jeugd 4-5 jaar

Rocio Bonilla

https://www.rociobonilla.com

 

De boekenberg
Rocio Bonilla


Lucas weet al vanaf dat hij heel klein was, dat hij later wil vliegen. Elk jaar vraagt hij aan Kerstman vleugels. Op zijn verjaardag, bij het uitblazen van de kaarsjes wens hij ook elk jaar opnieuw, dat hij vleugels krijgt om te vliegen. Geen nepvleugels, maar écht vleugels!
We zien Lucas in zijn badmanpak, want badman kan immers ook vliegen, we zien Lucas vogels bestuderen, we zien Lucas knutselen, knippen en plakken met veren om dan maar zelf vleugels te maken, maar niets helpt. En dan komt de dag dat mama hem een boek geeft. Hier heb je een andere manier om te vliegen zegt ze raadselachtig...


Lucas begint te lezen en vindt het geweldig. Hij beleeft gelijk allerlei prachtige avonturen. We zien hem bijvoorbeeld lezen in de buik van Jonas de walvis, we zien hem op de bijzondere planeet van de De kleine prins. We zien hem zitten lezen midden in het Jungle Book - en de slang en Baloe de beer lezen mee! -  Hij leest zelfs in het hol van de lieve Yeti! En ook King Kong laat zijn gezicht nog even de boekenberg zien!


Lucas vindt lezen zo fijn dat hij niet meer kan stoppen. Hij wil meer boeken, veel meer boeken, superheelergverschrikkelijk véél méér boeken. De stapel boeken groeit en groeit. Lucas zit er bovenop. Niets of niemand kan Lucas meer bereiken, Lucas leest maar door.
Zijn boekenstapel groeit maar door, hoog boven alles uit. Er komen zelfs mensen vanuit allerlei windstreken, kijken naar dat jongetje op die stapel boeken. Lucas komt later ook nog in het journaal...!


En dan ineens... snapt Lucas wat zijn moeder bedoelde en dat wil hij haar gelijk vertellen, maar dan beseft hij dat hij bovenop zijn enorme boekenberg zit...hoe komt hij nu weer naar beneden?


Een fantastisch boek  met fantastische afbeeldingen die de magie van lezen prachtig weergeeft. Je hoeft niet ver te reizen of te wandelen of te vliegen als je boeken hebt, want daarin gebeurt het allemaal vanzelf en zelfs veel meer dan dat! Misschien kun je dan zelfs vliegen!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051167184 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2019
Afmeting formaat: 21,5 x 29 cm | Nederlandse tekst Antje Schoenhuys-Blaak | Leeftijd 4+

© Dettie, 9 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 Broer & Zus / Zus & Broer

Rocio Bonilla


Op de cover zien we een jongen in een gestreept truitje die een beetje boos naar een neushoorn met een rokje aan staat te gluren. In de tekstballon lezen we "Mijn zus is een vervelende neushoorn!" Maar op de cover staan ook twee rode ronde pijlen met de woorden Draai mij om! Dus dat doen we dan maar... En wat zien we daar? Een meisje met een rokje aan met naast haar een aapje met een gestreept truitje! "Mijn broer is een irritant aapje!" zegt het meisje.
De boodschap is duidelijk, broer en zus kunnen niet goed met elkaar opschieten. Ze vinden elkaar écht niet leuk! Nieuwsgierig sla ik het boek open, want wat voor spektakel zal dit geven?


Nou... het meisje vertelt ons even haarfijn wat ze allemaal niet leuk aan haar broertje vindt; hij is onder andere stom, maakt alles kapot, zit aan haar spullen, denkt dat hij grappig is (op de afbeeldingen is hij écht wel grappig) en hij is ook nog eens een huilebalk!  Dan draaien we het boek om en vertelt het kleine broertje ons tot in detail, de andere kant van het verhaal. Natuurlijk beginnen we met het feit dat zijn zús stom is, niet hij! En zo weet hij nog een heleboel andere dingen op te noemen waarom ze echt, eerlijk waar, níet leuk is.


Soms vliegen de ruziewolken zelfs in het rond, of zie je grote zus stoïcijns kijken naar dat aapje van een broer die weer eens zogenaamd 'grappig' aan het doen is. En snap jij nou dat ze boos wordt als hij die middag poppenkapper is geweest en al haar poppen ineens kort haar hebben? En soms is ze ook gewoon zo saai vooral als ze in haar balletpakje aan het oefenen is.


Iedereen die een broer of zus heeft, herkent veel in deze verhalen. De ene keer ben je gezellig aan het spelen en de andere keer verpesten je broer of zus alles waar je leuk mee bezig bent! Dan zijn ze zooo stom! Té erg gewoon


Rocio Bonilla vertelt niet alleen hierover, maar heeft het ook nog eens hilarisch in beeld gebracht. Vooral de ondeugende streken van het broertje.
De twee worden overigens consequent als een aapje en neushoorn afgebeeld, met uitzondering van de laatste bladzijde van dit omkeerverhaal. Dan zien we hun échte gezicht. Want als ze eerlijk zijn... Hij maakt haar ook vaak aan het lachen en verzint soms mooie verhalen. En zij is niet bang voor monsters en dat is ook wel heel fijn. Eigenlijk, diep in hun hart, vinden ze broer en zus zijn best wel leuk!


Een geweldig boek om te kopen of aan je zus of broer cadeau te geven (kan je weer lekker ruzie maken over wie hem het eerst mag lezen!)

Zie ook het inkijkexemplaar (Spaans)


ISBN 9789051166750 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2018
Vertaald door Mariella Manfre | Leeftijd 4+

© Dettie, 9 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Welke kleur heeft een zoen?
Rocio Bonilla


Monica, door iedereen Minimoni genoemd is gek op fietsen, zwaluwen, taarten, verhaaltjes en nog veel meer. Maar schilderen vindt ze het aller-, aller-, allerleukste. Ze schildert gele bananen, rode lieveheersbeestjes, kortom alles wat maar ene kleur heeft, schildert ze na. Maar denkt ze ineens, welke kleur heeft een zoen?

Minimoni denkt zich suf. Zou een zoen rood zijn? Net als pastasaus ? Maar rood is ook de kleur van woede, en je geeft toch geen zoen als je boos bent? Nee een zoen is vast niet rood.

Groen misschien? Een krokodil is wel heel leuk. Maar groen is ook de kleur van broccoli en kool en erwten en Minimoni vindt dat heel vies. Een zoen is vast niet groen. Maar welke kleur heeft een zoen dan wel? Geel als zonnebloemen en... wespen? Bruin als chocolade en... poep? Wit als prachtige maar ijskoude sneeuw?

© Rocio Bonilla

Minimoni piekert zich suf, ze weet het echt niet, gelukkig bestaan er nog lieve mama's en die weten precies wat voor kleur een zoen heeft... Welke kleur het is? Dat verklap ik niet maar je raadt het nooit!


Het idee op zich is al leuk maar de uitvoering is nog leuker. Minimoni is een grappig ondernemend meisje dat de gekste dingen verzint om toch maar te weten te komen wat voor kleur een zoen heeft. We zien op de afbeeldingen hoe ze piekert en alles wat ze bedenkt voor zich ziet. Op de ene pagina zien we bijvoorbeeld Minimoni heerlijk vrolijk zwemmen in het prachtig blauwe water en op de tegenoverliggende pagina zien we een droevige Minimoni want blauw is ook de kleur van verdriet. We zien een prachtige toren van leuke grijze dieren, de toren is zo hoog dat je het boek moet draaien, maar rook is ook grijs en rook is heel vies en dat zien we op de andere pagina afgebeeld. En zo passeren allerlei kleuren de revue.

© Rocio Bonilla


Het zijn vooral de contrasten die zo grappig zijn, contrasten die bovendien nog benadrukt worden door de gebruikte techniek.  De ene pagina is rijk gekleurd, bijna een schilderijtje, de andere pagina bestaat uit tekeningen in één tint die heel eenvoudig zijn maar wel vol uitdrukking zitten.
Op de laatste pagina mag je zelf zoenen een kleur geven...


Een boek voor kunstenaars en kussers staat op de cover en dat is ook zo! Een boek om te zoenen!


ISBN 978904486210 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | december 2015
Formaat: 29,6 x 21,9 cm | NUR 273 | leeftijd 4+

© Dettie, 26 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER