jeugd 4-5 jaar

Rik Peters

Ik mis je
Illustraties: Frederico van Lunter
Tekst: Rik Peters


En toen was je verdwenen
je bent niet weggegaan
maar was het gewoon opeens
weg


Met deze woorden begint het liefdevolle boek over afscheid nemen en loslaten.
We zien een klein jongetje in zijn kamertje, door het raam vliegt een witte ballon weg. We zien gelijk dat het niet zomaar een ballon is, om de ballon glanst en schittert het. De ballon geeft bijna licht.


Het jongetje zegt heel wijs:


Misschien is missen niet
dat ik je niet meer zie
maar dat ik je blijf zien
waar je niet meer bent


We zien hem op een wip zitten, aan de andere kant 'zit' de mooie glanzende ballon. Het jongetje zegt:


Alles is met zonder jou


En zo zet dit poëtische verhaal zich voort. Het jongetje weet dat het zo niet kan blijven. De ballon moet een eigen plek krijgen.


Een plaats waar ik je vast kan houden om los te laten


Het jongetje zoekt een ergens-anders plekje, een niet-hier plek. En vindt dat in het schrijven, in een brief, "want ik schrijf je en ik lees je"
Maar ook een foto is een ergens-anders plek en die plek kan ook in een lied zitten. Hij stapt met de ballon aan een touwtje in een papieren bootje en gaat op weg. Hij moet door.
Hij vaart door papier en letters. Langzamerhand wordt het anders.


Het boek eindigt met de woorden:


Soms dwaal ik nog, soms mis ik je
maar ik vind je altijd op een nieuwe plaats
een gesloten boek
dat open kan.


We zien het jongetje samen met een meisje in een boek kijken, de ballon vliegt vrij in de lucht. Het is goed zo.


Meer moet er niet gezegd worden. Het is een boek dat je moet zien en lezen, je moet de woorden proeven en vertellen. Elk kind zal het begrijpen.


ISBN 9789044847109 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 23 juni 2023
Afmeting 21,7 x 29,7 cm | leeftijd 5+

© Dettie, 31 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het jaar van de Kerstman
illustraties: Frederico Van Lunter
tekst: Rik Peters


Gelijk als je het boek openslaat vliegen de opdrachten je bij wijze van spreken om je oren, 'Vind jij op elke tekening de 15 muisjes?' staat er bijvoorbeeld. Of, 'Zoek de Dino in de pakjeskamer." En: "Meedoen is belangrijker dan winnen. Vind jij alle medailles in de sportkamer?" In totaal staan er 17 opdrachten op die eerste twee pagina's. Het maakt gelijk nieuwsgierig, wat zal je allemaal te zien krijgen als er nu al zoveel opzoekdingen gevraagd worden?

Nou... er is héél veel te zien! We gaan namelijk op bezoek bij de Kerstman zodat we kunnen kijken wat hij de rest van het jaar doet. Dus de tijd dat hij niet door de lucht vliegt en cadeautjes rondbrengt.

We zien hem in een érg rommelige kamer zitten, in een grote leunstoel. Het rendier ligt aan zijn voeten te slapen. Alle muren hangen vol met schilderijen en tekeningen. Maar de kerstman heeft ook een tuin met allemaal bomen die hij in rendiermodel geknipt heeft. Het zijn geen dennenbomen maar bomen met blaadjes en die zijn allemaal versierd met ballen en lampjes, slingers, sterren, bananen, autobanden, stoelen en zelfs hondenhokken! Want ook de rest van het jaar vindt de Kerstman zo'n opgetuigde boom superleuk om te zien.


En zo'n arrenslee is natuurlijk heel mooi, maar die gebruikt hij alleen in december. Van januari tot november stapt de Kerstman toch veel liever in een auto, en wel in zijn supersnelle, knalrode kerstmobiel. Op de afbeelding kun je zijn hele garage bekijken die ramvol met spullen staat en de Kerstman zelf herken je bijna niet, zijn hele baard zit onder de zwarte vlekken door het gesleutel aan zijn mooie auto. Op dit plaatje moet je ook dingen zoeken, zoals een muizenhol, een tekening van een poes, de meeuw waar de kerstman bevriend mee is enz. Omdat er zoveel in de garage hangt, ligt en zit, is dat is soms nog best moeilijk!


Verder zien we dat de Kerstman een eigen sportkamer heeft, want dat geloop op een dak en gesjouw met cadeautjes is best zwaar, daar moet je een goede conditie voor hebben! Dus oefent de Kerstman heel veel aan de rekstokken en met zware gewichten. Best knap van de Kerstman! De Kerstman heeft héél veel sportspullen, eigenlijk word je al een beetje moe als je ze alleen al bekijkt! Maar de Kerstman gebruikt ze dus.


En zo leren we via de afbeeldingen en de 'gekke woordjes' tekst wat de Kerstman het hele jaar door doet en dat is heel veel. De Kerstman bewaart ook alles wat hij krijgt. "De hele bups en de hele rimram. Elke prutselknutsel en friemelfröbel. Alles." Eigenlijk is de Kerstman het hele jaar bezig om in de decembermaand alles helemaal goed voor elkaar te hebben. Daar heeft hij alles voor over want Kerstmis is een mooi feest, dat vier je samen, maar stiekem denkt de Kerstman 'Als je samen bent, is het elke dag een beetje kerst...'
En zo is het!


ISBN 9789044839630 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2020
Leeftijd 5+

© Dettie, 11 december 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER