Koene


In het eerdere boek De vuurtoren van Biem lazen we dat Biem met zijn vader op een eiland woont.
Daar woont hij nog steeds. En hij geniet van dit leven! Iedere dag naar het strand, met zijn vader, of ook alleen.
Soms mag Biem zijn vader helpen. Die is vuurtorenwachter. En strandjutter.
Biem verzamelt misschien nog wel meer dan zijn vader: alles wat ze vinden nemen ze mee.

Op een dag laat zijn vader de vuurtoren over aan Biem, hij moet zelf weg voor een vergadering met andere vuurtorenwachters.
Je zult het altijd zien: net die nacht begint het te stormen!


‘Plotseling klinkt er een krakende stem door de radio.
‘Help! Ons schip is lek! Wij gaan nu in de reddingssloep stappen!’

Een alarm! Biem aarzelt niet. Hij gaat er op uit, met het paard, om te helpen.
Hij vindt wel de boot, maar de bemanning is al weg!
Wat hij ook vindt is een geheimzinnige kist. Die neemt hij mee. Het is een zware kist, maar hij heeft het paard meegenomen…
Maar is dat wel zo’n goede beslissing dat hij die kist mee nam?


Net als in het eerste boek geniet je van de vele details op de prachtige illustraties: Die twee meeuwen die vechten om een krabbetje. Of dat steltlopertje (drieteenstrandloper?) dat mee rent met Biem…
Misschien is in dit boek wat minder natuur te zien, maar ook de illustraties die laten zien wat Biem zoal meeneemt van het strand, en de illustraties waarop het schip  te zien is, zitten vol details.


Ton Koene (1963) is freelance fotograaf en woont op Texel. Hij geeft lezingen, maakt films en beelden, maar maakt dus ook hele mooie foto- en prentenboeken.
Kijk maar eens op zijn site: https://www.tonkoene.nl

ISBN 9789044853209  | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2024
Afmeting: 29,8 x 21,8 x 1,3 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 17 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De vuurtoren van Biem
Ton Koene


Het verhaal is snel verteld, Biem woont zijn vader op een eiland. Ze wonen in een vuurtoren, die heel belangrijk is. Want zonder het licht van de vuurtoren zien schepen niet waar het land begint en dan gebeuren er ongelukken. Dus laat Biems vader iedere avond het licht branden. Het is meteen ook een teken voor Biem dat hij naar huis moet, want het wordt dan al snel donker.


Is Biem dan gewoon niet thuis in de vuurtoren? Nou nee, hij vindt het heerlijk om aan het strand te spelen, er is zoveel te zien, zoveel te doen ook. Iedere dag neemt hij een karretje mee met daarin zijn speelgoed. Aan het strand is hij helemaal gelukkig.
En dan op een dag merkt hij dat het al donker wordt. Maar hoe kan dat! De lamp in de vuurtoren brandt niet! Zou er iets met zijn vader zijn?
Hij haast zich naar huis, en moet dan een moeilijke beslissing nemen…


Het avontuur van de dappere Biem is een mooi en spannend verhaal, dat gelukkig een goed einde heeft. Het staat in korte stukjes verdeeld over de pagina’s.
Wat je op die pagina’s ziet, dat is het echte hoogtepunt van dit boek!
De illustraties zijn waarachtig een feest om naar te kijken. Ze lijken levensecht terwijl je toch echt wel ziet dat het geschilderd is. Het gaat Koene duidelijk om de natuur, de personages - en het paard - worden iets minder expliciet weergegeven. Maar die natuur: het strand, de zee, dat is zo mooi! Alsof je de druppels op je voelt spatten terwijl je er naar kijkt!


Op het moment dat het mis gaat in het verhaal zijn de illustraties op zijn mooist: je ziet – en voelt bijna - hoe woeste golven het grote schip bedreigen, hoe het kleine bootje heen en weer geslagen wordt. En in de tekst staat het niet, maar zijn dat nu bliksemschichten?
Op iedere pagina vind je extra details: een kraanvogel, scholekster, of andere vogels die je zoal aan het strand kan zien.


De illustraties zouden niet misstaan aan de muur! Heel mooi boek!


Ton Koene is freelance fotograaf. Hij geeft lezingen, maakt films en beelden, maar maakt dus ook hele mooie foto- en prentenboeken. Kijk maar eens op zijn site: https://www.tonkoene.nl
Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789044841657| hardcover | 58 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2021
Afmeting: 29,8 x 21,8 x 1,3 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar.

© Marjo, 14 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER