jeugd 4-5 jaar

Jacques Vriens

De Avonturen van Tommie en Lotje Deel 2
Jacques Vriens


Tommie en Lotje zitten op de stoep. Vandaag krijgen ze nieuwe buren. Ze zijn natuurlijk heel nieuwsgierig want volgens mama hebben de nieuwe buren ook kinderen. Eindelijk komt de verhuiswagen aanrijden met daarachter de auto van de buren. Uit de auto komen een vader, een moeder, een baby'tje en een jongetje dat net zo groot is als Tommie. Dat jongetje heet Rolfje en al gauw blijkt dat volgens Rolfje zijn eigen spullen veel beter, mooier en groter zijn dan die van Tommie... Maar als er wat lastigs gebeurt, is Rolfje niet meer zo aan het snoeven. Dan blijkt hij net zo gewoon als Tommie. Gelukkig maar!


Op een dag wil Tommie geen eieren meer eten. Juf Simone heeft gezegd dat een ei uit de bips van een kip komt en dat vindt Tommie vies. En een kip veegt ook nooit zijn bips af, dat is ook vies! 's Avonds wil Tommie ook al geen vlees eten want dat komt van koes (koeien) heeft hij op school gehoord...  Papa wordt er boos van, eerst geen eieren, nu geen vlees! Tommie schrikt ervan, hij begint te huilen en rent samen met Lotje naar boven. Mama gaat even later met de twee kinderen praten en dan zegt Lotje dat ze misschien ook geen beesten meer wil eten, want ze vindt het zielig voor de koeien én de varkens. Mama moet er diep van zuchten Maar gelukkig weet mama een heel goede oplossing.


'Ben je nog boos?' vraagt Lotje even later.
'Nee, hoor,' antwoordt papa. 'Het was ook niet aardig van mij om zo boos te worden. Ik snap best dat Tommie het zielig vindt voor de koes.'
'Koeien', zegt Tommie.


Als je nog zo klein bent als Tommie en Lotje is elke dag nog een avontuur. Carnaval vieren, soldaatje spelen, - Tommie is de 'garnaal' - schatzoeken, alles is  even spannend en geweldig. Ook leren ze woorden, zoals treurig, dat word je bijvoorbeeld als het regent. Treurig betekent dat je verdrietig bent van binnen, vertelt papa. Dan kun je beter wat vrolijks gaan doen. Of 'verfomfaaid' is ook al zo'n gek woord, dat is net zoiets als kreukels, weten ze nu.


En enkele woorden zijn ook nog best wel moeilijk om te begrijpen of uit te spreken voor Tommie. Als hij hoort dat oma een hart-aanval heeft gehad, rent hij naar boven en komt terugrennen in zijn ridderpak met zijn zwaard in zijn hand. Hij gaat terugvechten! En als papa uitlegt dat oma een beetje stuk is en de dokter oma gaat 'lepaleren' is hij blij, want dan kan hij weer gauw bij haar lozegeren! Bij oma 'lozegeren' is namelijk best spannend want daar woont een vogel in een klok en die vogel zegt steeds koekoek! Dat vogeltje wil Tommie wel vangen...

We lezen over lessen in de klas, over plassen in de trein, over de schoolsars (schoolarts), over hutjes bouwen op zolder, over de help-club die ze opgericht hebben, over de geboorte van de kleine poesjes (en ze mogen kijken hoe dat gaat) en over nog veel meer leuke, spannende, lieve, lastige en vrolijke dingen. Vooral Tommie weet veel mensen aan het lachen te krijgen met zijn nieuwsgierige vragen en eerlijke opmerkingen.


Tommie en Lotje zijn natuurlijk niet altijd even lief en kibbelen samen ook flink wat af. Tommie kan ook heel goed dwars gaan liggen als hij zijn zin niet krijgt. Maar papa en mama zijn ook niet heilig en kunnen ook flink chagrijnig of boos zijn, maar altijd, altijd, altijd, komt alles weer goed in het gezellige gezin.


Het is een klein feestje om dit boek (voor) te lezen. Jacques Vriens draait nergens omheen, op alle vragen die de kinderen stellen, over welk onderwerp dan ook, wordt eerlijk antwoord gegeven door papa, mama, de juf of oma. En zo komen Tommie en Lotje steeds meer te weten over de grote mensenwereld.


Het boek is opgedeeld in 3 delen, te weten: De spannendste avonturen van Tommie en Lotje, De liefste avonturen van Tommie en Lotje en De gekste avonturen van Tommie en Lotje. Elke deel bevat 8 verhalen en ze zijn allemaal even leuk, lief, aandoenlijk, spannend of grappig. Vooral lezen!


ISBN 9789000360192 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | maart 2018
Met gekleurde illustraties van Kees de Boer | Nurcode 281 | Leeftijd 4-6 jaar

© Dettie, 13 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER