jeugd 4-5 jaar

Marta Altés

http://www.martaltes.com

 

Jij bent een kunstenaar
Marta Altés


Bij het hilarische boek Ik ben een kunstenaar, waarin een jongetje zijn moeder steeds 'verrast' met kunstwerken, heeft Marta Altés ook dit boek gemaakt zodat jij ook je eigen kunst kunt creëren. Het jonge kunstenaartje helpt je daarbij. Want zo zegt hij: "Ik heb talent EN ik ben edelmoedig.'


Hij begint gelijk met, hoe kan het ook anders, een zelfportret. 'Dat is een tekening van jou door jou gemaakt!' leert hij ons. Maar ja zo'n tekening moet wel in een lijst gevangen worden en die mag je ook zelf ontwerpen. Niet alleen voor jou portret maar voor allerlei andere tekeningen en schilderijen.  - Waar onze jonge kunstenaar heel erg goed in is, is buiten de lijsten werken. Hij tekent graag verder op de muur! -


Hij leert je ook dat mensen steeds verschillende gezichtsuitdrukkingen hebben en die mag je van hem allemaal oefenen in zijn 'les'boek. Hij vertelt ook hoe je kunt leren als een kunstenaar te kijken. Wij zien bijvoorbeeld potloodslijpsel liggen, het jongetje ziet er de manen van een leeuw in of de vleugels van een vlinder.
Het geniale jongetje is verderop in het boek zelfs zo vriendelijk om ons te vertellen hoe hij kleuren en vormen mixt en hoe je patronen op een kunstwerk kunt aanbrengen. En het fijne is dat je alles wat hij vertelt gelijk kunt oefenen in dit boek. Er is ruimte voor vrijgelaten.


De naam van je kunstwerk is ook heel belangrijk, ook daarmee kun je oefenen, eerst met plaatjes van tekeningen die je namen moet geven en dan ga je andersom aan de slag, dan kun je een tekening maken bij een naam! De kleine kunstenaar stelt zelfs zijn eigen huis beschikbaar, je ziet zijn grote lege huis afgebeeld, en jij mag daarin alles bewerken. Jij mag het van hem helemaal versieren met jouw eigen kunst! Maar als je dat nog een beetje te moeilijk vindt kun je ook alle stickers gebruiken die achterin het boek zitten en dat zijn er héél veel.


Het is allemaal zo leuk gedaan. Al vanaf de eerste bladzijde begint het te kriebelen en wil je zelf aan de slag.  De kleine Picasso vertelt alles op een prettige, korte en bondige manier zodat je gelijk snapt wat hij bedoelt. Soms zou je willen dat je zelf nog kind was en dit boek cadeau kreeg.

ISBN 9789047707561 | Paperback | 32 pagina's met daarachter 6 stickervellen | Uitgeverij Lemniscaat | mei 2016
Leuk vertaald door Jesse Goossens | Leeftijd 4 - 5+

© Dettie, 13 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik ben een kunstenaar
Marta Altés


In dit boek vertelt een zeer kunstzinnige jongen over zijn geweldige talent en zijn drang om te scheppen. Op de kleurige afbeeldingen zien we de jongen heel zelfverzekerd bezig, hij is immers dé grote artiest, dé kunstenaar, daar hoeft niemand aan te twijfelen. Hij heeft zelfs de snor van Dali op zijn gezicht getekend.


Op een bijna hautaine, maar daardoor juist grappige, manier laat hij zijn kunstzinnige gedachtes los op alles wat hij ziet. In de staande lamp ziet hij een kunstobject en met een aantal attributen en fruit maakt hij een soort 'stilleven met kat'. In de ovale spiegel ziet hij een hoofd, die een hoed nodig heeft, die hoed kan mooi op de muur getekend worden. Ach ja, alles inspireert de jongen.


Maar zijn moeder heeft ander ideeën over kunst. In 'De eenzaamheid van een wortel' ziet zijn moeder 'Een niet leeggegeten bord'.
Het kunstwerk getiteld 'Uitzicht op de wereld, noemt zijn moeder 'Een gat in de muur.'


Dat zijn moeder zijn grote talent nou niet ziet! Een koelkast gebruiken als plantenetalage en het 'Lente in de winter' noemen is toch geniaal? Hoe kan hij haar nou laten zien dat kunst bestaat uit kleur, beweging, materiaalgebruik en vormen? Hoe kan hij haar minder excentriek laten reageren op zijn kunst? Hij besluit een kunstwerk te maken alleen voor haar getiteld Ode aan mijn moeder... Zelfs de kat staat verstijft van bewondering (of van schrik?)


We zien de moeder - tussen de creatieve handelingen van de jongen door - krampachtig proberen te redden wat er te redden valt. Maar tegen het talent van haar zoon is geen kruid gewassen. In álles ziet hij wel een mogelijkheid. Hij bouwt hele stellages van meubels en huisraad, en moeder zien we, als de boel ingestort is, alles weer opruimen. Soms grijpt ze vertwijfeld naar haar hoofd en ze doet zelfs yogaoefeningen om weer rustig te worden. Arme jongen, zo'n miskend talent! Of is het arme moeder...?

Net als het boek Nee! over een hond die denkt dat zijn naam Nee! is, is dit opnieuw een zeer humoristisch, kleurrijk verhaal van deze getalenteerde schrijfster en illustrator.

Zie ook het inkijkexemplaar.


ISBN 9789047707554 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | mei 2016
Afmeting 27.7 x 22,2 cm | Mooi vertaald door Jesse Goossens | Leeftijd 4+

Dettie, 7 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Nee!
Marta Altés


De gekke, grappige, vrolijke hond in dit boek is stapelgek op zijn baasjes. Hij doet álles voor ze. 
We zien hem vrolijk met de tong uit zijn bek zijn baasje voorttrekken, dan is ze overal veel sneller. Hij kijkt of het eten op de borden wel goed is door alles even voor te proeven, hij helpt mee met graven naar de schat in de tuin, rolt zich lekker door plassen zodat hij er mooi 'schoon' uitziet, hij helpt mee de was afhalen, ruimt alle kranten op, hij likt hun gezicht schoon. Kortom, zijn baasjes mogen blij zijn, vindt hij zelf, want hij is een geweldige hond. Elke keer roepen ze dan ook vol waardering zijn naam... Nee!
Toch is er één ding, dat hij niet helemaal begrijpt...


Marta Altés laat de hond zijn verhaal in ik-vorm vertellen, en je zou bijna willen dat je zelf een hond was. Hij heeft het zo naar zijn zin, hij heeft zo'n heerlijk leventje, en dan heeft hij ook nog baasjes die alles wat hij doet zo fijn vinden! Vanuit zijn perspectief is het natuurlijk ook een heel lieve hond - alleen weten zijn baasjes dat nog niet! - Aan het eind van het boekje volgt nog een erg leuke, verrassende wending!


De tekst lijkt handgeschreven en is heel kort maar wel voldoende om het verhaal goed te kunnen volgen. Het contrast tussen de naïeve hond die denkt dat hij goed doet en het constante nee! geroep van zijn baasjes maakt het allemaal erg humoristisch.
De mooie gekleurde waterverfafbeeldingen in combinatie met de korte teksten zijn de kers op de taart. Op elke afbeelding zie je de hond met een brede glimlach zijn baasjes 'helpen'. Het bijzondere is dat die baasjes nauwelijks te zien zijn, ze roepen alleen maar zijn naam... Nee!


Het verhaal is goed te volgen door de kleintjes en oudere kinderen zullen het ook zeker weten te waarderen. Het lijkt me een heerlijk voorleesboek, kinderen zullen lekker meegniffelen om die ondeugende hond en al snel ook nee! gaan roepen.
Een erg leuk, aantrekkelijk, komisch en origineel boek!


Zie ook het (Engelse) inkijkexemplaar


ISBN 9789047706274 Hardcover Uitgeverij Lemniscaat 25 mei 2015
Afmeting 27,7 x 25,4 cm. vertaald door Jesse Goossens Leeftijd 4+

© Dettie, 13 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER