jeugd 4-5 jaar

Kathrin Schärer

Soms ben ik...
Kathrin Schärer


Uitgeverij Gottmer gaf 5 oktober 2022 het boekje De bal uit samengesteld door Joukje Akvel (tekst) en Myriam Berenschot (illustraties) waarin uitgebeeld werd wat gevoelens waren. Ondanks dat er heel weinig woorden werden gebruikt ontstond toch een heel verhaal. Heel knap gedaan.


Deze week ontving ik een boekje van dezelfde uitgeverij getiteld Soms ben ik... waarin ook gevoelens en 'staat van zijn' worden benoemd, dit keer zonder verhaallijn maar als op zichzelf staande gevoelens die per twee pagina's uitgebeeld worden. Verder zijn het geen mensen maar dieren die de emoties tonen en meemaken en is het boekje voor iets oudere kinderen.


Het begint al goed met een dier dat ons met grote ogen héél nieuwsgierig aankijkt. Als we de bladzijde omslaan belanden we in een donker bos waar een beertje met zijn knuffel in rondloopt. Bang staat erbij. En zo springen we naar steeds nieuwe pagina's  waar een emotie of toestand op uitgebeeld is:


Een eekhoorn en muis dansen blij in het rond
Een konijntje zit heel verdrietig te wezen
Een eekhoorn pakt ondeugend als hij is, de eieren van de paashaas
Twee vosjes liggen samen heerlijk te luieren
Kleine beertje ligt ziek in bed en wordt lekker verwend door zijn moeder
Konijntje geeft een klavertje vier aan de egel, die is dus een geluksvogel
Kleine muis beschermt de rat enz.


Het boek beslaat 64 pagina's dus er komen behoorlijk veel 'emoties' voorbij evenals veel verschillende dieren die allemaal levensecht - met menselijke uitdrukkingen op hun snoeten - weergegeven zijn. 


"Aan de hand van de illustraties kun je samen een schat aan gevoelens herkennen en benoemen, en met de dieren meevoelen." staat op de achterkant van het boek. Natuurlijk is dat zo, maar toch is het bij sommige afbeeldingen maar goed dat erbij staat welk gevoel uitgebeeld is. Niet alles is even duidelijk. Bijvoorbeeld een vosje dat achter een raam zit terwijl het regent. Het beestje kijkt heel verdrietig, maar blijkt volgens de tekst verveeld te zijn. En bij de prachtige vogelkop die je recht aankijkt kun je niet zo goed inschatten wat het dier voor gevoel moet uitbeelden, gelukkig staat er geïrriteerd bij. Maar... het enorm boze konijn is geweldig weergegeven evenals de knuffelige diertjes, de warmte voel je bijna.


Toch als ik zou moeten kiezen tussen het dunnere boekje De bal en het dikke boekje Soms ben ik, dan zou ik toch voor het eerste boek kiezen. Dat was duidelijker, 'spannender, en sprankelender. Dat neemt niet weg dat dit boekje ook prima in elkaar zit en de afbeeldingen zijn erg aantrekkelijk.
Waarschijnlijk is het zo dat, als ik het eerste boekje van Akveld & Berenschot niet gelezen had, ik waarschijnlijk enthousiaster was geweest over Soms ben ik... dan nu
Helaas voor Kathrin Schärer heb ik dat wél gelezen...


ISBN 9789025775704 | Hardcover met ronde hoeken | 64 pagina's  | Uitgeverij Gottmer | 29 augustus 2022
Afmeting 16,9 x 21 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 4+

© Dettie, 13 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Johanna in de trein


Het verhaal van dit mooie boek gaat aldus: de tekenaar is degene die al tekenend verzint.


‘Ik teken een lange trein, een trein met allemaal wagons. Is dit al een verhaal?
Kijk maar mee, dan vertel ik je nog meer.’


Je ziet de handen tekenen, op een vel, omringd door potloden en ander materiaal. Die tekenaar schrijft wat hij doet, en natuurlijk kan hij ook gummen. Het grappige is dat de figuren die hij tevoorschijn tovert, commentaar leveren op hun ’bestaan’.

Ze begint met een trein. In de trein zitten dieren, onder andere een roze varkentje. Dat varkentje neemt het heft in eigen hand.


‘Hé mevrouw de tekenaar, als je niet eens weet waar de trein heen gaat, geef me dan op z’n minst een donkere vlek…’


Ze wil Johanna heten.  En samen met de tekenaar bepaalt zij zelf het verloop van het verhaal. Dat is natuurlijk heel grappig. Deze manier van een verhaal vertellen opent vele wegen. Het is steeds een verrassing wat er op de volgende pagina zal gebeuren.


Het boek laat zien hoe je een verhaal kunt vertellen door middel van tekeningen. Dat verhaal zelf is in kleur, maar de tekenaar blijft zwart-wit. Dat geeft een heel leuk effect.
Dan wordt er ook nog gespeeld met de maat van de pagina’s. En al is het nog zo’n klein verhaaltje, er zit al humor, spanning en romantiek in verwerkt!
Een erg leuk en verrassend boek, dat zeker veel interactie met jonge lezers en kijkers op zal leveren.


ISBN 9789025747862 Hardcover 30 pagina's Afmeting 245x11x270 mm | uitgeverij Gottmer, mei 2010 |
vertaald door Esther Ottens Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Marjo,  oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER