jeugd 4-5 jaar

Mira Lobe & Susi Weigel

Ik ben ik
illustraties: Susi Weigel
tekst: Mira Lobe


In dit mooie prentenboek wordt op rijm verteld over een beestje dat niet weet wat voor dier hij is.


Hij heeft grote blauwe ogen
en is roze-wit geruit
met oranje fladderoren,
blauw haar en een ronde snuit.


De kikker die langs komt springen vraagt aan 't beestje wat voor beest hij is. 't Beestje zou dat natuurlijk zelf ook wel willen weten. Weet kikker misschien wie hem antwoord kan geven op zijn vraag? Kikker denkt dat de dieren uit de wei het hem wel kunnen vertellen. Dus gaat 't beestje met zijn vrolijke oranje fladderoren op pad. Hij botst tegen de benen van het paard op en stelt zijn vraag. Het paard weet het zeker, 't beestje is geen paard, daarvoor is zijn haar te blauw. Hij is ook geen koe of hond en ook al geen konijn of poes. De geit en het schaap weten het tot hun spijt ook al niet

Het is jammer dat hier niemand
kan vertellen wie hij is!
Nou, dan moet hij 't maar gaan vragen
aan een of andere vis.

't Beesje gaat het water in, maar ook de vissen weten het niet, zij hebben toch geen haar! En helaas ook de zeemeeuwen kunnen hem geen antwoord geven. Heel eventjes is er hoop, want het nijlpaard ziet wel overeenkomsten, rond lijf, korte pootjes, maar nee, die lange oren kloppen niet. 't Beestje wordt er verdrietig van. Hoe kan dat nou dat niemand weet wat voor dier hij is? Wat nu?

Het beestje piekert zich suf, wat voor beest zou hij toch zijn? En dan ineens springt hij op! Hij weet het! Het is eigenlijk heel simpel... 'Ik ben gewoon ik!' roept hij.  Ineens is hij helemaal gelukkig en rent naar de dieren en vertelt aan iedereen, 'Ik weet eindelijk wat voor beest ik ben, ik-ben-ik!'
En alle dieren zijn blij voor hem. Kikker ook, hij kwaakt vrolijk in het rond 'Hiep hoera voor ik-ben-ik!'


Das kleine Ich bin ich verscheen in 1972 voor het eerst in Duitsland en nu, meer dan 40 jaar later, doet het nog steeds modern aan.
Het is een erg leuk, gezellig verhaal met een mooie, bijna muzikale, ritmische tekst. Het doet een beetje denken aan Annie M.G. Schmidt. Zij kon ook zo geweldig op rijm een verhaal vertellen.
De afbeeldingen bij het verhaal zijn verspreid over twee pagina's. Afwisselend zijn ze in kleur en zwart-wit.
Voor de gekleurde afbeeldingen is een gemengde techniek gebruikt zoals waterverf, collages en/of wasco. De zwart-wit afbeeldingen zijn voornamelijk pen en inkt tekeningen met grijze inkleuring. 't Beestje zelf is altijd in kleur afgebeeld en ziet er grappig uit met zijn aandoenlijk grote ogen, geruite lijfje, wilde blauwe haar en wapperende oren.
Kinderen leren met dit boekje niet alleen dat ze, net als ik-ben-ik, uniek zijn maar leren ook allerlei dieren kennen zoals vissen, papegaaien, meeuwen, honden, paarden en ga zo maar door.
Als extra verrassing staat in het boek hoe je ik-ben-ik heel makkelijk zelf kunt maken!


Geweldig aansprekend verhaal en mooi verzorgd boekje!.


ISBN 9789051162912 Hardcover 40 pagina's Uitgeverij De Vier Winstreken maart 2013
formaat: 20,0 x 26,1 cm Heel mooi vertaald door Maria van Donkelaar Leeftijd 4+

Dettie, 30 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!