jeugd 4-5 jaar

Suzan Boshouwers & Marjolein Hund

http://www.suzanboshouwers.nl

http://www.marjoleinhund.nl

 

Indianen
illustraties: Marjolein Hund
tekst: Susan Boshouwers


Donoma is een indiaan. In dit boek stelt ze haar familie voor en laat haar mooie land zien.
Ze woont met haar familie in een kamp en ze slapen in een tipi, dat is een soort tent. Indianen zijn nomaden, dat betekent dat ze hun kamp steeds verhuizen. Een tipi kun je makkelijk afbreken en weer opzetten. Op een heel mooie grote tekening kun je zien hoe een tipi er van binnen uitziet en wat er allemaal voor spullen in staan.
Donoma vertelt dat er allerlei verschillende indianenstammen zijn. Zij hoort bij de Dakota-stam, en dat kun je onder andere zien aan haar kleding en haardracht. De Dakota-stam volgt de bizons, ze eten hun vlees en maken van hun huid warme kleren.
Danoma vertelt wat voor kleren indianen dragen en waarom ze verf op haar gezicht heeft. Ook laat ze zien hoe indianen eten maken en huiden schoonmaken en hoe ze haar tanden mooi schoon kan houden.
Jongens leren weer heel andere dingen dan meisjes. Zij moeten leren jagen pijlen maken en leren speerwerpen en nog veel meer. Op een grote uitklapplaat in het midden van het boek zie je de leefomgeving van de indianen, het is net een dorpje maar dan van tenten (tipi's).
De indianen vertellen elkaar veel verhalen en de Dakota's vieren een keer per jaar het feest van de Grote Geest die ze Wankan Tanka Noemen, dat betekent 'groot wonder'.
En natuurlijk is er een medicijnman, een soort dokter omdat hij veel van kruiden weet, maar hij kan veel meer, en is erg belangrijk voor de indianen.


Achterin het boek staan enkele tekens die je in de gebarentaal van de indianen kunt maken en ook een miniquiz waarin vragen staan over wat je in het boek hebt kunnen zien en lezen.

Opnieuw een leuk en leerzaam boek, met schitterende illustraties van Marjolein Hund, uit de willewete serie.


ISBN 9789044816846 Hardcover 32 pagina's |Clavis |oktober 2012
Formaat: 250 x 260 mm Leeftijd 5+

© Dettie, 3 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Piraten
illustraties: Marjolein Hund
tekst: Suzan Boshouwers


Billie en zijn vriendinnetje Bo zijn aan zee en hebben zich verkleed als piraten. Ze doen net alsof ze een schip aanvallen, ze richten de kanonnen. Bwoem! En dan... is Billie kapitein Billie Zilver en Bo is stuurman Bo Zwart. Kapitein Billie heeft een eigen piratenschip en daarmee gaat hij op rooftocht over zee. Elk schip zal hij aanvallen en de schatten uit dat schip neemt hij mee, hij zal heel rijk worden!


In het boek wordt veel verteld over piraten. Wist je dat ze al vierduizend jaar bestaan?
Vroeger hadden piraten een houten vlot waar ze heel snel mee konden varen maar nu hebben ze allemaal een schip.
Kapitein Billy heeft op zijn schip heel veel mensen die hem helpen. Dat kun je heel goed zien op de tekeningen in het boek. En piraten dragen natuurlijk piratenkleding, in dit boek wordt precies verteld wat piraten dragen. Wist je dat piraten nooit schoenen aan hebben? Met schoenen glijden ze uit op het dek van het schip.
Billie is kapitein en een kapitein is de baas op een schip. Hij heeft veel taken maar geeft ook opdrachten aan de piraten.
Wist je dat piraten geen bed hebben? Ze slapen in een hangmat.
In het midden van boek zit een uitklapplaat waarop je kunt zien hoe een piratenschip er van binnen uit ziet. Je ziet waar de scheepskeuken is, waar de kanonnen staan, waar de piraten slapen, waar het eten en drinken is opgeslagen, waar de hut van de kapitein is en nog veel meer. Naast de tekening staat vermeld welke piraten er allemaal op zo'n schip zitten. Je hebt de scheepsjongen, de kok, de timmerman, de dokter, de stuurman enz.
Kapitein Blly vertelt ook hoe hij een ander schip aanvalt en dat is best spannend en gevaarlijk.
Ook vertelt hij wat piraten doen als ze eventjes aan land zijn. Dan wordt de buit verdeeld, iedereen krijgt wat hij heeft verdiend, de dapperste piraten krijgen wat meer en de kapitein het allermeest.
Natuurlijk hebben piraten een eigen piratenlied en die staat ook in het boek.
Helemaal achterin wordt verteld hoe je het piratenspel kunt spelen en een miniquiz over de inhoud van het boek.
Kortom, als je dit boek gelezen hebt weet je heel veel over piraten.


Dit is een boek uit de willewete serie. Zoals altijd is het goed verzorgd en erg leuk gedaan.
Er staan mooie levendige afbeeldingen in die goed laten zien hoe een piraat leeft en wat ze allemaal doen. Opnieuw een uitstekend boek voor kinderen die meer willen weten over piraten.


ISBN 9789044815207 Hardcover 32 pagina's | Clavis | maart 2012
Leeftijd  vanaf 5 jaar

© Dettie, 21 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Prinsessen
illustraties: Marjolein Hund
tekst: Suzan Boshouwers


Heb jij ook altijd willen weten hoe het leven van een prinses is? Dat kun je nu allemaal lezen in dit boek.


Rozemarijn is een prinses en woont in een heel groot paleis.  Elke ochtend komt een hofdame haar wakker maken, dan gaat ze in bad en dan moet ze zich aankleden. Rozemarijn heeft overal een jurk voor. Jurken om te eten, jurken om in te dansen en zelfs jurken om in te slapen.  Ze heeft niet zoveel tijd om te spelen en dat vindt ze wel jammer.
Rozemarijn woont soms in verschillende paleizen, soms woont ze een tijdje in een vakantiepaleis, soms in een feestpaleis of in een winterpaleis. Het paleis waar ze nu woont heeft bijna honderd kamers.
Prinsessen gaan niet naar school maar krijgen les in het paleis van een juf. Rozemarijn moet heel veel doen op een dag. Ze moet netjes leren lopen en praten en eten en geschiedenis leren. 
Soms is het feest in het paleis, bijvoorbeeld als haar vader, de koning,  jarig is. Dan gaat Rozemarijn dansen met de prins.
Rozemarijn vertelt in dit boek over haar leven en over wat ze allemaal op een dag moet doen.

Maar in dit boek staat nog veel meer. Je kunt testen op wat voor soort prinses je lijkt. Er staat een recept in voor prinsessentaartjes, hoe je een prinsessenarmband kunt maken en in het midden van het boek zit een heel mooie uitklapplaat. Daarop kun je zien hoe het paleis er van binnen uit ziet en wie er allemaal werken en wonen, dat zijn heel veel mensen! Ook staat er achterin een quiz over prinsessen.
Het is echt een heel leuk boek en als je het uit hebt weet je een heleboel over prinsessen!


ISBN 9789044811735 Hardcover 32 pagina's | Clavis | april 2010 Leeftijd 4-5 jaar
Een boekje uit de Willewete (geschiedenis) serie.

Dettie, juni 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER