jeugd 4-5 jaar

Kamalia Talhaoui

Juf, wat voor haar heb je?
Illustraties: Natascha Stenvert
Tekst: Kamalia Talhaoui


Het is altijd spannend om een nieuwe juf te krijgen. Gelukkig is juf Selma heel aardig.
De les begint al heel leuk want ze gaan spelen en werken. De een gaat verven, de ander pakt een mooi boek en Suus en Sophie zijn de verkleedkist ingedoken en dragen nu ook een doek op hun hoofd, net als de juf.


Na het spelen gaan ze allemaal in een kring zitten en het is nieuwsgierige Suus die de titelvraag stelt: 'Juf... wat voor kleur haar heb je?'
Maar juf geeft nog geen antwoord. 'Wat denken jullie? vraag ze en dan begint het...


Suus roept onmiddellijk 'Goud! Met heel veel krullen!' En gelijk beginnen ze allemaal te fantaseren. Op de afbeelding zie je de kinderen door het haar wandelen en spelen. Sophie is politieman, zij vangt de boef die het goud wil afknippen. Een jongetje maakt een mooie gouden ketting van dat prachtige gouden haar. Een meisje is prinses met een gouden haarkroon.
Maar 'Nee', zegt juf Selma, 'gouden krullen, die heb ik niet.'

Gelukkig weet Link het zeker, Selma heeft bruine haren, als chocola! Hmmm, dat is lekker. En weer slaat hun fantasie helemaal op hol. De een maakt er een bonbon van, de ander knaagde een gang in het haar en er zitten ook nootjes in natuurlijk!
'Nee, zegt juf Selma, het is niet bruin.'

De kinderen roepen allerlei kleuren, blauw, groen net als een boom -inclusief vogelnestjes-. Haar met regenboogkleuren, kroeshaar, haar zo wijd als de wereld, geen haar! En bij elke haarkleur zien we al de fantasieën uitgebeeld op de afbeeldingen die verspreid staan over twee pagina's. In het blauwe haar zwemt Sophie als zeemeermin en ziet een jongetje er zelfs een haai in voorbij komen. Daan gebruikt het kroeshaar als springkussen, en een ander jongetje tijgert er doorheen alsof hij in de jungle beland is.

Het is helemaal geweldig allemaal. De kinderen hebben een superdag. Maar ondanks dat ze zoveel kleuren roepen hebben de kinderen nog steeds niet geraden wat de haarkleur van juf Selma is. Zij belooft dat zij het volgende dag zal laten zien. Dat is spannend!

Heerlijk boek dat voor een prentenboek vrij veel tekst heeft, maar dat is niet storend want het is in duidelijke en aansprekende taal geschreven. De afbeeldingen zijn om in te verdwalen, net als de kinderen doen. Echte een leuk voorleesverhaal waarbij de kinderen heerlijk mee kunnen fantaseren.

Juf Kamalia Talhaoui geeft al jaren met liefde les in de eerste groepen van de basisschool. Ze schreef dit verhaal naar eigen ervaring.

ISBN 9789025882198 | Hardcover | 32 pagina's | Leopold | 24 augustus 2022

Afmeting 24,1 x 28,7 cm | Leeftijd ca. 5+

© Dettie, 18 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER