jeugd 4-5 jaar

Christien Boomsma & Iris Compiet

http://www.christienboomsma.nl

http://www.eyeris.eu

 

De Verhalenheks
illustraties: Iris Compiet
tekst: Christien Boomsma


Als je klein vrouwtje ziet met rode wangen, knalblauwe ogen, heel lang, mooi krullend, rood haar met een groen brilletje op haar neus en op haar hoofd een paarse teddybeermuts, waar denk je dan aan? Je denkt aan van alles maar niet aan een heks! En toch wordt Madame Sofie, want zo heet ze, zo genoemd, de verhalenheks.


Madame Sofie heeft namelijk altijd een grote mand op wieltjes bij zich en die mand zit vol verhalen... Tess weet dat wel maar haar moeder vindt het maar rommel en de buurvrouw vindt het viezigheid. Madame Sofie stopt haar mand namelijk vol met spulletjes die ze onderweg vindt. Want die veer, zo vertelt ze, is niet van een gewoon vogeltje, welnee, dat is de veer van een vliegend paard! Een die verdorde roos is natuurlijk verloren door een rozenprinses.


Tess wil het zien. Ze wil de verhalen horen, "Alstublieft?" vraagt ze.
Madame Sofie kijkt even rond.
"Voorzichtig hoor," zegt ze. "Anders ontsnappen ze."
Ze opent de klep op een kier.
Tess buigt voorover.
Madame Sofie opent de mand wat verder.
Tess houdt haar adem in...


Tess ziet van alles en madame Sofie vertelt wat het is, schubben van een zeemeermin, een vleugeltje van een elf, maar als Tess iets pakt en weer vraagt wat het is, zegt Madame Sofie 'Wat denk je zelf?' Tess ruikt, Tess voelt, Tess knijpt haar ogen dicht, en dan... gaat er een verhalenwereld voor Tess open! Tess vindt het geweldig. Ze wil meer. Ze wil ook een verhalenheks worden.


Op de kleurrijke, vrolijke afbeeldingen van Iris Compiet zien we welke verhalen er in het hoofd van Tess opkomen. Het is heerlijk om te zien wat één voorwerp voor beelden kan oproepen, een mooie steen kan zomaar een drakenei blijken te zijn... En die grappige kronkelige boomwortels kunnen een staart zijn van de draak...
Al lezend kom je zelf ook op allemaal ideeën, dat bloemetje kan ook een elfenmutsje zijn, dat doosje kan ook een kabouterkoffertje zijn, dat glimmende stukje papier kan wel eens een stukje van een ster zijn...
Kortom, het is een heerlijk  boek dat de fantasie prikkelt en zeg nou zelf, niets is leuker dan mooie verhalen verzinnen!


Op de website van De verhalenheks staan allemaal voorbeeldverhalen en leuke ideeën om zelf te doen zoals zelf een verhalenmand maken!


ISBN 9789051164237 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | juli 2015
formaat: 21,5 x 28,7 cm Leeftijd 4+

© Dettie, 11 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER