jeugd 4-5 jaar

Kristin Roskifte

http://www.kristinroskifte.no

 

Iedereen telt mee
Kristin Roskifte


‘Iedereen telt mee’ dat heeft twee betekenissen, we gaan letterlijk tellen, en we beginnen bij 0 oplopend tot 7.500.000.000. En iedereen, dat ben jij, en ik en al die anderen.


Als we beginnen te tellen is alles nog overzichtelijk: op iedere pagina staan, nul, een, twee figuren getekend. Je kan je voorstellen dat als we bij de honderd of nog meer zijn, de pagina’s erg vol raken! Dat zie je al op de kaft van het boek. Door de kleuren en de diversiteit blijft het een feest om te bekijken. Maar eigenlijk zijn de eerste pagina’s wel mooier, al is dat een kwestie van smaak. Daar staan dus de personages getekend binnen een achtergrond van een tekening in blauwe lijnen. Eenvoudig, en heel mooi om te zien. Onder aan de pagina staan korte tekstjes over de mensen die je ziet.


‘Zes mensen in een lift. Een van hen is als de dood dat hij iets zal missen. Twee van hen voelen zich eenzaam.’


Op deze pagina zie je zes mensen met duidelijke contouren en vol in kleur getekend tegen een blauwe lijntjestekening die een lift weergeeft. Als je deze pagina met een kind bekijkt kan je het er over hebben: wie is degene die bang is dat hij/zij iets zal missen? Wie zouden de eenzame mensen zijn?
Juist omdat dit niet bij iedere pagina even duidelijk is, kan je dat bespreken! Bij deze zes mensen is het overigens wel duidelijk te zien. Wat je ook kan doen is een kind de opdracht geven om zelf dit soort tekeningen te maken. Met ook zo’n tekstje erbij!
Een boek dat uitdaagt, een boek waarmee je telt, en een zoekboek. En een boek dat duidelijk maakt dat iedereen belangrijk is!


Het beste kinder- en jeugdboek van Scandinavië in 2019.
Wereldwijd succes: vertaald in 38 talen.

Kristin Roskifte is een Noorse illustrator en auteur. Ze heeft al meer dan tien jaar ervaring als freelance illustrator en haar werk heeft haar vele prijzen en geweldige recensies opgeleverd.

ISBN 9789401492645 | Hardcover| 64 pagina's | Uitgeverij Lannoo | maart 2023
Vertaald uit het Noors door Sylvia Vanden Heede | Leeftijd vanaf 4 jaar | NUR 273

© Marjo, 19 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER