jeugd 4-5 jaar

Alexandra van Steen

Flipje in Dierenland

Ach, Flipje! Jeugdsentiment is dat... natuurlijk verzamelde ik ook de boekjes, die op de jampotten zaten.


Dit boekje is een verzameling nieuwe voorleesverhaaltjes, over Flipje, het fruitmannetje uit de Betuwe, dus. Natuurlijk zorgt juffrouw Schaap weer goed voor hem en zijn vriendjes MauwMauw Poes, Bertje Big, Flapoor Olifant, Jasper Aap en Kroesje Beer. Voor wie het niet (meer) weet: in een kort voorwoord wordt nog even uitgelegd wie Flipje is, en in het eerste verhaaltjes staat heel summier wie zijn vriendjes zijn.


Flipje heeft in 2010 zijn 75e jubileum gevierd. Vanaf 2002 werden er al stripboeken uitgegeven, en nu zijn daar ook weer voorleesverhaaltjes. Ik meen me te herinneren dat het ook vroeger al verhaaltjes waren met een boodschap, vast dezelfde als nu, al zijn ze in een modern jasje gestoken, en e-mailen ze tegenwoordig ook.
Hoe leuk de verhaaltjes ook zijn, er is dus steeds dat opgeheven vingertje: kinderen, denk eraan: ruim je rommel op als je de natuur in gaat! Laat het licht niet branden als het niet nodig is! En natuurlijk spelen groenten en fruit een grote rol: Bertje Big mag dan graag chips en snoepjes eten, hij vindt gelukkig ook vergeten groente wel lekker.


Ik vind de verhaaltjes nog steeds leuk: over picknicken in de boomgaard, waar de arme Bertje heel wat voor over moet hebben! Over het geheime plan -  iets met geitendrollen - van Kroesje en juffrouw Schaap. Of over de sluipwesp in de vijg, die heimwee heeft en die postbode Pieter Pelikaan wel even terug naar huis zal brengen. Avontuurlijke doch leerzame verhaaltjes, met leuke tekeningetjes erbij, die je onder het voorlezen kunt laten bekijken.


Flipje, nog steeds het symbool voor ‘duurzaam, bewust en gezond leven’  blijft het vast wel goed doen, zeker als je met de kinderen ook nog een kijkje neemt in het Flipje en Streekmuseum in Tiel. De schrijfster van deze verhalen, Alexandra  van Steen,  is daar directeur.


ISBN 9789025111342 | 64 pagina's | Uitgeverij Holland | maart 2011
Tekeningen van Arie van Vliet Vanaf vier jaar

© Marjo, 16 maart  2011

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER