jeugd 4-5 jaar

Kochka

altBambi
Verteld door Kochka en getekend door Sophie Lebot.

Bambi is bij iedereen bekend. Het verhaal over het jonge hertje dat moet leren op eigen benen te staan, en daarbij in eerste instantie door zijn moeder geholpen wordt. Tot hij groter wordt en zij hem steeds vaker alleen laat. Als hij op een dag angstig om haar roept, duikt er een groot hert voor hem op.

‘Houd op met jammeren,’ gebood hij. ‘Je bent nu groot genoeg om alleen te zijn!’


Vanaf dat moment denkt hij iedere keer als hij een beetje bang wordt aan de Prins, zoals hij hem in gedachten noemt. En de kleine Bambi wordt groot. Zijn moeder laat hem steeds vaker alleen, tot de dag dat de roedel aangevallen wordt door een groep jagers. Ze vluchten. Als de anderen weer bij elkaar komen en zijn moeder er niet bij is, weet Bambi dat hij zijn moeder niet meer terug zal zien.
Na de winter ontdekt Bambi dat hij op de Prins lijkt. Ook hij draagt een gewei, en hij is groot en sterk. Het wordt tijd voor de liefde, maar ook voor eenzaamheid. Want de kleine Bambi is voorbestemd om een solitair hert te worden. Zoals de Prins dat ook was.


Niet Walt Disney is de bedenker en schrijver van dit zo bekende verhaal, maar Felix Salten, een Oostenrijker. Hij schreef het in 1942, geïnspireerd door een tocht in de Alpen. In eerste instantie werd het verhaal verboden in het Duitse Rijk, omdat men het beschouwde als een allegorie op de houding van de Nazi’s ten opzichte van de Joden. Een nogal ver gezocht idee! Het jonge hert leert van zijn moeder hoe hij moet overleven in het grote woud, en dat hij daarbij vooral op moet passen voor de mens. Maar leert niet ieder dier dat de mens niet te vertrouwen is?

Walt Disney heeft het verhaal wat meer geromantiseerd, waarbij de dieren vermenselijkt zijn en er andere dieren toegevoegd zijn, zoals Stampertje. In de bewerking van Kochka is het verhaal meer basaal gebleven. Het gaat alleen om herten. En de jager in zijn donkere rol op de achtergrond. Het is meteen duidelijk dat de toevoeging van een konijn en een stinkdier leuk is, maar niet noodzakelijk.


Sophie Lebot - die eveneens Sneeuwwitje en Hans en Grietje tekende - doet met haar tekeningen een kleine concessie. Zij tekent wèl konijntjes en vogels. Zij dienen als decor, maken geen deel uit van het verhaal. Lieflijk en dus romantisch zijn haar tekeningen ook, in zachte kleuren.
En een extraatje is de mooie poster aan de binnenkant van de papieren omslag. Dat is dezelfde tekening als de voorkant van het boek, tegen een meer uitgewerkte achtergrond.


Het ultieme cadeau! Voor een kind, maar ook voor de volwassen voorlezer. Het verhaal biedt meer details, meer sfeer, zodat je langer bezig bent met voorlezen en het kind meer tijd heeft om te genieten. De Disneybambi wordt geen moment gemist, zo mooi is dit verhaal getekend.


ISBN 9789025113780 | Gebonden met poster aan de binnenzijde van de omslag |32 pagina's | Uitgeverij Holland | mei 2017
Vertaald uit het Frans door Madeline Bodaert Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 13 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER