jeugd 4-5 jaar

Marieke ten Berge

https://marieketenberge.nl

 

KLEUR
Marieke ten Berge


"Dit boek is voor mijn zoon Matt, die mij heeft geleerd dat dyslexie geen gebrek is maar een talent, die mij op een andere manier naar de wereld laat kijken - ook als het even moeilijk of spannend is. Die met zijn kleurrijke fantasie de wereld mooier maakt, voor zichzelf en de mensen om hem heen."


Of dyslexie een talent is of niet, doet er in feite niet zo toe als het zulke aansprekende - tekstloze - boeken oplevert.
Marieke ten Berge "vind het mooi om met beelden een gevoel of tekst te ‘vangen’ en dat op papier weer te geven," zoals ze op haar website zegt en dat is haar ook prima gelukt.


We zien in het boek namelijk een jongetje dat met ontzettend veel plezier thuis aan het tekenen is. Maar net als elk kind moet hij naar school en daar is het voor hem nogal grijs. Totdat hij de doos met een paar kleurpotloden opent en op het rekenblaadje begint te tekenen. De mooiste dieren en allerlei gekleurde cijfers en letters komen tevoorschijn. Zijn wereld is gelijk heel anders, vrolijker.
Onderweg naar huis, zweven kleurige strepen achter hem aan, want het jongetje IS kleur.


En dan heeft hij het grote geluk dat hij van een vriend een prachtige, grote kleurdoos krijgt! Hij koestert de doos tot hij op een stille plek komt en daar de doos open doet. Gelijk verandert zijn omgeving! Er ontstaat een ware kleurexplosie. Zelfs het grauwe bos waar hij onderweg doorheen moet is veel minder eng als het jongetje alle kleurenpracht erbij fantaseert! Mét kleur is niets meer eng! Zelfs alle ijsberen, vossen, orka's en veel meer dieren lichten op door alle kleuren die het jongetje toevoegt. Het wordt in het bos zelfs heel erg gezellig!


Aan dit soort boeken zie je dat tekst lang niet altijd nodig is, de afbeeldingen vertellen het verhaal en het is zelfs ontroerend geworden door de blijheid die al die kleuren opleveren.
Het is echt een boek dat je vaak zal pakken om je weer even op te laden en opnieuw te genieten van alle mooie tekeningen.


Marieke ten Berge kennen we al als illustrator van o.a. het mooie boek Ei moet uit van Marieke Jongman. Kleur is haar eerste eigen prentenboek.


ISBN 9789047713807 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | NUR 273| 8 maart 2022
Afmeting 24 x 29,2 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 5 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER