jeugd 4-5 jaar

Tiny Fischer

Prins zoekt prins
Illustraties: Coen Hamelink
Tekst: Tiny Fischer


Van prins Thijn hoeft dat prins zijn niet meer. Steeds maar handjes schudden, vriendelijk zijn, praatje maken... Hij had er geen zin meer in en deed alsof hij ziek was. Maar ja hij kon niet altijd maar ziek blijven. Ineens wist hij het! Hij moest een vervanger zoeken en gelijk liet hij een advertentie in de krant plaatsen.
De reacties stelden niet veel voor maar ach, prins Thijn liet zijn eventuele vervangers toch maar komen.


We zien twee beetje ouderwetse mannen in prinsenkostuum die wel duovervangprins willen zijn. Maar dat ziet prins Thijn niet zitten. De tweede begrijpt de prinselijke taal niet zo goed maar de derde is wel heel apart en bijzonder. Hij heet V., gedraagt zich eigenlijk niet prinselijk en ziet er ook niet zo uit, dat is wel leuk! Voor Thijn er erg in heeft neemt hij de vlotte V. aan.

Maar wat Thijn niet verwacht had, is dat hij een beetje van slag is door V. Hij heeft het warm en koud, kan niet slapen, wordt boos op  V. en krijgt het er benauwd van. Wat is er met hem aan de hand? En na weer een slechte nacht weet prins Thijn het zeker, hij wil weer zélf prins zijn.V. kan gaan...
Hij verwacht dat hij opgelucht zal zijn, maar tot Thijns verbazing merkt hij dat hij V. vreselijk mist, het is helemaal niet leuk zonder hem.

En dan ineens... Voelt Thijn een hand op zijn schouder. Het is V! Op dat moment weet Thijn eindelijk dat hij zijn verder leven samen met V. wil doorbrengen, ze horen bij elkaar.
De koning is helemaal blij en roept: "Dat vraagt om een feestje!"


Het is een heel vrolijk verhaal, vol koninklijke grapjes, zelfs met de naam van V. wordt gespeeld. Hilarisch is dat V. als de prins op het witte paard wordt afgebeeld, terwijl Thijn nog helemaal geen vermoeden van zijn eigen gevoelens voor V. heeft. De hele verwarrende onderliggende verliefdheid van Thijn wordt verder heel subtiel gebracht, terwijl V. al helemaal zeker van zijn gevoelens is en dat ook uitstraalt.
Het is ook prettig dat de nadruk niet op de gevoelens van Thijn ligt. Het is geen zweverig 'rozengeur en maneschijn' verhaal geworden, maar wel een heerlijk verfrissende vertelling dat in verrassend mooie en humoristische taal geschreven is.

De afbeeldingen bij het verhaal haken mooi aan bij de humor van Tiny Fisscher. Alles klopt daardoor.
Het is echt genieten.


ISBN 9789021469584 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Volt | 30 januari 2023
Afmeting 21,7 x 28.7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 19 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER