jeugd 4-5 jaar

Willy van Oost

http://www.willyvanoost.nl

 

Poes Slim en Muis Lui gaan naar Vlieland
Willy van Oost


Het kleine katertje Poes Slim genaamd, woont samen met zijn vader Pa Kater en Ma Poes in het huis van de familie Bakker. Het toeval wil dat meneer Bakker ook bakker is!


Poes Slim heeft niet voor niets zijn naam gekregen, want hij is écht slim. Hij ligt bij voorkeur onder de tafel als er gegeten wordt want de kinderen Puck en Pim laten altijd wel iets lekkers op de grond vallen. Maar die morgen is het anders dan anders, hij ziet bij de tafelpoot een klein grijs muisje zitten met een groen broekje aan.

Zo'n muisje vindt Poes Slim wel interessant, en hij begint te praten tegen het beestje. 'Wie ben jij en waar woon jij?' vraagt hij vriendelijk. De muis is natuurlijk heel bang en vertelt met een bibberstemmetje dat hij Muis Lui heet en met zijn familie bij de meterkast woont. Hij is net als zijn vader en moeder en broertjes een zusjes een beetje lui omdat er zoveel eten in het Bakkershuis te vinden is.


Poes Slim vindt de muis leuk en wil wel vriendjes worden met hem, 'ofschoon het zeer ongebruikelijk is dat een kat en een muis vrienden zijn, zegt hij er achteraan. Muis Lui vindt dat Poes Slim maar dure woorden gebruikt maar vriendjes worden is wel leuk dus hij accepteert het.
Vanaf die tijd zijn ze heel veel samen te vinden, vooral in de kamer van de kinderen want Muis Lui past overal in, de brandweerauto, het poppenhuis enz. en dat is wel heel erg leuk.

Na een tijdje hoort Poes Slim dat hij met de familie mee mag naar Vlieland, alleen hij! Natuurlijk moet Muis Lui ook mee vindt Poes Slim... Gelukkig vinden Papa en Mama Lui het goed. Poes en Muis verzinnen een plan hoe ze Muis Lui mee kunnen smokkelen naar het eiland en dat lukt grandioos. Het avontuur kan beginnen.


Het is een grappig verhaal dat opgedeeld is in hoofdstukken van circa vier pagina's zodat het goed voor te lezen is voor het slapen gaan. Poes Slim is een beetje een pocher en gebruikt graag licht opgeblazen taal. Hij denkt dat Muis Lui hem dan niet zal begrijpen, en legt vervolgens geduldig uit aan Muis wat het betekent - waardoor de kinderen ook deze woorden en hun betekenis leren kennen - . Maar het muisje is pienterder dan Poes denkt. Bovendien heeft Muis Lui veel lef, wat bij Poes Slim nog wel eens ontbreekt. Ook plaagt Poes af en toe Muis door bijvoorbeeld heel hard te blazen naar hem, maar Muis Lui laat hem duidelijk blijken dathij niet gediend is van dat gedrag, dan maar niet samen spelen. Zo gebeurt het dat Poes Slim langzamerhand steeds meer respect krijgt voor de dappere kleine Muis.
Uiteindelijk worden ze door al hun belevenissen vrienden voor het leven.


De schrijfster gebruikt overigens wel vaak het woord (muizen)kontje in het verhaal, dat had iets minder gekund. De tekst is verder wat aan de uitvoerige kant - enkele handelingen zijn regelmatig tot in detail weergegeven - dat haalt wel een beetje de vaart uit het verhaal. Maar dat neemt niet weg dat het een leuk, gezellig geheel is waar kinderen zeker van zullen genieten. Ik heb zomaar het idee dat er nog wel een vervolg over deze twee vriendjes komt en dat wil ik dan zeker ook lezen.


Het boekje is in A5 formaat uitgegeven. De tekst is in duidelijke schreefloze letters afgedrukt, zodat wat oudere kinderen het makkelijk zelf kunnen lezen.


Willy van Oost, eerst yoga-docent en nu shiatsutherapeut, heeft naast haar werk tijd gevonden om te schrijven. Pas na haar schrijfopleiding is zij serieus begonnen met schrijven wat resulteerde in haar debuutroman De witte Spiegel. Met het kinderboek Poes Slim en Muis Lui wil de schrijfster laten zien dat ze van meerdere markten thuis is .


ISBN 9789402247688 | Paperback A5 formaat | 52 pagina's | Uitgeverij boek.scout | september 2018
Leeftijd ca. 5+

© Dettie, 22 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER