jeugd 4-5 jaar

Torben Kuhlmann

http://www.torben-kuhlmann.com

 

Mollenstad
Torben KuhlmannIn dit boek Mollenstad staat alleen aan het begin en eind een korte tekst. Het verhaal is namelijk te 'lezen' via de afbeeldingen en gaat over een mol die zich vestigt op een sappige, groene weide. Al snel komen er meerdere mollengezinnen bij. We zien ze lekker rustig in hun pannetje eten roeren en heerlijk in hun mollenbed liggen.
Maar nu het grasveld eenmaal  ontdekt is komen er steeds meer mollen op die heerlijke plek af. Er verschijnen grote aantallen molshopen met rokende schoorstenen in het eens zo frisse weiland en onder de grond wordt het steeds drukker. Er wordt gegraven en gebouwd er ontstaat een hele stad met kantoren en een ondergronds treinstelsel. We zien de mollen massaal naar hun werk trekken.
Kortom, het aanvankelijke groene eldorado wordt een heuse ondergrondse nachtmerrie vol stinkende auto's, rokende schoorstenen, winkels, snelwegen enz. Van het sappige, vrolijke, heldere grasveld rest nog één flinke pol groen...


Na zijn prachtige debuutboek getiteld Lindbergh, over de muis die over de oceaan wilde vliegen, waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Zal het tweede boek weer zo adembenemend mooi zijn en weer zo'n bijzondere sfeer uitstralen? het antwoord is kort: Nee! Het valt tegen.
De afbeeldingen zijn opnieuw in de mooie bruintinten maar ze hebben niet de impact en gedetailleerdheid wat het eerste boek wel had. Het enige wat wel erg mooi is, en het niveau van het eerste boek heeft, is de afbeelding van de 'wenteltrap'.


Bij het eerste boek hield je af en toe je adem in omdat de tekening van de bladzijde afspatte en zo bijzonder was, dat gebeurt nu niet. Het lijkt wel of het boek met teveel haast of onder teveel druk is gemaakt en dat is jammer. De afbeeldingen zijn mooi maar niet erg verrassend.
Er zit ook geen spanning in het 'verhaal'.  Over de vervuiling en het volbouwen van groene gebieden is al op vele manieren verteld. Nu is het een mollenstad, maar dergelijke boeken bestaan ook over bevers en vanzelfsprekend ook over de mens.
Ik vraag me ook af of de boodschap, de milieu- en omgevingsvervuiling overkomt bij kinderen van 5 jaar. Het lijkt mij meer een boek voor oudere kinderen of een boek om op scholen te gebruiken.


Natuurlijk zijn de afbeeldingen evengoed knap, ik doe het Torben Kuhlmann niet na, maar zo verpletterend, origineel en aansprekend als ze in zijn eerste boek waren, zo bijna 'eenvoudig' zijn ze in dit boek. Had ik zijn eerste boek niet gezien dan zou ik mogelijk positiever zijn maar helaas heb ik Lindbergh wèl gezien. Laten we hopen dat hij voor zijn derde boek voldoende tijd krijgt om weer tot de grote hoogte te komen van dat eerste boek.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051164220 Hardcover 28 pagina's Uitgeverij De Vier Winstreken maart 2015
formaat: 22,0 x 28,5 cm Nederlandse tekst: M.E. Ander Leeftijd 5+

© Dettie, 17 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER