jeugd 4-5 jaar

Leen Lefebre

Kleine sterrenbeelden
Leen Lefebre


In dit boekje staan twaalf verhaaltjes in gekruist rijm.  De verhaaltjes vertegenwoordigen de astrologische sterrenbeelden die dit keer als kleine kinderen worden weergegeven. We krijgen dus te maken met een klein boogschuttertje, stiertje, leeuwtje, steenbokje enz. Deze sterrenbeeldjes moeten eigenlijk naar bed maar zoals alle kinderen willen ze tijd rekken en eerst nog even iets doen want ze zijn écht niet moe.


En zo lezen we over het kleine steenbokje dat per se die avond nog naar de top wil. Zijn vader en moeder zijn er niet blij mee. Moeder is zelfs ongerust, dat is te gevaarlijk, ze wil niet dat hij gaat. maar...


Steenbok is erg dapper.
En blijft koppig staan.
Hij kan het veel rapper.
En wil vandaag nog gaan


Natuurlijk gaat hij! En papa gaat mee! Dat is helemaal geweldig. Samen springen ze naar de top en eenmaal weer thuis, wacht een lekker maaltijd en dan... naar bed!

En zo lezen we over het kleine prinselijke leeuwtje dat een dag het koninkrijk van zijn vader moet regeren en dat heel erg goed doet. Hij zorgt ervoor dat er eindelijk vrede heerst in het rijk.
Het verhaal van de vissen is ook mooi. De ene vis zwemt met de stroom mee, maar de andere gaat er dwars tegenin. Aanvankelijk vindt de dwarse vis het heerlijk, hij vliegt zelfs over het water. De andere vis mist zijn vriend heel erg. Maar dan wordt de dwarse vis moe... is dat vliegen dan nog wel zo leuk?
Ook de weegschaal heeft zijn lesje te leren zodat hij mooi in balans kan blijven, net als de tweelingen...
Kortom elk sterrenbeeldje beleeft wel iets waar een wijze les uit te halen valt.


Het idee is origineel en leuk alleen de uitvoering is minder geslaagd. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat de verhalen op rijm zijn gezet en dat terwijl rijm vaak goed werkt in kinderboeken. Maar dan moet de rijm wel goed zijn, dat moet zingen en soepel lopen en dat mis ik wel een beetje in deze verhalen. Soms is de rijm te gezocht, waardoor het verhaal wat ongemakkelijk aanvoelt. En af en toe klopt ook het verloop van het verhaal niet helemaal vanwege de rijm. Bijvoorbeeld:


De andere vis gaat dapper.
Tegen de stroming in.
Hij tolt steeds rapper.
Het water raakt zijn kin.


Het water raakt zijn kin? Het gaat over een vis niet over een hondje dat zijn kopje boven water probeert te houden.

Of bij het verhaal over De kleine waterman staat op pagina 35 dat hij heel moe is van al het water gieten. Op bladzijde 36 staat echter.


Maar de kleine waterman.
Voelt zich nimmer moe.


of in de rijm over De kleine weegschaal:


Je moet je niet zo opwinden
Antwoord de weegschaal loom
(weegschaal spreekt tegen een boom)

Nerveus gaat hij voort.


Loom en nerveus is tegenstrijdig, je kunt niet beide tegelijk zijn.


Dit soort schrijfsels breken een verhaal af. Het geeft je een oncomfortabel gevoel omdat het in tegenspraak met elkaar is. Een goede redacteur had zulke inconsequenties moeten opmerken en eruit moeten halen.
Verder hadden er van mij nog wel een paar kleurige afbeeldingen bij de verhaaltjes gemogen, die ontbreken nu helemaal.


Alles bij elkaar voelt het een beetje als een gemiste kans. Het had zoveel sprankelender en beter uitgewerkt kunnen worden.  Jammer!


ISBN 9781521215777 | Paperback | 40 pagina's | Leen Lefebre | mei 2017

© Dettie, 10 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER