jeugd 4-5 jaar

Tom Percival

https://www.facebook.com/AllAboutTomPercival

 

De brief van Herman
Tom Percival


Beer Herman en wasbeer Henry wonen in de Winterse Wouden en zijn hun hele leven al dikke vrienden. Ze verzinnen spelletjes en hebben hun eigen geheime club met heel geheime regels.
Maar dan moet Henry verhuizen naar de Grote Stad ver weg en Herman huilt dikke tranen als hij zijn vriendje uitzwaait, wat zal hij Henry missen. Maar... ze hebben beloofd elkaar te schrijven want ze blijven natuurlijk elkaars beste vrienden.

Henry vindt het akelig zonder Herman maar doet vreselijk zijn best om te wennen in zijn nieuwe woonplaats. Hij schrijft al gauw zijn eerste brief naar Herman waarin hij vertelt dat hij nieuwe vrienden aan het maken is en Herman vreselijk mist.
Maar Herman is helemaal niet blij voor Henry dat hij nieuwe vriendjes krijgt. Sterker nog Herman is boos, Herman is vreselijk jaloers!


Arme Henry, hij schrijft en hij schrijft naar Herman maar het lukt Herman maar niet om terug te schrijven. Hij kan toch niet zeggen dat hij verdrietig is omdat Henry weg is en het eigenlijk helemaal niet leuk vindt dat Henry het zo naar zijn zin heeft?
Maar Henry blijft schrijven en snapt er niets van. Er is vast iets misgegaan, schrijft hij uiteindelijk, ik mis je zo, kon je maar hier zijn, want jij bent mijn allerbeste vriend.


Dát maakt dat Herman eindelijk terugschrijft, maar hij is net te laat... de post bezorgd niet in de winter, pas in het voorjaar worden er weer brieven bezorgd... Herman krabt eens op zijn hoofd, Herman zucht, Herman baalt. Wat nu?
Ineens weet hij het! Hij brengt de brief zelf wel. Herman pakt zijn koffer en vertrekt naar de Grote Stad waar Henry nu woont. Maar de reis is veel langer en moeilijker en zwaarder dan Herman gedacht had! Hij wordt er zo vreselijk moe van. Zal hij het huis van Henry wel halen?


Aandoenlijk verhaal waarin kinderen zich vast in zullen herkennen. Een verhaal over een grote vriendschap die moeilijker wordt als een van de twee verhuist. Maar echte vriendschap laat zich niet zomaar kapot krijgen!
Het boek staat vol grote, vrolijke, humoristische afbeeldingen in heldere kleuren waar de fijne, speciale vriendschap van af spat. Je ziet bijvoorbeeld een paginagrote afbeelding van Henry die midden tussen half uitgepakte verhuisdozen achter de typemachine zit om gauw zijn vriend Herman te schrijven. Het enige wat al aan de muur hangt is een foto van Herman en Henry.
De reis van Herman is ook al zo aandoenlijk, Herman heeft er alles voor over om bij Henry te komen.
Het leuke is dat die reis als een soort stripverhaal weergegeven wordt wat het verhaal extra vaart geeft en spannend maakt.
In het boek zitten her en der de getypte brieven van Henry, die we door ze open te klappen zelf kunnen lezen.
Kortom, een heerlijk kijk- en voorleesboek.


ISBN 9789044822366 | Hardcover | 35 pagina's | Uitgeverij Clavis | 21 oktober 2014
Formaat 28,4 x 25, 4  cm. Vertaald door Clavis vanaf 4 jaar

© Dettie, 3 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER