jeugd 4-5 jaar

Coralie Saudo & Lucie Georger

http://www.coraliesaudo.com

http://lucie.ultra-book.com

 

De opgeruimde stad
illustraties: Lucie Georger
tekst: Coralie Saudo


Annabelle woont in de stinkstad. Daar gooien mensen alles gewoon op straat, het maakt niemand wat uit of er rommel ligt. Op de illustraties zien we iemand een pan met spaghetti uit het raam leegkieperen, we zien een straat vol met rotzooi, zoals; afgekloven appels, papier, dozen, half leeggegeten frietzakjes, gedeukte blikjes, bananenschillen enz enz. Overal ligt afval.


Annabelle probeert dag in dag uit de straten op te ruimen, maar telkens weer ligt alles vol met troep. De stadsbewoners vinden die opruimende Annabelle maar raar, ze lachen om haar en schelden haar uit. Maar Annabelle gaat door, ze droomt namelijk van een schone stad vol bloemen, een stad zonder al die vieze, stinkende afval op straat.


En dan gebeurt het, op een dag krijgt ze hulp, ze hoeft het niet meer helemaal alleen te doen. Die hulp komt niet van de inwoners van de stinkstad, zelfs niet van mensen...
Langzamerhand worden de straten schoner en nu zien de stadsbewoners hoe fijn het is als er niet overal troep ligt en het in de straat lekker naar bloemen ruikt. Uiteindelijk beseffen ze allemaal dat een schone stad veel fijner is. Voortaan zullen ze de stad geen stinkstad meer noemen maar...


Een aardig verhaal. De boodschap ligt er duimendik bovenop, het waarschuwende geheven vingertje is nadrukkelijk aanwezig. De tekst is verder nogal hoogdravend, er worden woorden gebruikt die jonge kinderen niet zullen aanspreken, zoals: , 'is Annabelle erg vertederd','haast huilen van ontroering', 'haar lolly wegslingerd', 'niemand minder dan', 'de kinderen zijn aangenaam verrast'. Dat is vrij ouwelijke taal. Ook lijkt het of de woorden stad en straat door elkaar gebruikt worden waardoor het einde van het verhaal vreemd overkomt. Hebben ze nu de stad, een straat of een deel van de straat schoongemaakt?


De gekleurde illustraties maken het verhaal wel wat beter te verteren maar echt inspirerend zijn ze ook niet, daarvoor zijn ze te stijfjes en te druk. Er is teveel te zien waardoor het feitelijke onderwerp, het opruimen, en het contrast tussen de schone en vuile stad nagenoeg wegvalt. Waarschijnlijk is het een wel een goed boek om te gebruiken op een school om het milieu of een leefomgeving te bespreken, maar als gewoon (voor)leesboekje is het te star en te belerend.


ISBN 9789044825756 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | november 2015
Afmeting 21,7 x 29,8 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 29 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER