jeugd 4-5 jaar

Gerard van Gemert

http://gerardvangemert.blogspot.com

http://www.mark-janssen.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren van 7-9 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren van 10-12 jaar

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Gerard van Gemert voor jongeren van 13-15 jaar

 

De droom van Dave
illustraties: Mark Janssen
tekst: Gerard van Gemert


Dave is een van de voetbalbengels die speelt bij SV OSSEMEM. Hij is helemaal gek van voetbal maar in de wedstrijd van morgen heeft hij geen zin. Sterker nog, hij ziet er als een berg tegenop.  De Bosbuffels zijn namelijk heel erg groot en Dave is een beetje bang voor die enorme, sterke jongens.
's Avonds leest papa hem voor uit een boek dat Dave ook een beetje eng vindt. Het gaat over buitenaardse wezens die er griezelig uitzien. Natuurlijk droomt hij 's nachts over die wezens, hij moet tegen ze voetballen, en ze zijn eng en groot... Maar dan blijkt dat alles anders lijkt dan het is. Dave wordt in zijn droom zelfs een dappere aanvoerder van zijn team!
De volgende dag kijkt hij heel anders tegen de komende wedstrijd aan, vol goede moed gaat hij letterlijk en figuurlijk op zijn doel af. Zelfs zijn zus is trots op hem!


Het idee voor dit boek is leuk, de helder gekleurde afbeeldingen zijn ook fraai en grappig, maar het verhaal zelf is een beetje hakkelend, de overgangen zijn niet vloeiend, er worden flinke sprongen gemaakt. Ik bladerde steeds terug omdat ik dacht dat ik een bladzijde overgeslagen had.
Het is ook een heel ander verhaal geworden dan de voorgaande boeken, die draaiden toch meer om de jongens uit het team die alle zeven uit een ander land komen. Die landen vormden naast het voetballen het hoofdthema. Dat vond ik persoonlijk aldoor een erg geslaagde combinatie.
Ik verwachtte ook iets dergelijks over Dave, die uit Engeland komt, maar iets specifiek Engels vind je dit keer niet in het verhaal. Jammer want juist de Engelsen hebben van die leuke, markante eigenschappen die goed gebruikt hadden kunnen worden.
Maar misschien verwachtte ik teveel want op het boek staat duidelijk weergegeven "Een fantasierijk verhaal over faalangst en vooroordelen." En dàt is helemaal waar!


ISBN 9789044823943 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis april 2015
Formaat 25 x 26 cm  Leeftijd 5+

© Dettie, 22 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het dierenelftal van Milan
illustraties: Mark Janssen
tekst: Gerard van Gemert


De voetbalbengels ofwel de spelers van SV OSSEMEM F7 zijn uitgenodigd in de dierentuin voor het verjaardagsfeestje van Milan. De spelers komen alle zeven uit een ander land. Hun trainer Ferry is ook van de partij. Omdat ze lang moeten wachten voor ze naar binnen kunnen verzint Ferry iets leuks. De jongens moeten dieren bedenken die uit hetzelfde land komen als zij. Alle kinderen weten wel een dier te noemen, behalve Milan. Er zijn geen Nederlandse dieren volgens hem. Maar ze zijn al snel klaar met het spelletje en daarom verzint Ferry iets anders. "We gaan bij elk dier dat we zien, bedenken wat voor soort speler dat dier op het voetbalveld zou kunnen zijn," zegt hij. Dat vinden de jongens wel een cool idee.


Ze komen langs de leeuwen. - Op de afbeelding verspreid over twee pagina's zie je prachtige leeuwen liggen. Ze zijn lekker sloom, een leeuw ligt te soezen, een leeuw gaapt en de andere leeuw slaapt. -
Gilles denkt dat een leeuw wel een goede doelman zal zijn, hij heeft van die katachtige reacties. Maar Jason vindt het dier meer een aanvaller. Dave ziet er wel een middenvelder in en zo hebben alle jongens wel hun eigen mening. Ze kiezen uiteindelijk toch voor verdediger.
'Oké,' zegt Ferry. 'Allemaal ogen dicht. Dan zal ik jullie vertellen hoe een leeuw zich gedraagt als verdediger van een voetbalteam.'
Dan sla je de bladzijde om en zie je op de afbeelding een enorme, geweldige brullende leeuw in voetbaltenue met allemaal verschrikte F7 spelertjes die niet weten hoe snel ze weg moeten zijn. Ondertussen vertelt Ferry waarom de leeuw een geweldige verdediger zou zijn. Niemand durft namelijk bij hem in de buurt te komen!
En zo komen ze langs de giraffen, de olifanten en de zebra's. Elke keer bedenken ze wat voor speler de dieren kunnen zijn. Natuurlijk denken de jongens aldoor dat ze véél beter kunnen spelen dan de dieren, totdat Ferry vertelt waarom de dieren heel goed, beter dan de jongens, zouden kunnen verdedigen, aanvallen of op het middenveld zouden kunnen spelen.
Ze hebben een heerlijke dag, het fantaseren over de dieren maakt dat ze enorm plezier hebben en er zelfs een wijze les uit halen namelijk, onderschat nooit je tegenstander!


De gekleurde afbeeldingen in dit boek zijn g e w e l d i g. Mark Janssen heeft zichzelf overtroffen. Ik moest vaak grinniken om de grappige koppen van de dieren, vooral om de dromedaris die over de muur kijkt moet ik elke keer lachen. Het leuke is dat je de dieren eerst 'gewoon' ziet afgebeeld en op de volgende twee bladzijdes als supervoetballer, met voetbalkleding en al. De humor en energie van de dieren spat van die bladzijdes af. Enorm origineel bedacht allemaal.
Ik heb érg genoten van dit boek, grote aanrader.


ISBN 9789044821109 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis november 2013

© Dettie, 11 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het suikerfeest van Sami
illustraties: Mark Janssen
tekst: Gerard van Gemert


De voetbalbengels, zeven jongens die spelen bij SV OSSEMEM (Onze Spelers Scoren Er Meestal Eentje Meer) hebben net de wedstrijd verloren. Bovendien regent het verschrikkelijk en Diego uit Mexico geeft daar de schuld aan. In Mexico regent het nooit en daardoor ging het zo slecht. Dave uit Engeland, waar het veel regent, zegt dat ze gewoon slecht gespeeld hebben en zo vinden ze allemaal wel een reden voor hun verlies.
Maar het kan ook omdat Sami, die op vakantie is bij zijn familie in Marokko, er niet bij was. (Elke speler komt uit een ander land. Naast Sami, Diego en Dave zijn er nog Heiko uit Duitsland, Jason uit Australië, Gilles uit België en Milan uit Nederlander.  Ferry is hun trainer.)


De jongens balen zo omdat ze gehoopt hadden deze wedstrijd hun vijftigste doelpunt te maken, maar ze maakten er niet één! In Marokko zit Sami ook te balen want hij had zo graag meegespeeld, nu vieren ze in Nederland hun vijftigste doelpunt, denkt hij, en hij is er niet bij. Sami is in Marokko om samen met zijn hele familie het Suikerfeest te vieren. Maar hij wil naar zijn voetbalvriendjes, hij mist ze vreselijk.
Gelukkig heeft Milan een heel goed plan. 'Zullen we met zijn allen naar Marokko gaan?' Nadat de jongens toestemming hebben gekregen van hun ouders staan ze op een dag voor de neus van Sami in Marokko. En daar spelen ze een heel bijzondere wedstrijd... in de regen!


Opnieuw een apart boek uit de voetbalbengelserie. Het hele verhaal is lekker vrolijk en de jongens zijn onderling erg leuk tegen elkaar. Natuurlijk plagen ze elkaar wel en maken ze grapjes maar ze zijn een hecht team. Gilles moet van iedereen mee ondanks zijn vliegangst, daar hebben de jongens een goede en aardige oplossing voor gevonden. Wat de ramadan en het Suikerfeest is, wordt in eenvoudige taal prima uitgelegd. De gekleurde afbeeldingen zijn bijzonder en speels. Vooral op de afbeeldingen die zich afspelen in Marokko lijkt het alsof er foto's gebruikt zijn die werden bewerkt met verf. Erg mooi om te zien, het geeft een heel speciale sfeer.
Kortom, weer een uitstekend boek van het duo Van Gemert & Janssen.


ISBN 9789044817812 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis 6 september 2012
Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 27 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kangoeroesprong van Jason
illustraties: Mark Janssen
tekst: Gerard van Gemert


Jason is jarig en viert dat met zijn voetbalvrienden die allemaal spelen bij SV OSSEMEM (Onze Spelers Scoren Er Meestal Eentje Meer) De zeven spelertjes komen allemaal uit een ander land en hebben ook cadeautjes uit hun land voor Jason meegenomen. Dat vindt hij wel heel erg leuk maar het liefst had hij een ander cadeau gehad... Hij wil graag doelpunten voor zijn verjaardag! Maar omdat hij in de verdediging staat zal dat niet zo gauw gebeuren. Papa zegt dat hij dan heel hard moet oefenen, misschien lukt het dan.
Jason oefent heel hard tijdens de training, ze zeggen tegen hem dat hij beter moet koppen en hoger moet springen, als een kangoeroe, dat kan hij toch wel? Hij komt toch uit Australië...


Jason oefent thuis ook heel hard, met een tennisbal, en het gaat heel goed, maar dan gebeurt het... Jason kopt de lievelingsvaas van mama aan gruzelementen. Hij ruimt elk scherfje op en verbergt ze in de vuilnisbak want hij weet zeker dat mama boos en verdrietig zal zijn. Boos omdat hij in de huiskamer niet met de bal mag spelen, verdrietig omdat haar vaas stuk is. Hij hoopt dat ze het niet merkt dat de vaas weg is. Maar de volgende dag kan hij aan niets anders denken. Het trainen lukt daardoor ook niet, hij voetbalt vreselijk. Eigenlijk wil hij het wel eerlijk aan mama vertellen maar durft het niet, straks mag hij voor straf niet meer naar voetballen...


Dit is het tweede verhaal uit de serie van zeven prentenboeken over De voetbalbengels. Dit verhaal is opnieuw erg leuk en levendig. Ook verwoordt Gerard van Gemert precies goed hoe een kind zich kan voelen. Mooi gedaan.
De illustraties van Mark Janssen zijn geweldig. Wat een verschil met de zwart-wit afbeeldingen van hem in de andere boeken van Gerard van Gemert waarin zijn talent niet helemaal tot zijn recht komt, zo blijkt. Deze illustraties, verspreid over twee bladzijden, zijn sprankelend en vlot en, vanwege het mooie kleurgebruik, erg plezierig om te zien.


ISBN 9789044816433 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis december 2011
Formaat 25 x 26 cm Vanaf 5 jaar

© Dettie, 18 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De sombrero van Diego
illustraties: Mark Janssen
tekst: Gerard van Gemert


Gerard van Gemert begint langzamerhand bekend te worden als de man die jeugdboeken schrijft waarin jongeren helemaal gek zijn van voetbal, hockey of een andere sport. Vaak zijn het leuke en een beetje spannende verhalen. Deze boeken waren tot nu toe voor lezers van zeven tot ca. veertien jaar. Maar nu is er dit prentenboek voor voetballertjes in spe vanaf 5 jaar. Het is het eerste boek uit een serie van zeven boeken over De voetbalbengels.


Wie zijn de voetbalbengels? Dat zijn zeven stoere jongens van SV OSSEMEM (Onze Spelers Scoren Er Meestal Eentje Meer) die heel erg graag voetballen. Elke speler komt uit een ander land. Sami is Marokkaan, Heiko komt uit Duitsland, Diegokomt uit Mexico, Jason is een Aussie (Australië), Dave is geboren in Engeland, Gilles komt uit België en Milan is de enige Nederlander.  Ferry is hun trainer.
Elk boek gaat over één van de spelers en dit keer staat Diego in de schijnwerpers. Hij is de verdediger van het team.
Die dag moeten ze een heel belangrijke wedstrijd spelen en zoals altijd heeft Diego zijn sombrero, een Mexicaanse hoed, mee want die brengt geluk, zegt hij. Vlak voor een wedstrijd doet het team de sombrerodans en sinds ze die doen hebben ze nog geen wedstrijd verloren.
Maar de sombrero is weg! Ze zoeken in hun tassen en tussen hun kleren maar de sombrero is nergens te vinden... Kunnen ze zonder sombrero wel winnen? Het ziet er slecht uit voor de spelertjes...


Het leuke van dit boek is dat de illustraties van Mark Janssen eindelijk eens goed uit de verf komen. In alle andere boeken worden zijn afbeeldingen kleiner en in zwart-wit afgedrukt en nu gelukkig eens in kleur en verspreid over twee pagina's! Dat maakt dat de afbeeldingen ineens heel levendig en vol vaart zijn, wat vaak in de andere boeken een stuk minder het geval was. Er zitten nu ook veel meer grapjes en variaties in de tekeningen. De tekst en de tekeningen vullen elkaar mooi aan.


Wat ik me afvroeg is waarom er zeven spelers zijn in plaats van elf? Maar ik las op een site dat bij de E- en F-pupillen (E 9/10  jaar, F 7/8 jaar ) wordt gespeeld met een teamgrootte van 7 spelers, dus dat is ook weer verklaard, want ouder dan dat zijn de zeven jongens in het boek zeker niet.
Het verhaal zelf is grappig en vrolijk en een tikkeltje spannend, zullen ze winnen?  De zinnen zijn niet al te lang en de taal  is prima geschikt voor kinderen van vijf jaar en ouder.
Jonge voetballertjes zullen dit boek denkelijk geweldig vinden.
Op 1 december 2011 verschijnt het volgende deel getiteld 'De kangeroesprong van Jason'. Ben benieuwd, ik kijk er nu al naar uit!


ISBN 9789044815764 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis augustus 2011
Formaat 25 x 26 cm Vanaf 5 jaar

© Dettie, 26 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER