jeugd 4-5 jaar

Daniel Barbot & Sieb Posthuma

Zwaan wil een fiets!
illustraties: Sieb Posthuma
tekst: Daniel Barbot


Mevrouw De Haan is dol op dieren.
Ze heeft een hond, een kat, een papegaai,
twee parkieten, een stokoude schildpad en een
alleraardigst wit kippetje dat Zwaan heet.


En om dat alleraardigste witte kippetje draait het verhaal. Zwaan is namelijk binnenkort jarig en ze wil een fiets als cadeau. Een kip op een fiets! Dat kan toch helemaal niet! Maar als Zwaan een fiets wil dan zal ze hem krijgen ook denkt mevrouw Haan en ze gaat op pad. Helaas, in de stad is er geen enkele fietsenmaker te vinden die een fiets heeft voor een kip. 'Fietsen voor kippen bestaan niet.' zegt de laatste fietsenmaker die mevrouw De Haan bezoekt.
Wat nu? Mevrouw De Haan is er helemaal verdrietig van want ze is erg gek op Zwaan. Een fiets voor een kip, denkt ze, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? De verjaardag komt steeds dichterbij, maar die fiets is er nog steeds niet, wat nu? Gelukkig komt er een marskramer voorbij die wel raad weet. Maar of dat goede raad is?


Ik heb me kostelijk vermaakt met dit boek. Het verhaal zelf is al erg origineel natuurlijk, een kip die Zwaan heet en dan ook nog een fiets wil! En net als je denkt, eind goed al goed, blijkt het allemaal toch nét even anders te lopen. Bette Westera heeft de tekst vertaald en dat kan zij als geen ander. De korte zinnen lopen vlot, soepel en ritmisch en doen nergens geforceerd aan, wat zeker bij vertalingen van kinderboeken nog wel eens wil gebeuren.


Zo'n leuke tekst is al heerlijk maar er staan ook nog eens, verspreid over twee pagina's, ontzettend humoristische afbeeldingen van Sieb Posthuma bij. 
Over die illustraties is overigens nog wat bijzonders te melden. Voorin het boek staat namelijk te lezen dat Zwaan wil een fiets  al in 1990 in Venezuela verschenen is onder de titel 'Rosaura en bicicleta'. Normaal gesproken verschijnt dan in ons land het boek met de oorspronkelijke afbeeldingen en een in het Nederlands vertaalde tekst. Sieb Posthuma heeft echter het hele boek opnieuw geïllustreerd en dat is volgens mij een gouden idee geweest.
Op de kaft die ik kon vinden van het oorspronkelijke boekje zie je namelijk een mevrouw met haar huisdieren die allemaal natuurgetrouw getekend zijn. Sieb Posthuma heeft daar nu zijn eigen invulling aan gegeven en er zeer vermakelijke personages van gemaakt.
We zien de schildpad afgebeeld met een brilletje en alpinopetje op zijn oude schildpaddenkoppie en de buldog heeft een keurig geruit hondenpakje aan. Maar ook de damesachtige mevrouw De Haan met haar enorme snavelneus en felrode hanenkamhoed is geweldig om te zien. Zelfs de meubels hebben elk wat bijzonders, zoals heel aparte poten. Elke afbeelding is een puur feest om te zien, ik heb er erg van genoten.
Het is echt een fantastisch boek dat je elk kind wel cadeau zou willen geven.


ISBN: 9789025753481 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Gottmer juni 2013
Afmeting 24,5 x 29,5 cm Vertaling Bette Westera Leeftijd 4+

© Dettie, 11 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER