jeugd 4-5 jaar

Komako Sakai

jeugd 4Sneeuw!


Soms krijg je een boek onder ogen waarbij je even je adem inhoudt, zo mooi is het, dit is zo'n boek. De voorkant alleen al is schitterend. Een konijntje dat naar de dwarreldende sneeuw kijkt. Deze keer zie je eens geen tuin en kinderen met frisrode appelwangetjes, wat overigens ook z'm chame heeft, maar grijze flatgebouwen bedekt met sneeuw. Toch is het geen naargeestige illustratie.
Sla je het boek open dan zie je een zwart-wit tekening van neervallende sneeuw, je ziet de vlokken bijna dwarrelen. Op de volgende pagina zie je een illustratie van een vliegtuig bedekt met sneeuw. Daarna begint het verhaal.

Konijn hoeft van mama niet naar school, het heeft veel te hard gesneeuwd.
"Blijf maar lekker liggen.
Het heeft gesneeuwd vannacht.
De bus komt niet.
De school is dicht."
Konijn wil natuurlijk meteen naar buiten maar dat is veel te koud zegt mama dus maakt hij stiekem een dikke sneeuwbal op balkon. De hele dag doen mama en Konijn spelletjes en het blijft maar sneeuwen... papa kan niet eens naar huis want zijn vliegtuig mag de lucht niet in, papa blijft een nachtje weg.
Eindelijk houdt het op met sneeuwen en gaan mama en Konijn lekker naar buiten om in de sneeuw te spelen. Maar het is wel heel koud. Als ze weer naar binnen gaan weet Konijn, morgen kan hij weer spelen, én morgen komt papa weer thuis!


Tekst en illustraties vormen een perfect geheel. De illustraties zijn sober en in vrij grijze tinten maar door hier een daar een geelaccent toe te voegen komen ze niet somber over. Ze geven exact de stille wereld weer waarin Konijn en zijn moeder zich op dat moment bevinden. "Het is zo stil dat we de sneeuw horen vallen." merkt Konijn op "Het is alsof we alleen op de wereld zijn, mama." Deze verstilling is bijna tastbaar in de tekeningen.
Ook de liefdevolle manier waarop mama met Konijn omgaat is prachtig verbeeld in de illustraties. Je zou ze allemaal wel willen weergeven op de site om te laten zien hoe mooi ze zijn.
Een boek om te koesteren, een boek om vele malen open te slaan en stil van te genieten.


In 2006 won Komako Sakai al een Zilveren Griffel met Mama, jij bent de liefste. Dit jaar (2009) ontving ze opnieuw deze griffel voor Sneeuw!

'De grote verdienste van Sakai ligt erin dat ze met weinig middelen de mysterieuze poëzie van zo'n zeldzaam sneeuwmoment volledig weet te vatten. (...) Een juweeltje!’ (De Morgen; oktober 2008)


ISBN 9789058385185 Hardcover 36 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | september 2008 Leeftijd vanaf 4 jaar, vertaling Siska Goeminne

© Dettie, juli 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER