jeugd 4-5 jaar

Jan Braamhorst

Jeppe krijgt een vriend
Jan Braamhorst

"Twintig jaar geleden ben ik er aan begonnen. De hoofdfiguur was eerst een mannetje, maar ik begon meer en meer een hekel aan dat mannetje te krijgen. Toen heb ik er een beest van gemaakt. En ik heb ook heel wat illustraties weggegooid. Ik had de tijd, dus het moest perfect zijn." zegt Jan Braamhorst in een interview in de Gelderlander.

Het mannetje werd dus Jeppe, een 'beer' - volgens Braamhorst een kruising tussen een hond en een beer - die op een eilandje woont. Dankzij het bovenaanzicht kunnen we goed zien hoe klein dat eiland is. Er staat een gezellig houten huisje met veranda op. Er is een moestuintje en een klein bosje met palmbomen waar de hangmat van Jeppe tussen hangt. Op het strand zien we de zandtaartjes die Jeppe 'gebakken' heeft. Jeppe komt net aan varen met zijn houten bootje en sleepnet.


Hij verveelt zich gelukkig nooit, het is dan ook een prachtige en fijne plek om te wonen... Het is alleen wel wat stil. Jeppe zou best wel een vriendje op zijn eilandje willen. En zomaar op een dag gebeurt dat ook! Er zit ineens een vogel op het strand! Jeppe is helemaal blij en rent naar de vogel toe.


"Wat leuk dat je hier zit! Ik heet Jeppe! Wie ben jij?"
"Mijn naam is Ko," zegt de vogel zacht.


Het klikt gelijk tussen de twee. Ze zijn onmiddellijk dikke vrienden. Jeppe is helemaal door het dolle heen. Hij verwent Ko met lekker eten, Ko mag in zijn hangmat liggen en ze spelen en zingen en dansen de hele dag en avond door. Maar zoals altijd gebeurt als het nieuwe eraf is, de vriendschap went... En langzamerhand verandert er iets in de omgang tussen de twee vrienden. Ko moet ook maar eens koken, vindt Jeppe. En Ko blijft koken en het is eten is nooit goed... De eens zo blije Jeppe wordt een akelige, luie, dikke, commanderende beer!
Maar dan begint het te stormen... Alle spullen vliegen in het rond, Jeppe rent gauw zijn huisje in...
Als de storm over is, komt hij weer naar buiten, hij wil eten en roept Ko... maar waar is Ko?


© Jan Braamhorst

Jan Braamhorst (Velp) wilde vroeger zeeman of kunstenaar worden. Inmiddels vaart hij al ruim 30 jaar met zijn zeilschip en heeft hij de afgelopen 40 jaar talloze boeken geïllustreerd en schilderijen gemaakt. Dit is zijn allereerste eigen prentenboek en wat voor een! De afbeeldingen zijn in mooie natuur- en zeekleuren. De aanvankelijke pret van Jeppe en Ko spat van de pagina's af. De latere verwendheid van Jeppe ook. Toch blijven de illustraties vriendelijk, net als het verhaal.


In het genoemde interview vertelt Jan Braamhorst ook, "Ik ben een beetje verliefd geworden op die Jeppe. Er komt misschien nóg een verhaal."
Hoera, ik hoop het echt! Bij deze meld ik me alvast aan voor dat tweede deel!

ISBN 9789051166613 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2018
Passend bij het thema vriendschap kinderboekenweek 2018 | formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 9 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER