jeugd 4-5 jaar

Pépé Smit

https://www.pepesmit-illustraties.com

https://www.fredhethert.nl

 

Fred en de (bijna mislukte) verjaardag
Pépé Smit


Fred het hert ziet de deur van boswachter Antons huis openstaan, dus stapt hij even naar binnen. Daar zit Anton een beetje chagrijnig te wezen want het is zijn verjaardag, hij wordt vijftig, en er is geeneens feest!


Fred is verbaasd, verjaardag? wat is dat?
"Dat je één keer per jaar blij bent dat je geboren bent," vertelt Anton. En dan krijg je ook een kadootje, dat hoort bij een verjaardag.


'Kadootje?' vraagt Fred, 'wat is dat nou weer?'
'Een ding', zegt Anton, 'een ding dat je niet hebt maar wel wil.'


Nou, dat is ook wat, hoe kan Fred nu aan een passend ding voor Anton komen? Hij gaat het maar eens aan de dieren die hij kent vragen. Konijn en Uil weten wel wat maar dat is volgens Fred geen ding. Alle andere dieren denken mee, maar allemaal verzinnen ze iets wat zijzelf fijn zouden vinden, wortels, eikels en zelfs baby's! Het is supermoeilijk om wat te bedenken want dieren willen helemaal geen dingen, ze willen dingen doen!


Ze verzinnen van alles maar het lukt ze niet iets te verzinnen. Uiteindelijk worden alle dieren wel heel nieuwsgierig, ze willen wel een weten wat Anton wil.
Ze gaan het hem maar eens vragen. En zo staat 'de hele troep' voor de deur van Anton...
Antons reactie is heel anders dan alle dieren verwacht hadden!

In feite kun je dit boek niet beschrijven maar moet je het gewoon zelf lezen. Het verhaal zit vol grapjes en de krijttekeningen zijn heel kleurig en levendig, er zit vaart in. Maar vooral het verhaal zelf is zo leuk. Niets lieve zachte mensen en schattige cadeautjes. Anton is gewoon een mopperkont en ook op zijn verjaardag wijkt hij daar uiteindelijk niet vanaf. Fred is gewoon een volwassen hert, en voortaan is het woord verjaardagstaart iets heel anders dan wat jij voor je ziet!

Dit boek is het zesde prentenboek uit de serie over Fred het hert. Jammer dat ik de voorgaande delen gemist heb! Ik heb echt genoten en gegrinnikt om dit boek. Het boek werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.


Pépé Smit werd opgeleid aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Naast haar werk als kunstenaar is zij bekend van haar illustraties en geënsceneerde foto’s voor NRC Handelsblad. Het prentenboek Fred het (heel erg eigenwijze) hert is haar debuut.


ISBN 9789463361484 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Harmonie | april 2022
Afmeting: 25,6 x 20,7 cm | Leeftijd 4+

Dettie, 1 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER