jeugd 4-5 jaar

James Catchpole

http://www.thecatchpoleagency.co.uk

http://karengeorge.net

 

Wat is er met jou gebeurd?
Illustraties: Karen George
Tekst: James Catchpole


Op de cover van het boek zien we een jongetje en meisje, elk staande op een schommel. Niets bijzonders zou je zeggen maar het jongetje heeft maar één been. Als je dan de titel dan nog een keer leest, snap je gelijk waar het verhaal over gaat.


Dat jongetje heet Joep en elke keer als iemand hem ziet dan krijgt hij vroeger of later wel die vraag "Wat is er met jou gebeurd? te horen. Of "Is je been eraf gevallen?" Of: "Het is zeker een trucje of niet? Jij verstopt je been." En zo blijven ze maar doorgaan, ze verzinnen de gekste verhalen, die overigens allemaal geweldig uitgebeeld worden door Karen George.


Joep heeft alle redenen al een keer gehoord en reageert heel laconiek. Boeie, dat hij één been heeft, dat weet hij zelf ook wel, bovendien wat maakt het nou helemaal uit? Hij gaat daarom gewoon door met piraatje spelen en krokodillen verslaan. Alle andere kinderen staan er daardoor even wat bedremmeld bij tot er een meisje naar Joep toe komt. "Is dat een krokodil daar beneden?" vraagt ze.
"Ja, ik denk het wel," zegt Joep. Er zijn ook haaien volgens hem "En ze lusten graag piraten!" roept hij.


En daarmee is de focus van het ene been van Joep verplaatst naar de krokodil en de haaien want piraatje spelen is leuk en Joep bewijst dat je dat ook heel goed met één been kunt doen. Naderhand doet het er helemaal niet meer toe dat Joep 'anders' is. Alle kinderen hebben gewoon lol met zijn allen.


Joep heeft ze daarmee een wijze les gegeven. Het gaat er helemaal niet om hoe je eruit ziet, of je een handicap hebt, maar wel hoe jij en de anderen er mee omgaan. Hij laat zien dat al die opmerkingen en vragen over zijn 'handicap' heel vervelend en saai zijn. Het is gewoon zo dat iemand, met of zonder been, arm, voet of andere 'gebreken' precies hetzelfde is als iedereen. Dus waarom al dat gevraag?


Dit met humor geschreven boek zal als het voorgelezen wordt, vast veel gespreksstof opleveren, want wees nou eerlijk, iedereen is soms een beetje anders.


De auteur James Catchpole heeft zelf maar één been en schreef dit boek om duidelijk te maken welke impact de vraag 'Wat is er met jou gebeurd' heeft op mensen met een beperking. Bekijk deze Engelse video met daarin zijn uitleg.
(Achterin het boek staat een toelichting van de schrijver over hoe je het beste kunt reageren naar mensen toe die gehandicapt zijn.)


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051168174 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | november 2020
Afmeting 24 x 24 cm | Nederlandse tekst Monique Berdes | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER