jeugd 4-5 jaar

Annie M.G. Schmidt

Lente met Jip en Janneke
illustraties: Fiep Westendorp
tekst: Annie M.G. Schmidt


Het is lente en Jip en Janneke vinden dat fijn want dan kunnen ze weer bloemetjes zaaien en lammetjes kijken en kikkervisjes vangen.
Egeltje is ook weer wakker na haar lange winterslaap. Alles is weer lekker groen buiten. Jip en Janneke kunnen weer bloemen plukken in de wei maar arme Jip stapt zo de sloot in! Zijn mooie boterbloemgele lentesokken zijn helemaal groen, gelukkig is mama zo blij met het lenteboeket dat ze niet boos wordt.
Het leuke van de lente vinden Jip en Janneke is dat er zoveel dieren geboren worden. Op en dag haalt Janneke gauw Jip op want er zijn kleine poesjes in de schuur! Ook de vogeltjes zijn weer terug en mama vertelt dat het binnenkort Pasen is. Ze mogen tien eieren beschilderen maar dat is nog best moeilijk, zo'n ei is glad en rond. Als ze klaar zijn moet mama lachen en zegt ze dat Jip en Janneke eens in de spiegel moeten kijken, ze hebben zelf ook allemaal kleurtjes! Ze moeten ook heel hard lachen, ze zijn paaseitjes geworden! En dan is het Pasen...


Janneke heeft een nieuwe jurk.
Een groene jurk. Omdat het Pasen is.
Ze wil de jurk aan. Maar moeder zegt: 'Zou je dat nou wel doen, Janneke? Je kan toch veel lekkerder spelen met je lange broek aan?
Nee, zegt Janneke. 'Ik wil de jurk aan.'
Goed,  Janneke mag de jurk aan.


Janneke gaat gauw naar Jip om haar nieuwe jurk te laten zien maar Jip is aan het zoeken. De paashaas heeft eitjes verstopt vertelt Jip en Janneke wil wel helpen zoeken maar dat kan niet, dan wordt haar jurk vies en mama boos. Ze rent naar huis en trekt gauw haar broek aan. Nou kan ik wel! gilt Janneke. Jip heeft intussen al drie eitjes gevonden en samen zoeken ze verder. Het laatste ei kunnen ze maar niet vinden, ze zoeken overal en zijn op het laatst roetzwart. Gelukkig dat Janneke haar nieuwe jurk niet meer aanheeft. En dan vinden ze eindelijk het ei... Een gekleurd ei, van de paashaas, in het kippenhok!

En zo beleven Jip en Janneke allemaal lenteavonturen met lieve kleine lammejes en nestjes met vogeleitjes. Ze zaaien ook bloemetjes die ze gelijk kunnen plukken en ze bouwen hun eigen nest waarna Janneke probeert  'eieren' uit te broeden en Jip haar 'wormen' voert.


Annie M.G. Schmidt en Jip en Janneke hebben geen aanbeveling nodig. Eigenlijk zou ieder kind minstens één boekje over Jip en Janneke moeten hebben. Het zijn allemaal kleine juweeltjes van verhalen.
De meeste verhalen bestaan uit zo'n anderhalve pagina tekst behalve de verhalen Eitjes uitbroeden, en Veel te koud, die zijn wat langer.
De illustraties van Fiep Westendorp blijven eveneens geweldig en tijdloos om te zien. Ze zijn zo lekker vrolijk en een beetje ondeugend en vol met grappige details. Je krijgt er in dit geval gewoon een lentegevoel van!


ISBN 9789045113166 Hardcover 48 pagina's Querido Kinderboek februari 2012
Leeftijd 4+

© Dettie, 31 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER