jeugd 4-5 jaar

Elly van der Linden

http://www.ellyvanderlinden.nl

http://www.suzannediederen.nl

Zie ook de recensie op Leestafel het boeken van Elly van der Linden voor jongeren van 0-3 jaar

 

Ootje het bruidsmuisje
illustraties: Greet Bosschaert
tekst: Elly van der Linden


Vandaag trouwen Flore en Bastiaan en Ootje mag bruisdmuis zijn. Samen met Aafje mag hij straks de trouwringen aangeven.
Natuurlijk moet Ootje er op zijn muisbest uitzien, hij trekt zijn mooie bruilofstpak aan. Gauw loopt hij naar de open plek in de bloemenweide waar het feest gehouden zal worden. Hij ziet al heel veel andere muizen in feestkleren. Ootje mag samen met Aafje helemaal vooraan zitten, de ringen liggen op een kussentje te glanzen. Er is een fotograaf en Ootje vindt het maar wat leuk als hij meester Bastiaan en Flore aan ziet komen lopen.
Wat zijn ze mooi!


Na de toespraak van de muizenambtenaar is het moment eindelijk daar, de bruid en de bruidegom kunnen bij elkaar de ringen omdoen. Ootje en Aafje komen plechtig aanlopen met het kussentje, en dan... struikelt Ootje over het pootje van Aafje! De ringen rollen weg en één ring rolt rechtstreeks een muizenhol in! Ootje schrikt zich naar en rent er achteraan, hup het muizenhol in. Zal hij de ring nog vinden?


In het boek worden allerlei aspecten van een trouwerij op een speelse manier verteld door de kleine muis Ootje. Natuurlijk vind Ootje het best een beetje spannend allemaal maar dat hoort erbij.
Maar Ootje heeft er duidelijk zin in want van de vrolijke heldergekleurde afbeeldingen spat het plezier af. Grappig is dat details in de bruidskleding van Flore en Bastiaan terugkomen in de kleding van de twee bruidsmuisjes. Jammer dat ze allemaal een beetje stijfjes zijn, er zit niet veel vaart in de prenten.


Wel erg leuk is dat je alle gasten in hun feestelijke kleding met mooie hoedjes op uit hun holletjes ziet kruipen. Ze wonen tussen mooie rode klaprozen, helder blauwe korenbloemen en felgele paardenbloemen. Alleen de bloemen maken de bruiloft al feestelijk. Op de open plek zit een groot feestorkest en staan mooie stoelen voor het bruidspaar en de bruidsmuisje, er is overal aan gedacht. Er kan haast niets misgaan...


ISBN 9789044823653 Hardcover 28 pagina's Uitgeverij Clavis september 2014
Afmeting 27 x 25,6 cm Leeftijd 5+

Dettie, 2 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het suikerfeestcadeau
illustraties: Suzanne Diederen
tekst: Elly van der Linden


Op de school van Samir versieren de kinderen dozen. Daarin stoppen ze cadeautjes voor arme kinderen zodat ook zij het Suikerfeest kunnen vieren.
Want als straks  de ramadan voorbij is moet iedereen het Suikerfeest kunnen vieren met een feestmaaltijd, nieuwe kleren en cadeautjes.
Samir krijgt geld van opa  om cadeautjes te kopen voor in de doos, Samir is heel blij, van mama had hij ook al geld gehad en hij heeft geld in zijn spaarpot, bij elkaar is het een bedrag van wel twaalf euro! Samir stopt het geld in een envelop en bergt die envelop goed op.
Maar later is hij zijn envelop kwijt! Papa en mama helpen hem zoeken maar nergens kunnen ze de envelop vinden. Hoe moet dat nu met Samirs suikerfeestcadeau? Samir heeft er zelfs een beetje pijn in zijn buik van zo erg vindt hij het dat de envelop kwijt is.
Maar wat hij wel leuk vindt, is dat papa, mama, zijn zusje Yasmine en hij nieuwe kleren kopen. Iedereen wil er graag goed uitzien als het Suikerfeest is.
Samir vergeet zelfs eventjes dat de envelop kwijt is, maar eenmaal thuis denkt hij er weer aan. Hij pakt maar dingen van hemzelf in die nog heel mooi zijn. En dan... gaat de telefoon...


Op een heel leuke manier wordt in dit verhaal verteld wat het Suikerfeest is en wat daarbij de gewoontes zijn, zoals bijv. een doos maken voor kinderen die het niet zo rijk hebben. Ook lees je dat het huis schoongemaakt wordt  en iedereen nieuwe kleren krijgt voor het Suikerfeest. Als de ramadan is afgelopen viert de hele familie feest, iedereen ziet er heel mooi uit en er is allemaal lekker eten.
Op de afbeeldingen is ook van alles te zien, bijvoorbeeld Samir in de moskee met zijn vader. Zijn moeder zit met zijn zusje in een ruimte daar vlakbij. Je ziet de aparte theepot met de bijzondere theeglaasjes. En je ziet hoe prachtig iedereen er uit ziet tijdens het Suikerfeest.
Kortom, een prima boek waar kinderen gelijk veel van leren.


ISBN 9789044813869 Hardcover 26 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | december 2010
25 x 26 cm leeftijd: vanaf 4 jaar

Dettie, 15 maart 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER