jeugd 4-5 jaar

Pamela Butchart

https://katehindley.com

 

Wat als de wind komt?
Illustraties: Kate Hindley
tekst: Pamela Butchart


Je hebt heel veel verschillende kinderen, de een stapt overal op af, de ander kijkt liever eerst de kat uit de boom. De een is verlegen de ander kletst je gelijk de oren van je hoofd. De een zit liever stil in een hoekje te spelen, de ander rent en vliegt overal heen en brult daar lekker hard bij.
In dit grappige boek wordt een van deze tegenstellingen mooi besproken.


We maken kennis met Olivier, een jongetje dat zich zorgen maakt om ALLES! Om sokken die niet bij elkaar passen, kwaadaardige eekhoorns, de rits van zijn dikke jas (wat als die vast komt te zitten?) een banaan met bruine vlekken, veters in zijn schoenen (want die kunnen los gaan zitten).
Kortom, echt alles vindt hij eng, over alles maakt hij zich zorgen. Maar de aller, aller, aller, allergrootste zorgen maakt hij zich om de wind...


En dan komt hij zijn tegenpool Madelief tegen. Zij is nergens bang voor! 'Wat kan er nu gebeuren?' zegt ze steeds. Nou, héél veel volgens Olivier.
Hij besluit haar te beschermen, want wat zij allemaal doet, dat kan écht niet! Maar Madelief trekt zich niets aan van alle tips en goedbedoelde hulp van Olivier. Zij gaat gewoon haar gang en... alles gaat goed!


En dan breekt de dag aan dat het héél hard waait en Madelief naar buiten rent!! Dat is wel heel erg, ongelooflijk supergevaarlijk vindt Olivier, en natuurlijk moet hij haar redden! Maar de wind denkt daar anders over...
Het wordt een fantastisch avontuur in woord en beeld, waarin Olivier veel dingen waar hij zich zulke zorgen over maakt tegenkomt, alleen blijkt alles heel anders te zijn dan hij altijd dacht. Hij vindt het zelfs spannend en leuk!


Iedereen weet dat kleine angstjes en zorgjes niet erg zijn, die zijn vaak snel weer weg, maar bij Olivier wordt het wel een probleem. Hij vindt zoveel dingen moeilijk en maakt zich zoveel zorgen dat het zijn plezier in veel dingen belemmert. Op een heel vlotte, vrolijke en humoristische manier wordt verteld en uitgebeeld hoe het anders kan. Elk kind zal veel plezier beleven aan de manier waarop Olivier zijn zorgen overwint.


Het boek nodigt ook heel erg uit om samen met kinderen uit te vinden waar zij zich zorgen over maken of bang voor zijn en hoe zij daar wat aan kunnen doen. Misschien kunnen de kinderen er net zulke grappige tekeningen over maken als Kate Hindley deed!
Opnieuw een prima boek van deze fijne uitgeverij.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025774028 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | maart 2021
Afmeting 27,9 x 27,7 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER