jeugd 4-5 jaar

John Yeoman & Quentin Blake

http://www.writers-village.org/john-yeoman.php

http://www.johnyeoman.org

http://www.quentinblake.com

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van John Yeoman & Quentin Blake voor kinderen van 0-3 jaar

 

Het Wonderbaarlijke Paardje
illustraties: Quentin Blake
tekst: John Yeoman


Omdat de tweeling Vicky en Bertje elke dag zo'n eind naar school moeten lopen besluit hun vader, boer Knappert, dat de kinderen een eigen paard moeten hebben. Hij geeft zijn kinderen die zaterdag 2 goudstukken mee, meer geld is er niet. En daar gaan ze...


Het is druk op de paardenveiling, maar uiteindelijk blijft er een klein paardje over, wit met grote zwarte vlekken. 'Dit is een bijzonder beest,' zegt de veilingmeester. 'Het is, eh... echt een Wonderbaarlijk Paardje.'
En dat is het! Het grappige beestje is eigenlijk te klein voor Vicky en Bertje maar trippelt gewoon mee naar school. Hij is heel slim en kan al snel rekenen en woordjes spellen - hij wijst de juiste letterkaarten aan - en is zelfs heel maatgevoelig bij het dansen. Kortom, het is echt een Wonderbaarlijk Paardje.

Maar dan slaat het noodlot toe, de oogst is helemaal mislukt, en daardoor is er nauwelijks geld meer. Boer Knappert moet veel van zijn dieren verkopen. Vicky en Bertje smeken hun vader om hun Wonderbaarlijke Paardje niet te verkopen. Ze vragen of ze met hem naar Londen mogen gaan want ze weten zeker dat hun paardje uniek is. Dankzij de wonderbaarlijke gaven van het diertje kunnen ze vast geld verdienen. Uiteindelijk mogen de kinderen vertrekken. Juf Nuttig geeft hen nog het adres van meneer Prummel, een theaterdirecteur, mee.

Gelukkig is het optreden van het Wonderbaarlijke Paardje gelijk een succes, uiteindelijk treden ze zelfs op voor de koningin! Vicky, Bertje en het Wonderbaarlijke Paardje hebben de tijd van hun leven. En zo komt het dat meneer en mevrouw Knappert uit de zorgen raakten en hun boerderij weer helemaal opbloeide!

Het is echt een sprookje zoals een sprookje moet zijn. Eerst is er tegenspoed maar uiteindelijk komt alles toch weer helemaal goed.
Wat het verhaal extra aantrekkelijk maakt zijn de veelal paginagrote, humoristische illustraties van de bekende Quentin Blake die ook de boeken van Roald Dahl van illustraties voorzag. Je herkent zijn stijl onmiddellijk. Zoals altijd bij Quentin Blake straalt de verwondering en het plezier in alles van de  afbeeldingen af. Zelfs chagrijnige of wanhopige mensen zijn nog leuk, bijna vrolijk, om te zien.  Dat is ook de kracht van Quentin Blake, hij weet van het gewone iets bijzonders te maken.

Het boek doet qua uiterlijk denken aan een stripboek, het heeft namelijk dezelfde afmeting en dikte en ook de flexibele kartonnen kaft is net als bij een stripboek voorzien van een glanzende afbeelding.  Er zijn echter geen tekstballonen in het boek gebruikt maar gewone tekst die in een flinke,  duidelijke letter is afgedrukt.
Het voordeel is dat de prijs van het boek ook die van een gemiddeld stripboek is. Voor dat bedrag heb je een erg leuk en aantrekkelijk verhaal - getekend door Quentin Blake himself - waar kinderen enorm van zullen genieten.


ISBN 9789030501718 | Paperback | 32 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Meis & Maas | 23 juni 2016
Formaat 21,5 x 28 cm | Vertaald door Lidewij van den Berg | Leeftijd 4+

© Dettie, 3 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER