jeugd 4-5 jaar

Jeroen Hoogerwerf

https://www.facebook.com/jeroen.hoogerwerf

https://www.facebook.com/gewout.esselink

 

Joris is zijn navel kwijt
Illustraties Géwout Esselink
Tekst: Jeroen Hoogerwerf


Ruben, de robot van Joris, helpt  Joris met van alles. Hij geeft de kleren aan die Joris die dag zal dragen en helpt hem aan zijn afspraken te herinneren. Vandaag moet Joris naar de speeltuin want hij zou daar samen met Aissa gaan spelen. Mama helpt ook, zij vraagt of Joris alles klaar heeft liggen voor zijn voetbaltraining. Natuurlijk heeft hij dat! Maar Joris moet nú weg, want Aissa wacht.


Aissa en Joris zijn heerlijk aan het spelen maar als Joris aan de rekstok hangt, ziet Aissa iets vreemds... Joris heeft geen navel! Hoe kan dat nou?
Joris snapt het ook niet, want 's ochtends had hij hem nog! Waar zou hij zijn? Samen zoeken ze de hele speeltuin af.
'Misschien ligt mijn navel nog in bed.' zegt Joris.  Maar nee hoor, ze zoeken overal maar zijn navel is nergens te vinden...


Tijdens het zoeken komt wel de vraag omhoog waarom mensen eigenlijk een navel hebben.
Gelukkig weet Mama Roos dat precies te vertellen... En ze komen tot de conclusie dat het eigenlijk niet kan dat Joris zijn navel kwijt is!
Joris vindt het daardoor niet zo lekker dat hij nog naar voetballen moet, straks zien ze bij het douchen na de wedstrijd dat hij geen navel heeft...


Jeroen Hoogerwerf heeft op een knappe, openhartige en speelse manier een heleboel dingen verteld over bijvoorbeeld geboorte en het hoe en waarom van een navelstreng, maar ook waarom niet àlle dieren een navel hebben. Het verhaal is vloeiend geschreven, alle overgangen van speeltuin naar huis en vervolgens de doucheruimte bij het voetbal verlopen heel soepel en natuurlijk en de taal is heel helder. Het verhaal krijgt verder een grappige onverwachte wending.
Het boek kan gelijk een mooie aanleiding zijn om te praten over geboorte, of over een lichaam met alles er op en eraan, of waarom zijn vriendinnetje Aissa zo speciaal is!


Géwout Esselink voelde de schrijver goed aan en heeft uitstekende en eveneens openhartige illustraties bij het verhaal gemaakt, waardoor het verhaal ook beeldend tot je spreekt. Zo wordt het lezen met een glimlach.


ISBN 9789491740978 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Levendig | februari 2021
Afmeting: 30,3 x 21,6 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 25 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Aissa wil trouwen
Illustraties: Géwout Esselink
Tekst: Jeroen Hoogerwerf


Joris heeft een broertje gekregen, Aissa is gelijk helemaal weg van de kleine Bram. Dat wil zij later ook wel, zo'n leuk klein kindje, Joris toch ook? Maar Joris heeft zo zijn bedenkingen, want hoe lief Bram ook is, hij poept ook luiers vol en 's nachts kan Joris niet slapen omdat Bram huilt.
Aissa wil alleen trouwen met een man die ook kinderen wil, maar ze wil ook alleen maar met Joris trouwen! Ze ziet zichzelf al helemaal rondlopen in een prachtige trouwjurk.


Joris schrikt  daar wel van en voelt zich een beetje in het nauw gedreven... trouwen, kinderen krijgen, het is wel veel allemaal. En bij trouwen hoort ook zoenen en handjes vasthouden. Dat wil hij helemaal niet! Maar Aissa lacht zijn zorgen weg, dat hoeft hij nu niet te beslissen, dat kan later nog wel.


Tijdens de gesprekken die Joris en Aissa voeren met elkaar en met de papa en mama's loopt het verhaal luchtigjes over in allerlei onderwerpen zoals het navelbandje van baby Bram, geboorte, zwangerschap, seksualiteit, man-vrouw relaties maar ook vrouw-vrouw en man-man relaties. Het komt gewoon ter sprake, op het ene onderwerp volgt bijna als vanzelf het volgende, zoals in een gesprek ook gebeurt. Het is net of je gewoon bij Aissa en Joris aan tafel zit, of samen buiten speelt, je wordt helemaal betrokken bij hun gesprekken. Hierdoor wordt op een luchtige maar heldere manier verteld over bovengenoemde zaken o.a. wat allemaal wel of niet geaccepteerd wordt en wat bijvoorbeeld het verschil tussen een vriendjes zijn of samen trouwen is.


Erg leuk is de twijfel bij Joris als hij gaat logeren bij Aissa. Ze moeten voor het slapen gaan in bad, maar... kan dat eigenlijk wel, een jongen en meisje in bad? "Ik ga toch ook met mijn zusje in bad." roept de nuchtere Aissa daarop en daarna hebben ze samen gewoon hartstikke lol.
En zo worden in dit boek onopvallend allerlei dingen aangestipt die veel duidelijk maken en mogelijk tot fijne gesprekken met kinderen kunnen leiden.


De afbeeldingen die bij dit verhaal gemaakt zijn, maken helemaal dat je het gevoel hebt naast de kinderen te zitten. Met hun warme, soms huiselijke, uitstraling nodigen deze illustraties je zeker uit om deel te nemen aan de belevenissen van Joris en Aissa.


Heerlijk boek, dat mogelijk nieuwe inzichten geeft. Hopelijk volgen nog meer boeken van deze schrijver de illustrator. De combinatie is namelijk perfect


Zie ook het YouTube filmpje over dit boek.


ISBN 9789083183787 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Levendig | februari 2022
Afmeting 21,5 x 30,2 cm | Leeftijd 5+

Dettie, 15 februari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER