jeugd 4-5 jaar

Marieke Blankert

Egeltje helpt mama
Marieke BlankertMoeders zullen het kunnen beamen… Eigenlijk kun je niet ziek zijn. Er is zoveel wat moet gebeuren en iemand moet voor de kinderen zorgen. Als jij als moeder thuis bent, zul je toch alles moeten doen of vervanging moeten regelen. In dit prentenboek wordt er op deze situatie ingespeeld. Moeder is ziek en Egeltje – haar zoon, geen dier – wil alles doen om zijn moeder te helpen. De naam vind ik wat vreemd gekozen, maar goed, vandaag de dag kom je wel vaker vreemde voornamen tegen. De hulp van Egeltje bestaat uit ontbijt op bed, boodschappen doen, afwassen en de was doen. Zoals je mag verwachten, gaat er bij alles wel wat mis… Mama gluurt steeds om het hoekje en ruimt achter de rug van zoonlief alles steeds op. Mama zegt niets van alle goedbedoelde hulp van haar zoon. Ze denkt keer op keer “hij bedoelt het zo goed.” De vraag is, zien kinderen ook dat alle goedbedoelde hulp niet zo goed uitgevoerd is?


Een prentenboek voor kinderen vanaf vier jaar waaraan je kunt afvragen of deze doelgroep alles goed snapt. Egeltje doet de wasmachine op 90 graden (want 90, dat is bijna 100 en dat zal wel goed zijn). Jonge kinderen weten dat de was in de wasmachine gaat, maar de temperatuur zal hen niet bekend zijn. De lange slang van de stofzuiger doet Egeltje de das om is een typisch gezegde die kinderen niet zonder uitleg zullen snappen. De kinderen moeten het hebben van de prenten, die de tekst versterken. Zo zie je dat door de lange slang van de stofzuiger Egeltje in de knoop komt met een sjaal en bij de wasmachine zie je meer waspoeder naast de machine belanden dan in de machine. Helaas zijn de prenten vrij donker, waardoor ze niet altijd even duidelijk zijn.

Mijn dochter van bijna zeven was snel uitgekeken in dit boek. De prenten zijn te saai en het verhaal is steeds hetzelfde. Nu werkt herhaling vaak erg goed bij jonge kinderen, maar op de één of andere manier komt het hier niet echt goed uit de verf. Ik zelf denk dat de donkere prenten daar zeker een aandeel in hebben. Wanneer er gekozen was voor heldere kleuren, waren de prenten duidelijker geworden en kwamen ze veel meer tot leven, wat het verhaal alleen maar ten goede was gekomen. Kortom, het verhaal is leuk bedacht, uitvoering van het boek is iets minder geslaagd.


ISBN 9789044817850 Hardcover 32 pagina’s Uitgeverij Clavis juli 2012
Leeftijd vanaf 4 jaar

© IreneK, 28 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Egeltje helpt mama
Marieke Blankert


Als Egeltje die morgen kijkt of zijn moeder al wakker is heeft ze een heel rare stem en ze gloeit helemaal. Mama is ziek!
'Blijf maar in bed hoor! Ik zorg wel voor je,' zegt hij lief...


Even later komt hij met een heel zwaar dienblad de slaapkamer binnen, en dan struikelt hij en ligt het hele verrassingsontbijt op bed. Ach, denkt mama, Egeltje bedoelt het zo goed. 'Geen ontbijt óp bed maar ín bed' zegt ze en samen eten ze alles op.
Als Egeltje beneden de afwas staat te doen verschoont zij gauw het bed. En ze ruimt de keuken op als Egeltje verrassingsboodschappen doet.
Ze ruimt de boodschappen op als Egeltje de kleren in de wasmachine stopt en... en... en...
Mama heeft het eigenlijk drukker dan ooit maar ach... Egeltje bedoelt het zo goed.
Egeltje maakt ook het avondeten en mama heeft nog nooit zo lekker gegeten, zegt ze, door al die dropjes op haar brood doet haar keel veel minder zeer. Ze voelt zich al véél beter, morgen kan Egeltje weer fijn gaan spelen!


Een verhaaltje over een jongetje dat zijn zieke moeder wel eens flink zal helpen... hij bedoelt alles zo goed maar echt lekker gaat het allemaal niet. Zo'n vuilniszak is eigenlijk heel zwaar en zo'n stofzuigerslang wiebelt alle kanten op. Als je kleren wast dan stop je gewoon alles in de wasmachine die je dan op 90 graden zet... dan wordt alles extra goed schoon natuurlijk!
De moeder sukkelt ongezien steeds achter Egeltje aan en ruimt alles maar weer op. Na elke klusje dat hij gedaan heeft en zij achter zijn rug hersteld heeft, wordt opgemerkt 'Zij is niet boos, want Egeltje bedoelt het zo goed'. Wel een beetje érg lief allemaal.


De schrijfster heeft veel boeken geïllustreerd zoals de boeken van Harm D. Post over Kipje Mielowiets, het kipje met de mensenvoeten, waarin de afbeeldingen vlot en grappig zijn. De afbeeldingen in Egeltje helpt mama zijn wel aardig maar, anders dan bij Kipje Mielowiets, ze komen een beetje statisch over. Er zit geen vaart in en de illustraties zijn, ondanks de vele kleuren, toch vrij donker en flets.
Op zich is het een leuk idee om nu eens de moeder ziek te laten zijn en het kind te laten zorgen. Alleen had het verhaal wel iets vlotter, flitsender mogen zijn evenals de afbeeldingen. Het is allemaal zo braaf en keurig. Ook de steeds terugkerende opmerking dat mama niet boos is omdat Egeltje het zo goed bedoelt irriteert een beetje. Het maakt, door de manier waarop het verdere verhaal verteld wordt, van de moeder zo'n sloverig stakkertje. Ook Egeltje en al zijn goede bedoelingen komen niet goed uit de verf. De boodschap lijkt; verwen je moeder maar niet als ze ziek is, want je helpt haar van de regen in de drup. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!
Toch jammer, een gemiste kans voor Marieke Blankert.


ISBN 9789044817850 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis juli 2012
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 7 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER