jeugd 4-5 jaar

Antje Bones & Heike Vogel

Berkie wil een kerstboom zijn
illustraties: Heike Vogel
tekst: Antje Bones


Diep in het bos woont Berkie. Hij woont er al lang.
Toen hij nog klein was heeft de wind hem hiernaartoe
gewaaid. Zijn wortels  hebben zich vastgezet in de
bosgrond, tussen de andere bomen.


De andere bomen zien er heel anders uit dan Berkie. Zij hebben een donkere stam en zijn donkergroen. Berkie is de enige met een witte bast en lichtgroene blaadjes aan zijn takken. Toch maakt het niets uit want Berkie, de berk, en de dennenbomen zijn dikke vrienden.  Samen spelen ze en krijgen les op de bomenschool. De eekhoorntjes en vogeltjes maken het ook niets uit in wat voor boom ze spelen of nesten bouwen.

Maar in de winter wordt alles anders, dan genieten de dennen, maar Berkie niet. Hij is zelfs treurig want zijn vrienden weten dat ze mooie kerstbomen zullen worden, maar niemand wil een berk als Kerstboom. Berkie droomt ervan dat ook in zijn takken prachtig gekleurde ballen hangen en zijn kruin zal fonkelen met mooie lichtjes en dat er pakjes rond zijn stam liggen...

De dennenbomen proberen hem te troosten. Berkie heeft wel een prachtige witte bast die bijna licht geeft als de maan schijnt. En zo noemen ze nog een paar mooie dingen op over Berkie. Maar het helpt niet, Berkie blijft verdrietig. Zijn vrienden kunnen het niet aanzien en bedenken een prachtig plan.


Ach wat een schattig boekje en wat een lief kerstverhaaltje. Echt een verhaal om rond de kerstdagen voor te lezen.
De afbeeldingen zijn ook vertederend. Alle bomen hebben een gezichtje en de vriendelijkheid spat er vanaf. Berkie, het witte berkenboompje, valt mooi op met zijn heldere stam en frisse blaadjes. En bij de dieren zie je dat ze heel blij zijn met hun fijne bomen. Hartveroverend is het moment dat alle bomen zich naar de verdrietige Berkie toe buigen om hem te troosten. Je zou er zo tussen gaan staan zoveel warmte stralen ze uit. 
Kortom, een geweldig koesterboekje.


Dit boekje is er een uit de Pixiboeken serie. Pixi-boekjes zijn speciale miniprentenboeken (10 x 10 cm) die voor een miniprijsje te koop zijn. Ze bevatten een volwaardig verhaal én illustraties in kleur.  Pixi’s verschijnen altijd in series en elke serie bestaat uit acht titels. Dit boekje is er een uit de Pixie serie 07 Kerst.


ISBN 9789050652490 | Paperback | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2017
Afmeting 10 x 10 cm | Nr. 050 | leeftijd 4+

© Dettie, 14 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER