jeugd 4-5 jaar

Hester Verberne

De wonderlijke reis
Hester Verberne


In dit prachtig geïllustreerde boek lees je het verhaal van vier mensen - vader en moeder, dochter en zoontje - die samen een wonderlijke reis maken.
Het jongetje is namelijk heel ziek en ondanks alle liefde die zijn ouders en zijn zusje hem geven, gaat het steeds slechter met hem. Nadat de dokter het jongetje weer had onderzocht, vertelde hij dat er maar één oplossing was:


Ga samen op reis en zoek de Wonderlijke Wijsheden. Reis oost, reis west, reis noord en reis zuid. De reis zal lang, zwaar en onzeker zijn.
Verzamel op elke dag van je reis ook één steen.
Vaak zullen jullie moe zijn en terug naar huis verlangen, maar als jullie samen deze reis volbrengen zal de kleine jongen beter worden.


En zo gebeurde het. Natuurlijk was het heel spannend, onzeker en ook wel eng. Wat zou de reis hen brengen? Waar zouden de Wonderlijke Wijsheden te vinden zijn? Maar toch gingen ze vol goede moed op pad, zolang ze maar bij elkaar waren was het goed. Ze zouden wel zien wat er onderweg gebeurde...


De weg is lang en loodzwaar, ze willen soms de moed opgeven. Alles lijkt donker en koud, maar toch gaan ze door, vertrouwend op hun eigen lampje van hoop. Ze krijgen ook hulp door middel van de wonderlijkste dingen, de ene keer begeleidt een regenboog het groepje de hele dag, de andere keer verschijnt een stralend blauwe engel aan moeder die zegt: 'Ik zal bij jullie zijn, de hele reis'. Dan zien ze een grote, sterke tijger die hun vertelt dat ze krachtig zijn en dat ze daarin moeten geloven. 'Maar dat wisten jullie eigenlijk al...' zegt hij.


Ze ontmoeten zwanen die vertellen dat hun liefde heel belangrijk is, ze zien in een heel donkere nacht een draak die een vuur voor hen ontsteekt, zodat ze het weer warm krijgen. Hij laat hen zien dat er altijd wel een sprankje vuur en licht aanwezig is, wat er ook gebeurt.
'Maar dat wisten jullie eigenlijk al', zegt ook de draak.  De eenhoorn vertelt hun dat ze moeten geloven in hun eigen sprankje magie, en zo gaat het maar door. Zelfs een prachtige diamant geeft hen een mooie wijsheid mee.


Natuurlijk verzamelen ze ook elke dag een steen, zoals de dokter hen gezegd had te doen. Het zijn er inmiddels al enorm veel. Soms spelen het jongetje en zijn zusje ermee.
En na heel veel reizen door donkere wouden en het meemaken van barre winterse tochten verschijnt ook weer de zon en zien ze prachtige zons op- en ondergangen. Veel vragen zijn opgelost en nu weten ze inmiddels ook waar de Wonderlijke Wijsheden te vinden zijn!


Uiteindelijk na 731 dagen is hun reis ten einde. De kleine jongen is een grote jongen geworden, fit, gezond en gesterkt door de reis. En dat is een prachtige afsluiting van de wondervolle reis voor iedereen.


Het boek is geschreven door de moeder van de destijds tweeënhalfjarige Arthur die leukemie bleek te hebben.
Na een lange 'reis' van 731 dagen is hij nu weer gezond en thuis. Naast hun verhaal dat als een prachtig sprookje vol licht en nooit aflatende moed verteld wordt, zijn de paginagrote afbeeldingen ook heel bijzonder te noemen. Die zijn namelijk allemaal gemaakt door het hele gezin. De ene keer zien we een kindertekening, de andere keer een prachtige weergave van de reis, helemaal van vilt of klei gemaakt, of een mooie geschilderde weergave van de omgeving.
Op de tekstpagina zien we naast het verhaal ook steeds de familie klein, in silhouetvorm, weergegeven, zittend op hun twee paarden, de kinderen voorop bij papa en mama. Maar ook de steentjes worden getoond, aanvankelijk één maar aan het eind vormen ze een dikke rand om de tekst heen.


Al met al is het een erg mooi en ontroerend boek, vooral door de verteltoon die niet zielig is, integendeel zelfs.  Het verhaal laat 'gewoon' zien hoe je bij een dergelijk impactvol bericht en de latere - zware - behandelingen etc. toch de moed erin kunt houden. 
Bekijk vooral ook de website https://www.dewonderlijkereis.nl waar je alles kunt lezen over dit mooie gezin en de zware maar ook liefdevolle reis die het gezin gemaakt heeft.


Het Boek is geschreven voor kinderen van 4 tot 99 jaar en laat iedereen zien dat je krachtiger bent dan je denkt.


De opbrengst van dit mooie verzorgde boek gaat in zijn geheel naar het Prinses Maxima Centrum om onderzoek te doen naar mogelijkheden om de heftige bijwerkingen van het medicijn dexa(methason) dragelijker te maken.


ISBN 9789464028461 | Hardcover | 50 pagina's | www.dewonderlijkereis.nl | april 2021
Afmeting 21,3 x 30 cm | Leeftijd 4-99 jr.

© Dettie, 17 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER