jeugd 4-5 jaar

Kiek Manasse

https://kiekmanasse.exto.nl

https://marieketenberge.nl

 

Arno wil graag broer zijn
Illustraties: Marieke ten Berge
Tekst: Kiek Manasse


Arno en zijn vader hebben het goed samen. Dat vindt Arno ook wel, maar toch, hij is maar alleen.


‘Je bent niet alleen,’ zegt papa. ‘Kijk maar om je heen. Je hebt mij, opa en oma, de vissen, vriendjes, neefjes, nichtjes. Heb je er nooit bij stilgestaan dat je ontzettend veel bent?’
Papa ratelt maar door. ‘Je bent mijn zoon, je bent een kleinkind van je grootouders, een verzorger van de vissen, een neefje van jouw neven en nichten, je bent een vriend van je vriendjes. En dat allemaal tegelijk!’
‘Maar geen broer.’


En dat vindt Arno toch een gemis. Het lijkt hem zo leuk om samen te spelen. Of samen ruzie te maken. Hij ziet het al helemaal voor zich: een stapelbed, en dan zijn broer bovenin. En die broer heet Sebastiaan. Bas dus.


‘Ik mis Bas!’ zegt hij. ‘Bas bestaat niet.’
‘Daarom juist! O, paps.’


Natuurlijk weet Arno best dat er niet zomaar een broer kan komen - er wordt niet gesproken over een moeder, die is er dus niet - maar het lijkt hem zo fijn. Als ze bij oom Jaap en tante Wies zijn, speelt hij met zijn neefje Ad. Die is best bereid om broer te spelen. En dat hij dan Bas heet, prima.


Het zorgt voor de nodige verwikkelingen, want Ad neemt zijn rol zeer ernstig. Als hij Bas moet zijn, dan is hij niet Ad! En papa wil Arno best voorzien van een stapelbed, maar er is niet veel geld.
Het lot is Arno goed gezind…


Het zou zomaar een wens kunnen zijn die meer kinderen hebben: een broertje of een zusje hebben. Het is wel grappig dat Arno dat zo niet zegt: hij wil een broer zìjn, dat is net even anders.
Arno is een dromerig kind, iemand hoeft maar een opmerking te maken, en hup, Arno zweeft weg met zijn gedachten. Over alleen zijn, over zakendoen, over wenkbrauwen. En hij wil graag naar buiten als het hard regent en waait.
Hij boft maar met een vader die het allemaal prima vindt…


Leuk humoristisch verhaal om voor te lezen. De tekst overheerst, staat ook over de tekeningen heen, die eveneens bladvullend zijn. Er zijn wel wat moeilijke woorden, waarvan een deel uitgelegd wordt. Tenslotte snapt Arno het ook niet allemaal.


Kiek Manasse is kunstenares, zij schreef eerder Een wolk op poten, filosofische verhaaltjes voor kinderen. Dit prentenboek is haar eerste. https://kiekmanasse.exto.nl
Zij liet haar boek illustreren door kunstenares Marieke ten Berge, die naast andere kunstvoorwerpen al meerdere boeken geïllustreerd heeft. https://marieketenberge.nl


ISBN 9789044835267 | hardcover | 48 pagina’s | Uitgeverij Clavis | juli 2019
Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 12 augustus 2019

Lees de reactie op het forum en/of reageer. Klik HIER