jeugd 4-5 jaar

Manuel Šumberac

Het wachten waard
Manuel Šumberac


Af en toe is het moeilijk om over een boek dat je gelezen hebt te vertellen wat je mening daarover is. Gek genoeg is dat dan vaak een boek dat je erg mooi vindt en juist dát ongrijpbare, waarom het je zo aanspreekt, is moeilijk te verwoorden. Je moet zo'n boek eigenlijk zien en ervaren. 

Ook de beschrijving op de achterkant laat in het midden wat je te zien en te lezen krijgt:


Harry vindt het, als hij op een dag naar iets bijzonders zoekt.
Het is niet het grootste, en ook niet het mooiste.
Maar voor Harry is het speciaal en precies goed.


Daar heb je ook geen houvast aan voor een verslag. Wat nu? Wat Harry vindt, zien we wel op de cover dus dat kan wel verklapt worden. Het een versierd ei dat tussen allerlei verschillende andere eieren staat.  Het is geen groot ei, geen klein ei, maar voor Harry is 'zijn' ei uniek en helemaal prima. Hij wacht tot het ei uitkomt maar dat gebeurt maar niet. Harry wacht en wacht en wacht en bedenkt van alles om het maar te laten uitkomen, maar nee, er gebeurd helemaal niets. het staat er maar. Zwijgend en stil, er gebeurt niets ...
Harry geeft het op en gaat maar met de wezens spelen die uit de andere eieren zijn gekomen. Toch laat 'zijn' ei hem niet los en hij gaat toch maar terug naar zijn eigen, zwijgende, ei. Maar daar is inmiddels het een en ander mee gebeurd. Het ziet er nu heel anders uit.


Het is een beetje groter, minder rond, een beetje mooier, minder eivormig...
Sinds die dag denkt Harry er elke dag aan dat iets wat speciaal en uniek is, tijd en geduld nodig heeft om te kunnen groeien.


Dat is een mooie wijze les voor kinderen die momenteel leven in een tijd waarin alles onmiddellijk en snel moet.  Geduld hebben, de tijd nemen, is vaak erg het wachten waard.


Het verhaal zelf is dus al bijzonder, maar de afbeeldingen zijn dat nog meer. Ze hebben iets magisch, iets onwerkelijks, maar zijn toch ook weer heel goed te begrijpen. Het boek zou voor de illustraties zomaar een prijs kunnen krijgen.
Kortom, een hebbeboek.


ISBN 9789044835984 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Afmeting 25,6 x 26,8 cm | Vertaald door Clavis Uitgeverij | Leeftijd 4+

© Dettie, 26 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER