jeugd 4-5 jaar

Ellen DeLange

https://www.ellendelangebooks.com

https://www.conniesnoekillustrator.nl

 

De muur van meneer Mo
Illustraties: Connie Snoek
Tekst: Ellen DeLange


Ella's vader, Meneer Mo, ontwerpt en bouwt huizen, al die huizen hebben dezelfde kleur, want dat willen de bewoners van het dorp nu eenmaal. We zien straten vol grijze huizen met een rood dak, elk huis is hetzelfde. Alle ramen en deuren zitten op dezelfde plek. Het is gewoon heel erg saai om te zien. Meneer Mo vindt al dat eentonige grijs vreselijk, hij zou zo graag eens een bijzonder huis met prachtige kleuren willen maken.


De enige plek waar hij zijn fantasie kwijt kan is thuis, met de vriendjes en vriendinnetjes van Ella. Samen met hen tekent hij de mooiste, kleurige huizen die er zijn. Ze hebben een toren of ronde deuren en zijn er heel vrolijk uit dankzij al dat rood, geel, paars, groen of elke andere kleur die de kinderen mooi vinden. Maar het is niet genoeg voor meneer Mo, hij wil écht die huizen vol kleur maken, maar niemand in het dorp wil het. Zij willen alles hetzelfde net als iedereen. Niemand waagt zich aan iets nieuws.


Meneer Mo kan niet meer tegen al die akelige grijsheid en wordt steeds somberder en verdrietiger. Op een dag stopt hij zelfs met huizen bouwen. De dorpelingen vinden het maar niets en zijn blij als ze meneer Mo op een dag horen timmeren. Maar wat bouwt hij nu? Een lange, hoge felgele muur! En daarachter is meneer Mo druk bezig, niemand mag het zien... De bewoners halen al snel hun schouders op, meneer Mo doet maar.


Maar de kinderen zijn stapelgek op die fleurige meneer Mo én ze zijn ook heel nieuwsgierig.  Zij mogen van hem wèl komen kijken en ze helpen zelfs mee! De bewoners beginnen nu toch ook wel benieuwd te worden. Wat doet meneer Mo toch achter die muur?

© Connie Snoek


Het verhaal geeft aan hoe belangrijk kleur (aanbrengen) in je leven is. Wil je grijs en grauw of geel en blauw? Het verschil is enorm! De afbeeldingen bij het verhaal zijn heel fantasievol, het zijn ook geen zoete kindertekeningen maar krachtige illustraties. Meneer Mo is een stoere neushoorn met kwastjes aan zijn oren. De muur van meneer Mo is ook een échte grote muur waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt.
Meneer Mo heeft die grijze wereld daardoor ook helemaal buitengesloten. Alleen de kleurrijke kinderen zijn welkom.
De vriendjes en vriendinnetjes van Ella zijn overigens ook stoere en karaktervolle dieren, die genieten van de levendige ideeën van meneer Mo.

En de kleuren...? Die kun je beter zelf bekijken!

Een heel origineel boek. Het vormt misschien ook een leuke aanleiding om kinderen zelf aan de slag te laten gaan. Wat voor huis willen zij?


ISBN 9789044838084 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2020
Afmeting 33,3 x 24,3 | Leeftijd 5+

© Dettie, 25 november 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER