jeugd 4-5 jaar

Koos Meinderts

http://www.koosmeinderts.nl

http://www.annettefienieg.nl

http://www.sternnijland.nl

Zie ook de recensies op Leestafel over boeken van Koos Meinderts voor jongeren van 6-9 jaar

 

Koning Varken
een verhaal met een staartje (zonder krul)
illustraties: Stern Nijland
tekst: Koos Meinderts


Er was eens een koning die stapelgek was op varkensvlees. De koningin vond het maar niets. Als je zo doorgaat word je zelf nog eens een varken,  mopperde ze wel eens. De koninklijke varkens in de koninklijke varkensstal vonden het echter een grote eer dat de koning hun vlees wilde eten. Zij waren uitverkoren, door de koning zelf!
Maar één klein biggetje vond dat helemaal niet leuk en al helemaal geen eer. Hij wilde niet aan het koninklijke spit eindigen maar lekker lang verder leven.


Een tijd later, toen het biggetje al groot en sterk was, is op een dag het geluk met hem. Hij weet door een list de plaats van de koning in te nemen. De koningin schrikt als ze hem ziet. 'Zie je nou wel, dat kom er nou van, van al dat varkensvlees!' roept ze uit.
Het varken belooft gauw dat hij voortaan nooit meer varkensvlees zal eten en de koningin heeft hem daarom des te liever.
En zo leefden ze nog lang en gelukkig...


Maar het verhaal heeft nog een staartje (zonder krul) ... want het eten is wel wat saai, al dat groente en fruit, koning varken mist iets. Misschien een lekkere karper? De karpers in de koninklijke karpervijver vinden het een eer, zij dienen voortaan als voedsel voor de koning! Maar er is een klein karpertje...


Heerlijk komisch verhaaltje voor de niet-vegetariërs onder ons. De varkens worden op hun koteletwaarde, stevige hammen en smakelijkheid uitgezocht. De koning geniet al bij het vooruitzicht wat hij op zijn bord aan zal treffen. Maar, zoals we konden lezen, boontje komt om zijn loontje...
Helaas is de nieuwe koning precies hetzelfde, hij is net zo'n smulpaap, ook hij zal zijn lesje moeten leren...


De tekst is in duidelijke, middelgrote letters afgedrukt. De afbeeldingen zijn erg sprekend, humoristisch en bijzonder. Deze keer is er geen gebruik gemaakt geen zachte aquareltinten, heldere acrylverfafbeeldingen of ingekleurde pentekeningen maar linosneden die op iedere pagina in twee andere kleuren zijn afgedrukt. Het geeft een heel apart effect.
Kortom, opnieuw een prima voorlees- en kijkboek waar kinderen veel plezier aan zullen beleven.


Zie ook het videofilmpje waarin het verhaal voorgelezen wordt.
Koos Meinderts sprak het verhaal in en Thijs Borsten maakte er muziek bij.


ISBN 9789047705086 Hardcover 36 pagina's Uitgeverij Lemniscaat 15 februari 2015
Afmeting 20,2 x 29 cm Leeftijd, vanaf 4 jaar

© Dettie, 17 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bij ons in het circus
illustraties: Annette Fienieg
tekst: Koos Meinderts


De circusdirecteur, een dikke pandabeer met piepklein hoedje op z'n kop, roept naar het publiek: 'Kom snel binnen, de muziek speelt al, de show gaat beginnen!'
Eenmaal binnen kondigt hij elke artiest vol verve aan... zoals:
Het sierlijke nijlpaard, de gezette Kokette Jeanette die een prachtige pirouette maakt op het slappe koord.
En dan... tromgeroffel... Mighty Mouse die met gevaar voor eigen leven, zijn kop in de muil van een leeuw stopt, gelukkig doet hij dat maar heel even.
Ook de beer Pavlov met zijn droeftoeterkop steelt de show. 'Al wie hem ziet, vergeet zijn verdriet en schiet zomaar op slag spontaan in de lach.'
En als het publiek de knappe, stoere Kinky Kaaiman zonder angst en beven aan de trapeze ziet zweven, houden ze toch wel even hun adem in.
Tot slot, wordt er zelfs nog een wereldprimeur aangekondigd! Joli-Coeur, 's wereld jongste jongleur, houdt niet één, niet twee, niet drie... maar  wel zeven knotsen in de lucht! Dat is echt nog nóóit vertoond! Daverend applaus!
Daarna laten alle dieren zich nog één keer zien en dan valt het doek, helaas het is alweer voorbij.


In dit vrolijke prentenboek staat op de rechterpagina een vierregelig rijm met daaronder een 'close-up' van de artiest. Op de linkerpagina is de artiest in actie te zien. In totaal vertonen elf dieren hun kunsten.
Het circus is een geliefd onderwerp voor prentenboeken, het is vaker vertoond, dus origineel is het idee niet. Toch is het wel een prettig boek om te bekijken en uit voor te lezen dankzij de zeer ritmische tekst, de grappige namen en de afbeeldingen in heldere en vriendelijke tinten. De prenten hadden wel iets meer vaart mogen hebben, ze zijn een beetje statisch, maar voor de rest is het opnieuw een fijn (voor)lees- en kijkboek van dit gouden duo.


ISBN 9789047705307 Hardcover 32 pagina's, formaat 231 x 228 x 10 mm, uitgeverij Lemniscaat maart 2013
Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 1 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER