jeugd 4-5 jaar

Karl Newson

http://karlnewson.com

https://www.anuskaallepuz.com

 

Beer of geen beer [We gaan het zien]
illustraties: Annuska Allepuz
tekst: Karl Newson


Vanaf de de cover kijkt een glimlachende beer ons aan. Maar als we even wat beter kijken zien we iets vreemds. Waarom zit die beer in een vogelnest? Wat doet hij daar? Dat komen we te weten als we het boek openslaan en gaan (voor)lezen.

We zien de beer eerst verbaasd uit zijn grot stappen, hij kijkt in het rond en vraagt zich daarna verwonderd af: 'Wat ben ik ook weer? zei hij op een keer, hij wist het niet meer. [...] Een... vogel misschien? We gaan het zien...'
En ja hoor, daarom zagen we de beer in het nestje! Hij was aan het kijken of hij een vogel was! Maar hij snapt zelf ook wel dat het niet helemaal klopt.


"Dit nest voelt wel een beetje klein.
Zou ik dan toch iets anders zijn?
Eens kijken of ik vliegen kan...
Helaas, ik bak er weinig van.
Ik ben geen vogel, maar wat dan?


We zien de beer naar beneden tuimelen, hopla het gras in, arme beer. Maar hij laat zich niet kennen en speurt gewoon door.
Misschien is hij wel een eland? Hij probeert takken bij zijn oren te maken en hij vertelt 'Ik proef een hapje gras - niks an. Dat iemand zoiets eten kan!
Die takken en dat gras... Dat voelt niet goed, dat past niet bij hem. De beer weet nu 'Ik ben geen eland, maar wat dan?' Een vos? Of een eekhoorn? Of toch een beer? We gaan het zien... denkt de beer. Hij zoekt door, wie is hij? Wat is hij?


Wat de beer niet weet, de stakker, hij werd veel te vroeg wakker.... uit zijn winterslaap!  Gelukkig zoekt hij zijn grot weer op en even later ligt hij heerlijk te knorren op zijn bladerbed. Hij slaapt en slaapt tot het lente is en dan... als hij wakker wordt... weet hij het weer... Hij is een uitgeslapen BEER!!


De tekst is kort en op rijm, elke speurtocht eindigt met het zinnetje 'Een ... (vos, eland, vogel) dan misschien? We gaan het zien...'  Zo'n herhaling werkt altijd goed bij kinderen. Ze zullen al snel dat zinnetje meeroepen. Het is ook leuk dat kinderen dankzij de beer, leren wat voor gewoontes of eigenschappen een dier heeft. Die elegante vos vergeet je alvast nooit meer!


Bij de tekst staan - net als in haar prentenboekendebuut  Die peer is van mij  - heel fantasievolle en humoristische tekeningen van Anuska Allepuz. Ze sluiten naadloos aan bij de duidelijk afgedrukte tekst. Vooral de grappige snoet van de beer maken dat je het verhaal met veel plezier tot je neemt. En misschien kun je na het lezen van dit boek samen met de kinderen een spelletje doen, gebaseerd op de vraag 'Wie ben jij?' Daar kan nog heel wat leuks en verrassends uit voortkomen!
Fijn boek in een mooi groot formaat.


ISBN 9789025769314 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juni 2018
formaat 29,5 x 25,7 cm | Vertaald op rijm door Bette Westera | Leeftijd 4+

© Dettie, 8 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER