jeugd 4-5 jaar

Aesopus & Ayano Imai

De fabels van Aesopus
tekst: Aesopus
illustraties: Ayano Imai


Spannend mijn eerste dwarsligger! Voordat je kunt beginnen met lezen moet je het boek eerst een kwartslag draaien en dan klap je het als het ware open, als een klep. Op de bovenste pagina staan de afbeeldingen en de tekst staat op de onderste pagina. Ideaal, zo kunnen kinderen veel beter meekijken als het verhaal voorgelezen wordt.

De verhalen zelf zijn, zoals de titel al doet vermoeden, gebaseerd op de verzameling fabels van Aesopus waarvan er dertien zijn uitgekozen. Ze zijn aangepast en sterk ingekort zodat ze makkelijker te begrijpen zijn voor heel jonge kinderen.
In elke fabel treden dieren op die als mensen handelen en zit er een wijze les in verborgen zoals het fabels betaamt.


Natuurlijk ontbreekt de meest bekende fabel over de haas en de schildpad niet. Maar er staan ook, althans voor mij, minder bekende fabels in het boek zoals De kat en de vogels, de hond en het stuk vlees, het valse kauwtje, de stadsmuis en de veldmuis etc.
De teksten zijn heel kort en behoorlijk statisch, ze sprankelen niet echt en lopen nogal bot af, ze worden niet mooi afgesloten. Of het verhaal over die moederkikker die uit elkaar barst geschikt is voor een klein kind is nog maar de vraag.
Maar in feite let je niet zo op de tekst, dat lijkt een bijkomstigheid, want de prachtige afbeeldingen eisen alle aandacht op.


De illustraties van Ayano Imai zijn namelijk ware kunstwerkjes, ze hebben wel iets weg van het werk van René Margritte, o.a. bekend door zijn schilderij ceci n'est pas une pipe! Ze hebben datzelfde rustige, ongrijpbare en mysterieuze in zich als in Margrittes werk te zien is, zoals bijvoorbeeld de afbeelding bij het verhaal de kat en de vogels. Je ziet een cyperse kat in een witte jas die op een ronde binnenplaats staat, uit de vele ramen steken allemaal vogelkoppen die vrij natuurgetrouw zijn weergegeven, alles bij elkaar geeft het een heel surrealistisch maar schitterend beeld.
En die sfeer tref je in alle afbeeldingen aan. Je raakt niet uitgekeken.


Of een kind dit boek zal waarderen en zal zien hoe mooi de illustraties zijn is nog maar de vraag, maar wel zeker is dat je met de aanschaf van dit boek iets heel bijzonders in huis haalt. Ik overweeg zelfs een tweede boek te kopen zodat ik de afbeeldingen kan uitknippen en inlijsten.

Zie ook het inkijkexemplaar (in het echt zijn de kleuren mooier, subtieler)


ISBN 9789051162615 Hardcover/dwarsligger 32 pagina's De Vier Windstreken september 2013
Nederlandse tekst van Maria van Donkelaar Leeftijd 4+

© Dettie, 10 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER