jeugd 4-5 jaar

Mies van Hout

http://www.miesvanhout.nl

 

Zie de maan schijnt door de bomen
Mies van Hout


Mies van Hout bekend van o.a. de mooie boeken Vrolijk, Vriendjes en Verrassing heeft nu een boekje met afbeeldingen gemaakt, gebaseerd op twaalf teksten van Sinterklaasliedjes.

Het boekje begint met de tekst van Zie, ginds komt de stoomboot met daarbij een fraaie afbeelding van de aankomst van Sinterklaas. Je ziet een besneeuwd landschap en in de verte zie je het met vlaggetjes versierde, grote schip van Sinterklaas in de haven liggen. Sint staat te zwaaien op het dek en mensen staan op een steiger terug te wuiven. Op de voorgrond staat een vosje naar deze aankomst te kijken.

Het vosje speelt een belangrijke rol in dit boekje. Hij volgt Sinterklaas en kijkt hoe hij een huis bezoekt waar de kinderen Zachtjes gaan de paardenvoetjes zingen. De afbeelding past perfect bij het liedje.
Daarna zie je het vosje door het donkere bos lopen, al zingend Zie de maan schijnt door de bomen. 
Vosje vertelt de volgende dag aan de dieren van het bos dat Sinterklaas is gearriveerd. De dieren gaan gelijk kijken en zien, tot hun plezier, kinderen spelen bij het bos. De kinderen hebben een mijter op en op de slee zit een sneeuwpop met een mantel en een mijter op... Ze zingen, Sinterklaas goedheiligman, trek je beste tabbert aan. 


En dan komen mijn favoriete afbeeldingen omdat het er zo knus uitziet allemaal. Vosje zit in zijn hol, die onder de grote wortels van een boom gemaakt is. In de open haard brandt een lekker vuurtje en Vosje zingt Sinterklaas kapoentje. Op de eerste verdieping zie je zijn bedje en keuken, uit de grond naast de boom steekt een piepklein schoorsteentje.
Als Wolvinnetje en Muisje gearriveerd zijn, bakt Vosje samen met hen pepernoten in zijn gezellige keukentje, het stormt en sneeuwt buiten. Vosje vraagt zich af: Zou de goede Sint wel komen nu hij 't weer zo lelijk vindt? Gelukkig kunnen ze later als ook Egel en Eekhoorn gearriveerd zijn met z'n allen zingen Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht want bever en konijn hebben zich verkleed als Sint en Piet, ze zien er prachtig uit. Egel gaat achter de piano zitten en met z'n allen zingen ze O kom er eens kijken... Ze hebben een heerlijke avond.
De volgende ochtend liggen er allemaal pakjes voor de deur, in de verte zie je Sint en Piet weglopen. Vosje zingt Dag Sinterklaasje, dag, dag...


Een heel leuk hardkartonnen boekje, maar het allerleukste is dat bij al de teksten een CD bijgeleverd is zodat je veel liedjes ook nog kunt horen.
De afbeeldingen zijn enorm sfeervol, vooral  die in het huisje van Vosje. Ik heb echt genoten.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047705925 Hardcover met ronde hoeken 26 pagina's Uitgeverij Lemniscaat november 2013
De muziek is van Ard Aleman Antje Häder en de liedjes worden gezongen door Jesse Goossens. Leeftijd vanaf ca. 2 - 4 jr

© Dettie, 23 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alles in de wind
liedjes over varen en de zee
Mies van Hout


Mies van Hout heeft al veel kinderboeken geïllustreerd en heeft ook de unieke boeken Vrolijk, Vriendjes en Verrassing gemaakt. In deze laatst genoemde boeken heeft ze prachtige kleurige afbeeldingen geplaatst op een gitzwarte achtergrond.

In dit boek zijn de zee en het varen de 'hoofdpersonen'. Mies van Hout is deze keer uitgegaan van twaalf kinderliedjes en heeft bij elk liedje een mooie illustratie verspreid over twee pagina's gemaakt. Het leuke is dat er een CD is bijgeleverd zodat je de liedteksten zowel kunt lezen, kunt horen, als uitgebeeld kunt zien.

Het boek begint met Schuitje varen, theetje drinken. Op de afbeelding zien we en stoere jongenskapitein die het bootje, Karper genaamd, door de golven laveert. Op het bovendekje zitten twee meisjes heel gezellig warme melk uit de thermosfles te drinken en de poes gooit brokken naar de meeuwen. Dit alles in mooie zeetinten weergegeven met hier en daar felle accenten zoals de gele jas van een meisje en de rood-wit-blauwe vlag.


Het liedje Schipper, mag ik overvaren is ook in een mooie illustratie omgezet. Een jongen komt aanvaren op een vlot met een klein huisje erop. Poes ligt lekker te kroelen op het dak en in de mast zit een ijsvogeltje. Op de steiger zit een meisje met allemaal bagage zoals een gitaar een slaapzak en rugzak. Aan één voet heeft ze een zwemvlies zitten, de andere ligt nog op de steiger bij de andere snorkelspullen. In haar hand heeft ze een cent.
Naast haar vliegt een mooi ijsvogeltje met een visje in zijn bek.


Van de afbeelding bij Varen, varen over de baren word je vanzelf blij. Drie kinderen zitten op dikke zwembanden en hebben enorme pret dankzij die baren. het plezier spat van de afbeelding af. Alleen die arme poes vindt die nattigheid wat minder, hij heeft zwembandjes om zijn voorpootjes en ziet een enorme golf aankomen...


Bij de afbeeldingen over het liedje Zeg ken jij de mosselman heb ik zitten grinniken. Een jongetje zit te vissen en heeft aan zijn hengel een mossel én een krabbetje hangen die de mossel in zijn scharen klemt. Poes heeft ruzie met een krab en een meisje koopt... mosselen, bij de mosselman. En wat staat er op zijn kar... uit Scheveningen! Geweldig!


En zo zijn er nog veel meer liedjes uitgebeeld zoals Alles in de wind, Daar vaart een man op zee, Daar was laatst een meisje loos, Berend Botje ging uit varen, Al die willen te kaap'ren varen en de Zilvervloot


De muziek is van Ard Aleman Antje Häder en de liedjes worden fraai gezongen door Jesse Goossens.
Van mij had ze in iets minder beschaafd ABN mogen zingen, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Op de CD hoor je ook heel sfeervol bij de muziek soms het geruis van de zee of de meeuwen schreeuwen of in andere liedjes het geklapper van de zeilen en piepen van vogels. Erg leuk gedaan! Bovendien is het bijzonder dat kinderen gelijk kunnen horen hoe de liedjes gezongen moeten worden.
Voor de ouders is het natuurlijk  jeugdsentiment, ik zag mezelf tenminste weer met m'n zussen, onder de afwas en meerstemmig, Daar was laatst een meisje loos zingen. Heerlijk!


Alweer zo'n mooi verzorgd (cadeau)boek van Mies van Hout waar zowel jong als oud enorm van zullen genieten.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047705291 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Lemniscaat november 2013
Leeftijd vanaf ca  4 - 5 jaar

© Dettie, 15 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER