jeugd 4-5 jaar

Marieke ten Berge

https://marieketenberge.nl

 

Rana
Marieke ten Berge


De omslag (in reliëf!): je ziet een eenzaam vosje boven op een ijsberg, kijkend naar de sterrenhemel.
Je bent meteen verkocht!
En natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat dat vosje, dat vast Rana is, mee gaat maken!


Rana – inderdaad, ze is het – luistert graag naar mama als die vertelt over koude poolnachten, over de Grote Beer en over hoe poolvossen licht maken met hun staart. Kan zij dat dan ook?
Het wordt winter, met ijs en sneeuw en kou! Gelukkig heeft Rana haar dikke pooljas al aan!
Op een dag is ze zo druk bezig om de sporen van ijsberen te volgen dat ze de weg kwijtraakt. Het sneeuwt ook nog, ze kan haar sporen niet terugvinden.
Wat nu!?
Een grote verrassing staat haar te wachten. Een bijzondere vriendschap.
En daar is dan het poollicht. Heeft ze dat zelf gemaakt? Kan ze nu haar moeder terugvinden?


Brr, de kou straalt van de pagina’s. IJs. Sneeuw. Met veel wit- en blauwtinten. En dan helemaal alleen zijn. Dat alleen-zijn wordt fraai uitgebeeld, net als de bijzondere ontmoeting.
Prachtige, sfeervolle illustraties. Je vergeet de kou, zeker als het licht verschijnt.


Er is een Fins volksverhaal over de poolvos die het noorderlicht veroorzaakt door met zijn staart langs de hemel te strijken. Dat verhaal was de inspiratiebron voor Marieke ten Berge.
Zij vertelt het verhaal en ze maakte de illustraties.

Marieke ten Berge maakt illustraties voor o.a. boeken, magazines, kaartenseries en posters.

Kijk zelf maar: Inkijkexemplaar


ISBN 9789047713814 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2023
Afmetingen 24.1 x 29.3 cm | Leeftijd  vanaf 4 jaar

© Marjo, 30 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

KLEUR
Marieke ten Berge


"Dit boek is voor mijn zoon Matt, die mij heeft geleerd dat dyslexie geen gebrek is maar een talent, die mij op een andere manier naar de wereld laat kijken - ook als het even moeilijk of spannend is. Die met zijn kleurrijke fantasie de wereld mooier maakt, voor zichzelf en de mensen om hem heen."


Of dyslexie een talent is of niet, doet er in feite niet zo toe als het zulke aansprekende - tekstloze - boeken oplevert.
Marieke ten Berge "vind het mooi om met beelden een gevoel of tekst te ‘vangen’ en dat op papier weer te geven," zoals ze op haar website zegt en dat is haar ook prima gelukt.


We zien in het boek namelijk een jongetje dat met ontzettend veel plezier thuis aan het tekenen is. Maar net als elk kind moet hij naar school en daar is het voor hem nogal grijs. Totdat hij de doos met een paar kleurpotloden opent en op het rekenblaadje begint te tekenen. De mooiste dieren en allerlei gekleurde cijfers en letters komen tevoorschijn. Zijn wereld is gelijk heel anders, vrolijker.
Onderweg naar huis, zweven kleurige strepen achter hem aan, want het jongetje IS kleur.


En dan heeft hij het grote geluk dat hij van een vriend een prachtige, grote kleurdoos krijgt! Hij koestert de doos tot hij op een stille plek komt en daar de doos open doet. Gelijk verandert zijn omgeving! Er ontstaat een ware kleurexplosie. Zelfs het grauwe bos waar hij onderweg doorheen moet is veel minder eng als het jongetje alle kleurenpracht erbij fantaseert! Mét kleur is niets meer eng! Zelfs alle ijsberen, vossen, orka's en veel meer dieren lichten op door alle kleuren die het jongetje toevoegt. Het wordt in het bos zelfs heel erg gezellig!


Aan dit soort boeken zie je dat tekst lang niet altijd nodig is, de afbeeldingen vertellen het verhaal en het is zelfs ontroerend geworden door de blijheid die al die kleuren opleveren.
Het is echt een boek dat je vaak zal pakken om je weer even op te laden en opnieuw te genieten van alle mooie tekeningen.


Marieke ten Berge kennen we al als illustrator van o.a. het mooie boek Ei moet uit van Marieke Jongman. Kleur is haar eerste eigen prentenboek.


ISBN 9789047713807 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | NUR 273| 8 maart 2022
Afmeting 24 x 29,2 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 5 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER