jeugd 4-5 jaar

Alastair Chisholm

https://alastairc.com

http://davidrobertsillustration.com

 

Oet en Drap
Een verhaal over holbewoners
Illustraties: David Roberts
Tekst: Alastair Chisholm


Al op de cover zien we dat we te maken hebben met twee aparte mannen. De ene heeft heel lang rood haar met krullen en een bruine baard, de andere heel lang stijl bruin haar en een rode baard. Wat zijn ze? Wie zijn ze? Hebben ze wel kleren aan? En... waarom kijken ze elkaar zo achterdochtig aan?


Het zijn Oet en Drap, twee holbewoners, en tussen hun is een strijd losgebarsten want wat de een heeft wil de ander ook, maar dan beter!
Oet woont bijvoorbeeld in een grot maar die van Drap is groter. 'Ik grot groter! Dus ik de beste!' roept Drap.
Maar Oet heeft nu water in zijn grot. 'Dus IK de beste!' Maar helaas, Drap wrijft twee stokjes tegen elkaar en zie, er is vuur in de grot. Oei, daar is Oet wel even van onder de indruk, maar niet voor lang want hij heeft een - hypermoderne - stoel in zijn grot. Daar zit Drap niet mee want hij heeft een bed!


En zo gaan de twee door. Steeds weten ze elkaar te overtreffen.
Oet bouwt een huis, Drap een kasteel, Drap rijdt paard, Oet heeft paard en wagen, maar dat is saai dus zegt Drap dus hij maakt een trein, waarop Oet met een supersnelle racewagen voorbij komt scheuren - zijn rode haar wappert er helemaal van - . De een heeft een radio, de ander een telefoon. En heeft Drap een vliegtuig dan weet Oet daar ook wel wat op! Hij komt voorbij op een raket met tv en een computer!
De stapel spullen wordt al hoger en hoger, totdat de boel begint te wankelen... en als ze er twee rietjes op leggen, de ene zilver, de ander goud, klapt alles in helemaal elkaar! Oei! Wat nu?


Een heerlijk humoristisch verhaal over jaloezie. Oet en Drap gunnen elkaar niets,  je ziet hun koppies iedere keer veranderen van zelfvoldaan naar boosheid en weer terug als de ander weer wat verzonnen heeft. Hilarisch om te zien! Elke keer denken ze nu ben ik toch écht de beste!
Door al hun afgunst, is het er helaas niet gezelliger op geworden, ze zijn alleen nog maar bezig met elkaar te overtroeven. Misschien is het maar goed dat die enorme stapel ging wiebelen... want zonder spullen kon het wel eens veel leuker zijn!


Dankzij het inkijkexemplaar kun je zien hoe fanatiek - maar ook heel leuk - Oet en Drap zijn. Het is puur genieten én lachen!


De twee mannen spreken overigens hun eigen taaltje, dat ze nog niet zo goed beheersen, maar daardoor is het ook zo verschrikkelijk grappig om te lezen. In korte kernachtige zinnetjes roepen ze wat ze nu weer hebben gevonden om de ander voorbij te streven, zoals: Ik bouwen huis. Ik nu bouwen kasteel. Ik GRAAF Drap. Hierdoor is het ook een heerlijk boek om uit voor te lezen.


Ook een prima boek om op school te gebruiken, kinderen herkennen het thema jaloers zijn vast wel, want een beetje jaloers zijn we allemaal wel eens. Toch?


ISBN 9789025773182 | Hardcover | 48 pagina's | NUR code 273 | Uitgeverij Gottmer | augustus 2020
Vertaald door H.H. Gever | Afmeting 29,7 x 25,5 cm | Leeftijd 5+
Past goed in thema En toen... (Geschiedenis) van de kinderboekenweek 2020

© Dettie, 25 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER