jeugd 4-5 jaar

Meg McKinlay

https://megmckinlay.com

https://mattottley.com

 

Hoe maak je een vogel?
Illustraties: Matt Ottley
Tekst: Meg McKinlay


Sommige boeken hebben dat magische, dat speciale, dat onbenoembare waardoor je als je het uit hebt met veel liefde naar het boek kijkt en even over de voorkant aait. Je slaat het daarna gelijk weer open en voelt opnieuw die lichte bedwelming, die lichte roes waar het boek je in trekt. Dàt gevoel geeft dit boek je. Het is werkelijk betoverend.


Maar wat maakt het zo speciaal? Nou... alles!
De afbeeldingen roepen een sfeer op die bijna sereen is, maar toch alle verbeeldingskracht aantikt. Het gaat over een kind dat in een prachtig bouwsel aan het strand woont en een vogel maakt, van botjes en veertjes. Waarbij de taal van het verhaal net zo sprookjesachtig is als de illustraties.

© Matt Ottley
Om een vogel te maken
zul je een heleboel kleine botjes nodig hebben.
Ze zullen kleiner zijn dan je je voor kunt stellen,
zo klein soms, dat ze bijna niet bestaan.


Maar een vogel is meer. Het heeft 'een liedje in zijn keel' en een hartje dat gevuld is 'met de dromen die alleen een vogel kan dromen.' En daar zorgt het kind voor en... laat daarna de vogel gaan.


Dit in feite simpele verhaaltje is zo gemaakt dat het een enorme kracht heeft. Het geeft als het ware het wonder van het leven weer.
De wonderschone tekst en de schitterende zachtgekleurde, bijna lichtgevende afbeeldingen vormen samen een enorm mooi geheel. Met dit boek heb je een prachtig, subtiel geschenk in je kast staan. Een geschenk dat  je af en toe zal pakken, weer zal bekijken en voorzichtig weer terug zal zetten omdat het boek die tedere behandeling verdient. Echt een bewaarboek, echt een koesterboek!


ISBN 9789002270857 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 281 | Davidsfonds Infodok | oktober 2020
Vertaald door Edward van de Vendel | Afmeting 25 x 27,5 cm | oktober 2020

© Dettie, 30 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER