jeugd 4-5 jaar

Eus Roovers & I. Vriends van der Steijn

http://www.eusroovers.nl
http://www.inkies.nl

 

Reus en dwerg
tekst: Eus Roovers
illustraties: Ingeborg Vriends van der Steijn


Verhaaltjes in een prachtig vormgegeven boek.
De prijs die Roovers gewonnen heeft is toch zeker ook verdiend door de illustratrice, Ingeborg Vriends van der Steijn!


De verhaaltjes zijn kort en steeds op een andere kleur papier gedrukt, een kind kan zo makkelijk weer het verhaaltje vinden dat hij/zij voorgelezen wil hebben, hoewel dat toch geen probleem zal zijn. De onderwerpen zijn duidelijk afgebakend: "ruzie", "vakantie", "verstoppertje", "weglopen", enz..
Iedere keer is het Dwerg die een bepaald onderwerp aansnijdt en Reus gaat er dan op in. Zowel het vertelsel als de taal zijn van ontroerende eenvoud. Klip en klaar noem je zoiets. Het verhaal over jarig zijn: prachtig hoe Dwerg gewoon de blaadjes van de kalender afscheurt om de juiste datum te bereiken, en dat Reus dan als cadeau een nieuw kalender koopt: het is van een logica die kinderen nog bezitten. Toch knap van Roovers om juist daar de humor te zoeken.
Ieder verhaal heeft dat. Ze passen precies in de belevingswereld van een kind, en wij volwassenen lachen..
Als het mag van de heer Roovers zou k het verhaal 'Vakantie' hier willen overtikken. Het is op m'n lijf geschreven!


Hardcover | 48 Pagina's | Holland B.V., Uitgeversmaatschappij | 2006 ISBN: 9025110029 leeftijd 4-6 jaar

© Marjo, maart 2007

 

Reus en dwerg
tekst: Eus Roovers
illustraties: Ingeborg Vriends van der Steijn


Als je dit boekje ziet moet je al glimlachen en dat blijf je doen totdat je het uit hebt. Wat een heerlijke verhaaltjes.


Als je het openslaat zie je een prachtig, vrolijk gekleurd soort ganzenbordspel. Dan een mooie pagina met de titel en daarna beginnen de verhaaltjes.
Links staat het verhaaltje op een effen gekleurd blad en rechts de mooie, zachtgekleurde tekeningen van Ingeborg Vriends van der Steijn.
Het eerste verhaal heet 'Weglopen' en dat is meteen raak. In duidelijke, korte zinnetjes weet Eus Roovers een leuk verhaal neer te zetten. Geweldig zoals hij de gedachten van kinderen weet weer te geven. Hun logica is zo simpel en daardoor zo heerlijk om te lezen.
Zelf vond ik de verhalen 'Verdwalen' en in 'Donker' het leukst. Dat vinden kinderen altijd een beetje griezelig maar als Eus het vertelt is er niks griezeligs meer aan, vooral in het donker zijn is niet eng meer.
Gelachen heb ik om 'Wedstrijd', gewoon voetballen met de spullen die je hebt en het toch echt laten klinken, vooral de opmerking 'en schoot via de binnenkant van de paal in het doel' vond ik lekker humoristisch.
Het lijkt me erg leuk om deze verhalen aan kinderen voor te lezen, je ziet ze in gedachte al gniffelen.
De tekeningen dragen zeker bij aan de verhaaltjes, ze zijn allemaal erg vrolijk. In elke tekening komt een hartje en een bloemetje voor en, op een enkele tekening na, een klein vogeltje. Het bloemetje zit aan een muts of staat op de bekleding van een bank of groeit uit de schoorsteen. Alle tekeningen geven goed de sfeer van het verhaaltje weer. De laatste tekening bij het verhaaltje 'Donker' bijvoorbeeld is helemaal in blauw en paarstinten, alles slaapt, de vogeltjes, de bloemen, de planten alleen de maan en de sterren zijn wakker. Heel mooi en met humor getekend.


Al met al een heel mooi boekje en terecht dat het de Publieksprijs voor Brabantse Letteren heeft gewonnen.


Hardcover | 48 Pagina's | Holland B.V., Uitgeversmaatschappij | 2006 ISBN: 9025110029 leeftijd 4-6 jaar

© Dettie, maart 2007

Bekijk enkele pagina's, klik Hier