jeugd 4-5 jaar

Susanna Wiersma & Linde Faas

http://www.lindefaas.nl

 

Sinterklaas slaat een jaartje over
illustraties: Linde Faas
tekst: Susanna Wiersma


Sinterklaas heeft er dit jaar geen zin in. Weer die verre zeereis, weer over die glibberige daken, weer die lange gedichten. Hij moest er even niet aan denken. Hij slaat het feest gewoon eens een jaartje over.
Maar de Pieten slepen hem aan boord van het schip ondanks alle smoezen en het tegenstribbelen van de Sint. Maar Sinterklaas vlucht weer net zo hard van het schip af! Hij wil echt niet!
Net op het moment dat hij zijn mooie lange witte baard wil afknippen komt Piet binnenhollen, met een brief van Noortje.
En dan is er geen houden meer aan. Sinterklaas is niet meer te stoppen! Hij rent het schip op, rijmt en dicht dat het een lieve lust is en kan niet wachten tot hij in Nederland is.
Die Noortje, ze moest eens weten dat haar briefje een heleboel misère voorkomen heeft! Maar wat stond er eigenlijk in die brief?


Lekker grappig verhaaltje met een toch nog onverwachte maar leuke afloop. De korte, vlotte zinnen, afgedrukt in prettig leesbare letters, maken het (voor)lezen makkelijk. Het zijn echter vooral de paginagrote illustraties van Linde Faas die het verhaal maken.
Op de eerste pagina bijvoorbeeld zie je Sint op een luchtbed in het zwembad dobberen, op zijn buik staat een cocktailglaasje mèt inhoud. De Pieten liggen in de zon te lezen of te dammen. De flamingo's scharrelen rond het zwembad. Een Piet is in het zwembad aan het snorkelen, de ander aan het vissen en weer een ander ligt in een grote zwemband te soezeren. Logisch dat Sint niet weg wil! Hij heeft het thuis, in zijn warme land, veel te veel naar zijn zin.
Ook de afbeelding van de slaapkamer waar Sint zich onder bed verstopt heeft is het bekijken waard. Er hangen allemaal kindertekeningen aan de muur en op het kastje ligt een gote stapel brieven. Ook erg grappig om te zien is de vluchtpoging van Sinterklaas... en zo kan ik doorgaan, elke afbeelding een feest om naar te kijken.

Kortom, kinderen kunnen hun hart weer ophalen aan dit leuke verhaal en de mooie afbeeldingen.


ISBN 9789047705888 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Lemniscaat oktober 2013
Leeftijd vanaf ca. 5 jaar

© Dettie, 15 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER