jeugd 4-5 jaar

Liu Hao

De parasol van Camille
Liu Hao


Op de cover van dit boek zien we een vrije bewerking van een schilderij van de bekende kunstschilder Claude Monet (1840-1926) getiteld vrouw met parasol. Bij het openslaan van het boek zien we nog een schilderij van een vrouw met parasol. Getiteld Mevrouw (Camille) Monet met haar zoon. Aan dezelfde wand zien we een van de vele beroemd geworden schilderijen met waterlelies. Daaronder een portretje van Claude Monet zelf.
Dankzij deze afbeeldingen hebben we al kunnen kennismaken met de hoofdpersonen uit dit boek.


Camille, de vrouw met de parasol speelt namelijk een belangrijke rol in dit verhaal. Het grappige is dat zij de lucht in vliegt als er een flinke wind opsteekt. Hangend aan haar parasol zien we haar met haar parasol in de sterrennacht van tijdgenoot Vincent van Gogh over de sterren dansen. Maar dan valt ze... midden in de vijver vol waterlelies van haar man!

Zoals het in verhalen zomaar kan gaan, mond de vijver uit in de zee en dobbert Camille naar een prachtige goudgele horizon die bestaat uit zonnig gekleurde velden met hier en daar een hooiberg.


Tussen de hooibergen en
met haar gezicht naar de zon toe
ziet ze iemand die haar o, zo dierbaar is.

iemand die ze lang kwijt was.


Het is een man... hij schildert!


Dit ontroerend verhaal tilt liefde over de dood heen - Monet verloor zijn vrouw door een ziekte - . De ontmoeting is hartverwarmend. De parasol staat symbool voor beschutting vinden. Dat klinkt allemaal heel zwaar maar dat is het juist helemaal niet. Het boek is zeker geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, want het verhaal is eenvoudig en de afbeeldingen zijn licht en aantrekkelijk.  Liu Hao heeft alles op een heel speelse en fantasievolle manier uitgebeeld en de werken van Monet op een mooie soepele manier laten overlopen in elkaar. Leuk is dat er ook een kleine hint wordt gegeven naar de voor die tijd geldende ongebruikelijke manier van schilderen (impressionisme) wat niet gelijk geaccepteerd werd door de bevolking en kunstkenners.
Voor volwassenen die dit verhaal voorlezen is deze diepere laag een bijzonder extraatje.


Dit boek werd ontdekt dankzij de illustratoren Key Collors Competition China, een samenwerking tussen Yunnan Aurora Publishing House Co., Ltd., Beijing Yutian Hanfeng Books Co., Ltd. en Clavis Uitgeverij. Liu Hao is naar mijn persoonlijke mening een van de betere winnaars uit deze jaarlijkse competitie.


ISBN 9789044839753 | hardcover | 27 pagina's | Clavis | november 2020
Leeftijd 5+

© Dettie, 7 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER