jeugd 4-5 jaar

Ulf Stark & Eva Eriksson

Zomer in het Grote Bos
illustraties: Eva Eriksson
tekst: Ulf Stark


In dit mooie boek kunnen het verhaal lezen over Tomte, de kabouter die in het oude verbouwde hondenhok woont. Het is er niet groot maar groot genoeg voor Tomte. Tomte voelt zich best eenzaam sinds de mensenfamilie uit het grote huis verhuisd is, hij gaat maar flink aan het werk, dat helpt, weet hij.


Ondertussen heeft de konijnenfamilie - inclusief oom, tante en opa  - die in Het Grote Bos wonen het druk. Zij  denken vaak aan Tomte, die zien ze veel te weinig, alleen maar als er feest is zoals Kerstmis. Oom Kina herinnert zich nóg een feest. Was er niet iets als Midzomerfeest? Ze gaan het vragen bij meneer Uil en natuurlijk weet deze wijze vogel precies wat voor feest het is.


Maar onderweg naar Uil heeft opa het verkeerde pad gekozen. Hij is een beetje in de war de laatste tijd. Gelukkig wordt opa gevonden door Aki, een jong zwart konijn die al gauw een huisvriend wordt. Hij is heel lief voor opa. Aki en Nina worden verliefd en niet zo'n beetje ook. De vader van Nina vindt het maar niets!


We zien op de mooie afbeeldingen de hele konijnenfamilie die hun konijnenleventje leven met hun kleine en grote zorgjes. We zien de wijze, lieve opa die zijn kleinkinderen van alles leert. Hij legt hen o.a. uit wat aantrekkingskracht en liefde is. Ze praten ook veel over de Midzomer, wanneer zou die komen? Zullen ze dan Tomte weer zien? 
Dat ze Tomte veel eerder zullen zien, weten ze op dat moment nog niet. Maar als na een heftige storm hun hol vol water is gelopen, is Tomte de enige die hun kan opvangen.  Onderweg naar Tomte sluiten zich allerlei andere dieren die ook hun hol kwijt zijn zich bij de konijntjes aan. Wie zien een lange stoet drijfnatte dieren door de stromende regen naar Tomte lopen. Aki is er niet bij, hij zoekt de geliefde hoed van vader konijn. Nina is heel ongerust, waar blijft hij nou?


Tomte doet net of hij niet zo blij is met de drukte. Maar lief als hij is, zorgt hij voor warmte en eten en een fijne slaapplek voor iedereen. Ze vinden het allemaal heel fijn bij hem. Maar Tomte is op zijn hoede, hij wil zich niet hechten aan al die dieren, straks gaan ze toch weer weg, net als de familie, en de hommel. Hij maakt het wel gezellig en vertelt bij de brandende open haard over Midzomer, het mooie feest.
Nina vindt het wel fijn bij Tomte, maar Aki is nog steeds niet terug... als het maar goed met hem is.


Het is Tomte die Aki vindt. Het arme dier is gewond, maar heeft wél de hoed van vader konijn bij zich. Aki wordt heel ziek en Nina doet vreselijk haar best, ze is niet bij Aki's bed weg te slaan. We zien Aki in het grote bed liggen met Nina ernaast, ze heeft boterbloemen voor Aki in haar pootje, daar houdt Aki zo van. Ze ziet er heel bezorgd uit.
Ook Tomte ziet het somber in, alleen een wonder kan Aki redden zucht hij. Opa legt Flip prachtig uit wat een wonder is. En dat wonder gebeurt! Aki wordt beter! Ze kunnen eindelijk het Midzomerfeest en een bruiloft gaan vieren...


Maar Tomte is stilletjes. Arme Tomte, hij vindt het zo gezellig met al die dieren om hen heen. Straks zijn ze weer weg, denkt hij en dan ben ik weer alleen. Maar ook voor Tomte wacht er een grote verrassing!

Het is zo'n boek dat je met een glimlach dichtslaat, je bent even in een heel andere, vrolijke, liefdevolle wereld geweest. De warmgekleurde afbeeldingen erbij vormen de kers op de taart.
Heerlijk boek om uit voor te lezen.


Ulf Stark groeide op in Stureby, Stockholm. Hij maakte zijn debuut op 19-jarige leeftijd met een verzameling gedichten. In zijn lange loopbaan heeft hij veel prijzen en onderscheidingen ontvangen.


ISBN 9789060387481 | Hardcover | 121 pagina's | Uitgeverij Christofoor | februari 2016
Afmeting 27,3 x 25,2 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 29 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER