jeugd 4-5 jaar

Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski

Welkom in Mamoko
Aleksandra Mizielinska & Daniel Mizielinski


In een land hier ver vandaan met de naam Akuku ligt een klein stadje dat Mamoko heet.
In Mamoko wonen Heidi, Anton, Roel en Marie Haas en Manuel Marsman  en Simon Detectiev en Ali Olifant en Alicia Koe en nog veel meer dieren.

In dit boek kun je zien wat deze dieren allemaal doen. Op de eerste twee bladzijden zie je bijvoorbeeld Filip Giraffe hard zijn huis uit rennen, hij heeft een helm op, waar gaat hij zo gehaast naar toe? Op de volgende twee  bladzijden zie je hem nog steeds heel hard hollen en daarna zie je hem helemaal bezweet bij een brandweerauto aankomen en de volgende paar bladzijden rijdt hij heel snel door Mamoko en op de laatste pagina zie je hem de brand blussen.
Maar je ziet op al die bladzijden niet alleen Filip, maar een heleboel dieren. Je kunt ze op elke bladzijde zoeken en zien wat ze doen. Kasper Hond rolschaatst heel Mamoko door met een bos bloemen, waar gaat hij naar toe? En waarom pakt Hendrik Leeuw allerlei rommel van de straat en waarom doet hij dat in een boodschappenkarretje? Waar is Simon Detective naar op zoek? En waarom zie je steeds alleen het been van Daan?
Je kunt dus op de eerste afbeelding iemand uitzoeken en diegene zoek je op de volgende afbeeldingen opnieuw. Je ziet dan dat elk figuurtje (en dat zijn er veel)  een avontuur meemaakt.

Op de voor- en achterkant van het boek staan veel figuren afgebeeld met hun naam erbij. Dat is dan ook de enige tekst in het boek. Je kunt aan de hand van de afbeeldingen zelf verhalen verzinnen. Kinderen kunnen leren zoeken naar bijvoorbeeld de ballon die een haasje verloren is. Of Alexander Zebra  volgen die heel goed voor Ernest Hond zorgt. Of Wilma Kat die achter Ada Papegaai aan loopt, of zoeken naar Daan... waar is hij?

De tekeningen zijn druk, leuk en vrolijk. Op elke twee pagina's zie je straten, huizen, pleinen, bergen, winkels etc. afgebeeld die bezocht worden door de dieren. Op alle pagina's kom je steeds dezelfde dieren tegen die in deze dichtbevolkte stad wonen, werken, winkelen, spelen, luieren, sporten...
Het boek en de pagina's zijn van stevig karton gemaakt. Kleine kinderen kunnen naar hartelust zoeken en aanwijzen zonder het boek te beschadigen. De bladzijden zijn goed schoon te maken, dus vieze kindervingertjes kunnen ook de hond, de ballon of de taart aanwijzen.
Mamoko zit vol verrassingen die de kinderen allemaal kunnen ontdekken.
Het boek is in Polen verkozen tot het mooiste prentenboek 2009 en dat zegt genoeg.


ISBN 978-90-448-1276-3 Hardcover 14 pagina's uitgeverij Clavis September 2010
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 21 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER