jeugd 4-5 jaar

Gudule & Claude K. Dubois

Een geboren riddertje
illustraties: Claude K. Dubois
tekst: Gudule Dubois


Het zal je gebeuren, je zoontje wordt geboren met een harnasje dat niet uit te trekken is.
Dat overkomt de ouders van Joris. Papa is nog wel een beetje trots want dan had hij vast voorouders die ridder waren maar mama is minder blij. "Hij zal nooit zijn als de anderen."
Maar Joris groeit lekker op, hij is slim en levenslustig. Zijn vriendjes zijn zelfs een beetje jaloers op zijn mooie ridderpak. Het is net echt, zeggen ze.
Het is een erfstuk zegt Joris dan en nee hij leent het niet uit.

Maar dan moet hij naar school en van juf mag hij niet 'verkleed' op school komen. Wat nu? Zijn pak kan écht niet uit, het zit vast aan zijn lichaam net als de scharen van een krab.
En zo moet Joris in zomer en winter in een grote jas en grote muts op naar school. Hij ziet er heel vreemd uit. Niemand wil met dat rare kind spelen.
Maar dan ziet hij midden in de zomer Angelica op het schoolplein staan, ze heeft een enorme jas aan en haar capuchon over haar hoofd getrokken.


"Heb je het niet te warm?" vroeg Joris haar.
"Toch wel. En jij?"
"Ik ook."
"Waarom heb je die kleren dan aan?"
"Omdat ik daar zin in heb... en jij?"
"Ik ook."


Vanaf die tijd spelen ze altijd met elkaar. Natuurlijk vertelt Joris zijn grote geheim niet aan Angelica, zo direct wil ze niet meer met hem spelen. Maar dan komt de dag dat Angelica meldt dat ze Joris een geheim moet vertellen. Ze trekt haar grote jas uit en dan...


Twee buitenbeentjes die elkaar vinden met daarbij erg leuke, grappige, blije, zacht gekleurde illustraties én het verhaaltje loopt ook nog eens heel  goed af! Wat wil je nog meer? Fantastisch toch!


ISBN 9789044823585 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2014
Formaat: 23 x 22,6 cm | Nur 273 | Leeftijd 4+

© Dettie, 31 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet prinsje dat in bed plaste
Gudule & Claude Dubois


Het overkomt best veel kinderen: ze zijn overdag wel zindelijk, maar ’s nachts lukt het maar niet om droog te blijven. Zo’n kind krijgt dan ook nog eens slaapproblemen, want je wil niet iedere dag in een nat en koud bed wakker worden!


Prinsje Rik heeft er ook last van. En alsof het nog niet erg genoeg is, lachen de kamermeisjes hem uit, en zijn vader de koning wordt boos. De koningin is wanhopig, want ze hebben al van alles geprobeerd natuurlijk. Zijn kindermeisje behandelt hem als een baby, en ze zegt:
‘Huil maar, dan plas je misschien minder.’
Nou ja...
Prins Rik huilt: hij wil slapen, maar niet in bed plassen. Hoe moet dat nu?
Dan verschijnt er een feetje aan zijn slaapkamerraam. Nee, het probleem oplossen kan ze niet, maar misschien weet ze wel iets anders.
Wat er dan gebeurt, lijkt wel een wonder. Wat ze doet, helpt onze prins inderdaad...
Ineens lachen de kindermeisjes, applaudiseert het hof voor de jongen, en zijn ook zijn ouders heel blij!


Of het kinderen die een soortgelijk probleem hebben zal helpen is de vraag, want het is geen eenvoudige oplossing. Toveren is immers niet realistisch.  Wat wel duidelijk is, is dat uitlachen, kleineren of boos worden zeker niet helpt, en zo zit er meer een boodschap in voor de mensen rondom zo’n kind, dan voor dat kind zelf! Of het nu een prins is of niet.


Het is een mooi vormgegeven boek, met tekeningen in romantische poedertinten. Ze zijn bijna paginagroot, met duidelijke gelaatsuitdrukkingen.
Voorlezen is prima, maar er staan wel wat voor jonge kinderen lastige zinnen in, die enige uitleg nodig hebben. ‘een nachtelijke stroom die op gang komt’ of  ‘de koning was een verlichte vorst’. Maar de tekeningen maken veel goed.


ISBN 9789044819656 | hardcover | 25 pagina's |Clavis| april 2013
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 7 november  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER