jeugd 4-5 jaar

Saarein te Brake & Sassafras De Bruyn

http://sassafrasdebruyn.tumblr.com

Zie ook de Leestafel-recensie over het boek Cleo van Sassafras De Bruyn.

 

Prinses Piccalilly
illustraties: Sassafras De Bruyn
tekst: Saarein te Brake


Op een dag wordt in het verre Kornichon een prinsesje geboren. De dolgelukkige koning en koningin noemen haar Lily. Het is beeldschoon meisje en ze heeft alles wat haar hartje begeert. Maar Lily is een enorm brok chagrijn, een zuurpruim, er kan geen lachje af. Al snel krijgt Lily de bijnaam Piccalilly naar het zure mengsel van groenten, azijn en mosterd.


Het prinsesje groeit op tot een mooie meid met prachtig lang haar, grote hertenogen en een klein maar fijn kersenmondje, waarvan de hoeken helaas chagrijnig naar beneden hangen. Maar ja ook prinsesjes moeten eens trouwen om het koninkrijk in stand te houden, of ze nou zuur en kribbig zijn of niet. Er worden posters opgehangen met de tekst "Vrolijke prins gezocht". En natuurlijk, zoals dat gaat in sprookjes, komen er allemaal prinsen voorbij. Maar wat ze ook proberen de stuurse prinses kijkt verveeld en wijst al haar vrolijke aanbidders af.
Maar dan komt een prins naar het kasteel die helemaal niet geïnteresseerd is in prinses Piccalilly, hij negeert haar zelfs, en dat vindt Lily wél heel interessant! Hij heet prins August maar ze noemen hem Augurk...


Een grappig verhaaltje met allemaal verwijzingen naar sprookjesprinsessen. De ene prins komt bijvoorbeeld met een glazen muiltje, de ander met een stapel matrassen... Maar de prinses was niet geïnteresseerd in de matrassenprins 'Ze draaide zich nog eens om in haar warme bed. Ik lig hier goed, dacht ze.'  Het einde was te verwachten en nogal plotseling - het gezuurpruim had van mij wel een beetje langer mogen duren - maar is wel vermakelijk.

De mooie, gedetailleerde, potloodtekeningen van Sassafras De Bruyn passen prachtig bij dit sprookje. De paginagrote afbeeldingen zijn voornamelijk zachtgroen, en bruingrijs met beige maar dankzij de rode kleuraccenten worden ze heel sprankelend om te zien. 
Kortom, een aansprekend en leuk voorlees- en kijkboek!


ISBN 9789044825633 | Hardcover | 26 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2015
Leeftijd 5+

© Dettie, 17 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER